TÜRK BASININDAN TÜRKİYE’YE AMERİKANCI BAKIŞ

‘Türk yetkililer mosmor oldu’

VAN 24.08.2015 11:31:29 0
TÜRK BASININDAN TÜRKİYE’YE AMERİKANCI BAKIŞ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bir kısım Türk medyasında son zamanlarda Türkiye’yi alakadar eden haberler, Amerikancı bir bakış filtresinden süzüldükten sonra Türk okuyuca aktarılmaya başlandı
Dünye Bülteni
New York Times, ‘İncirlik füze pazarlığı’nın detaylarını yazdı. Haberde öne çıkan durumu, ABD’nin Türkiyeyi nasıl aldattığına dair ayrıntıya dikkat çekmişti. İncirlik’i kullanmak isteyen ABD’nin, patriotları geri çekmeyi daha önceden kararlaştırmasına rağmen, bu pazarlık sırasında  hiç bahsetmediği, sonrasında ise bu kararını açıklayarak Türkiye’yi zor duruma düşürdüğü belirtiliyordu.
Bu kulis haberi, kaynağıyla birlikte aktardıktan sonra, bazı medya organları, aynı haberi ‘Türk yetkililer mosmor oldu’ başlığıyla duyurmayı tercih etti. Haberlerde, Türkiye’nin çıkarları açısından ABD’yi suçlamak yerine Türk yetkililerin nasıl zorda bırakıldığı, adeta sevinerek yansıtıldı.
Haberin sonunda yer alan  ‘Türk yetkililer ABD’nin bu kararını duyduktan sonra kızdılar’ anlamında kullanılan bir cümle içindeki ‘livid’ kelimesini mosmor olarak kullanmayı tercih etmişlerdi. Livid kelimesi İngilizcede çok kızmak ya da insanın bir uzvunu bir yere vurduktan sonra morarması anlamında kullanılıyor ama mecazen mosmor olmak anlamına gelmiyor.
Bu olay ve kullanılan ifade, bazı Türk medyasının ülkesiyle ilgili olaylara bakışının hangi boyutlara vardığını gösterdi.