'Türk diye bir etnisite yok!'

Paker’e göre, çözüm sürecinin ardından Türkiye’de ilk olarak beraber değil, yan yana yaşamaya alışacağız. Ancak bu Türklerle Kürtler’in değil, ‘Beyaz Türkler’ ile toplumun diğer kesimlerinin yan yana yaşamaya alışması o

VAN 31.03.2013 15:49:27 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

RÖP: Erdinç Akkoyunlu

TÜRKİYE Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker, koşulsuz destek verdiklerini açıkladıkları “barış sürecine” ilişkin, STAR’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kendini Beyaz Türk olarak tanımlayan Paker, “Kürtler ve İslamcılar, Beyaz Türklerin yaşaması için tarım yaptılar. Sosyo ekonomik sistem değişti. Talepler AK Parti’yi doğurdu. AK Parti de toplumun barış talebini okudu. Şimdi Türkler ile Kürtler değil, ‘Beyaz Türkler’ ile toplumun diğer kesimleri yan yana yaşamayı öğrenecek. Ötekinin inkarının vazgeçilmesini öğrenecek” dedi. 

28 Şubat ve 27 Nisan

-Nasıl oldu da PKK ile silahlı mücadeleden, PKK’nın yurt dışına çekilmesine geldik?

Toplumun değişmesi geldiği nokta ve Kürtler’in değişmesiyle gelinen noktayı yaşıyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca Müslümanlar ile Kürtler dışlandı, varlıkları reddedildi. Onlar, Türkiye’de benim dahil olduğum ‘Beyaz Türkler’in yaşaması için tarım yaptılar, tarımı ihraç ettiler. Onun getirdiği kapalı ekonomide sanayi yaptılar. Asker sivil bürokrasiyle yaratılan zümre vardı. Hakimiyet yıllarca onlardaydı. 2002’den sonra AK Parti dönemiyle başlayan aslında Özal döneminde para, alt yapı ve yıllarca ihmal edilen sınıflara yönelik yatırımlarla başlayan bir süreci yaşıyoruz şimdi. Cumhuriyetin başında kurulan zümre de, bu değişimle yara almaya başladı. Bence 28 Şubat da, 27 Nisan da bu zümrenin yaşamasına ilişkin son çabalardı. Temel olarak toplum değişirken, eski vesayet sistemi de etkisini kaybetti. 

Kürtler ve irtica sanal düşman

-27 Nisan aslında Kürt sorunu çözülmesin diye mi yapıldı?

Cumhurbaşkanı AK Parti’den olmadığı sürece, 1982 Anayasa’nın cumhurbaşkanına verdiği yetki ile biz bu Kürt meselesini yönetmeye devam ederiz anlayışıyla yapıldı. Siyasi iktidar 80 yıldır iki şeye dayanıyordu. Biri irtica, öteki bölücülük. Biri Müslümanlardı, biri de Kürtlerdi. İstiklal Savaşı sonrası dışlanan bunlardı. Toplumsal bir dönüşüm olunca, asker-sivil bürokrasinin vesayeti çok azaldı. Bunun azalması Kürt meselesinin çözümüne yol açtı. Bu vesayetin varlık nedeni bu iki ana akım. İrtica tartışıla tartışıla görüldü ki, 28 Şubat’ın sanal gündemiyle böyle bir tehlike yok. Bölücülüğün de olmadığı anlaşıldı. Kürtler de, Müslümanlar da başka bir yaşam tarzını istiyor. Bu süreç BDP’ye ve PKK’ya rağmen ilerler. Fakat gecikmeler olabilir.

 PKK’nın çekilmeme olasılığını az görüyorum. Çekilme konusunda pazarlıklar sürdürülür ama, çekilmeme tavrının olacağını sanmam. Sebep arıyorum, PKK neden çekilmesin?

Ötekini inkardan vazgeçilecek

-Barış geldiğinde toplumsal katmanlarda ne olur sizce?

Türkiye’deki ilk etapta yapısal olarak ortaya çıkacak şey, beraber değil yan yana yaşamak olacaktır. Ama Türkler ile Kürtler değil, beyaz Türkler ile toplumun diğer kesimleri de yan yana yaşamayı öğrenecek. Ötekinin inkarının vazgeçilmesini öğrenecek. Sonra iş sosyalliğe gelecek. Bu ekonomik ilişkidir, sosyal ilişkidir. Toplumun yan yanalığı beraberliğe doğru gidecektir.

Bölünmenin ekonomik temeli yok

-Türkiye bölünür bu süreç sonunda düşüncesine ne diyorsunuz?

Belirli kesimlerde bölünme korkusu var, çünkü ‘Bunlar bizi bölecek’ diye 80 yıldır empoze ediliyor. Bölünme olur ama bu ekonomik temelli olur. Çekoslovakya bu nedenle bölündü. Belçika bölünmeye gidiyor, bu da ekonomiktir. Ama Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bölünmenin bir ekonomik temeli yok. Kuzey Irak’ın ekonomik varlığını devam ettirmesinin şartı Türkiye’ye bağlı. Dünyaya Türkiye’den açılabiliyorlar. AB’ye entegre olmuş Türkiye istiyor onlar. Orta Doğu’da 16 ülkede araştırma yapıyoruz. Yüzde 70’lere varan bir oran Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istiyor.

TÜRK DİYE BİR ETNİSİTE YOK AHMET TÜRK MÜ TÜRK?

-Aydınların yeni anayasada Türk ifadesi için bildirilerine ne diyeceksiniz?

Türk geçecek nedir? Kürt yoktur dedik yıllarca, ‘Dağdaki Türkmenler yürürken kart kurt sesi çıkardı oradan Kürt oldu’ denildi. Ne oldu? Kimse inandı mı? Sözcükler ve ideolojik saplantılar için diyorum. Kürdün kim olduğu belli de Türk kim? Acaba Ahmet Türk mü? Alparslan Malazgirt’te geldiğinde 5 bin mi, 10 bin mi? Buradakiler kaç kişiydi? 600 yıllık Osmanlı Türk mü? Hepsi karma karışık. Türk diye bir şey yaratılıyor. Türk ırkı var mı? Böyle bir etnisite yok. Babam Selanik’ten geliyor, annem Kafkasya’dan geliyor. Hadi bakalım ben Türk müyüm? Bunlar belirli bir iktidarın görüşleri. Ve son çığlıkları. Mustafa Kemal Türk’üm deyince doğru bir şey yapıyordu. Dünyadaki etkileşim öyle idi. Devletçilik vardı. Ona yanlış diyemezsin. Toplumun talebine bakmak lazım. Bunu ortaya çıkaran ekonomi dinamiklere bakmak lazım. Bugün yüzde 58 çıkmış kararsızlar hariç bu işi çöz diyen. Toplum ‘Bu işi çöz arkadaş’ diyor.

Star