Turizmde planlama uzun vadeli yapılmalı!

Urartu Oteli Müdürü Murat Türkoğlu, turizmde planlamanın günü kurtarmak üzerine değil, uzun vadeli yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Günü kurtarmak için hareket edenlerin kent turizmine zarar vermekten başka bir şey yapama

VAN 10.04.2018 10:45:44 0
Turizmde planlama uzun vadeli yapılmalı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van, en fazla geçen yıl İran üzerinden turist aldı. Kesin olmayan rakamlara göre, 2017 yılında 500 bin dolayında İranlı Van’ı ziyaret etti.
Bu yıl da Ocak ayından itibaren İran üzerinden Van’a turist akışı gerçekleşirken, İran’da uygulanan Nevruz tatili sırasında ise yine geçen yıl olduğu gibi Van’daki oteller tamamen doldu.

 

“NEVRUZ DÖNEMİ İYİ GEÇTİ”
Bu yıl İran’dan gelen turist potansiyeline ilişkin görüşlerini gazetemizle paylaşan Urartu Oteli Müdürü turizmci Murat Türkoğlu, “İşletme bazında baktığımız zaman bizim açımızdan iyi geçti. Bu dönemi biz yine yüzde 100 dolulukla geçirdik. Doluluğumuz iyiydi, işlerimiz iyiydi, müşterilerimiz iyiydi, o anlamda bir sorun yaşamadık. Yani beklentilerimizden kötü geçmedi. Ama Van geneline baktığımız zaman nasıl geçtiğini çok iyi bilemiyorum. Ayrıca, yetkililer özellikle bu ruhsatsız yerlerle ilgili bir girişim yaparlar, bunları kayıt altına alırlar, bir düzen altına alırlar diye umut ediyorum” dedi.

 

“GÜNLÜK KÂR PEŞİNDE OLANLAR VAR”
Bu yıl piyasaya yanlış bir düşüncenin hâkim olduğunu, bazı esnafların günlük kazanç pelinden gittiğini ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi:
“Ne yazık ki bazı esnaflarımızla ilgili yine bazı sıkıntılar, şikâyetler kulağımıza geldi. Umarım esnafımız bunlardan bir ders çıkarır, Van turizmine ve aslında kendi geleceğine ne kadar zarar verdiğinin farkına varır diye umut ediyorum. Çünkü biz turizmciyiz, günü kurtarmak için değil, planlarımızı uzun vadeli yapmak zorundayız. Bir günde kazanacağımız paranın peşinde olmamamız lazım. Biz her gün kazanalım ama az kazanmanın peşinde olmalıyız. İstikrarın peşinde olmalıyız. Ne yazık ki bu nevruz döneminde de bazı hani ‘turizmci’ diyemeyeceğim bazı esnaflarımızın gelen İranlılara çok fahiş fiyatlar çektiğini, satabileceğinin çok üzerinde mal satmaya çalıştığını biz de duyduk, şahit olduk, inşallah bunlar da kendilerine bir çeki düzen verirler.” 

 

“HAREKETLİLİK SÜRECEK”
Yıl boyunca İran üzerinden turist trafiğinin devam edeceğine inandığını ifade eden Türkoğlu, şöyle dedi:
“Nevruzdan sonra da bir duraklama olmayacak. İran’dan sürekli gelen bir kesim olacak ama bizim duraklamadan kastımız nevruz gibi bir yoğunluk anlamında tabii ki öyle bir yoğunluk yaşamayacağız. Ama belli bir çizgide sürekli her gün gelip gidenimiz olacak; mesela bizim her gün İranlı misafirlerimiz var artık. Çünkü sezon açıldı, sadece tatil için gelenler var, iş için gelenler var, alışveriş ve gezmek için gelenler var ama sürekli bizde bir İranlı potansiyeli var işletme olarak. Van’da da bu potansiyel devam edecek; Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri bilindiği gibi daha yoğun oluyor, bu devam edecek, yani bir duraklama olmayacak. Sadece onların belli tatil günlerinde tekrar yoğunlaşacak, nevruz gibi 3 günlük 5 günlük yoğunluklar yaşayacağız.”

 

“ERMENİSTAN DA TURİST VERİYOR”
İran dışında artık Ermenistan’dan da turistlerin geldiğini, bu nedenle işletme olarak, bu seneyi yüzde 70 doluluk oranının altında geçirmeyeceklerini düşündüğünü söyleyen Türkoğlu, şunları kaydetti: 
“Bizim bu yılki hedefimiz yıl genelinde işletme olarak, ortalama yüzde 70-75 civarında doluluk oranı. Nisan’da birazcık duraklama olacak ama Mayıs’tan itibaren diğer turistlerimiz başlıyor, yani bu aydan itibaren bizim iç piyasadaki yerli acentelerimizle bağlantılarımız var, yabancı acentelerimiz var, Ermeni gruplarımız var, dolayısıyla bizim bundan sonra Ekim sonuna kadar beklentimiz yüzde 70’in altına düşmemek. Ermeni gruplar eskiden Eylül ayında ayin döneminde yoğunlukla geliyorlardı. Şimdi öyle bir durum yok, her dönem geliyorlar, mesela Mart’ta gelen bir grubumuz oldu önümüzdeki dönemde de gruplarımız olacak, ön rezervasyonlarımız var, daha kesinleşmemiş olanlar var, bunların durumunun ne olacağına bakacağız. Kış dönemi dışında her dönem geliyorlar, özellikle Akdamar Adasına gidilebilecek dönem yani Nisan’dan itibaren başlayıp Ekim’e kadarki dönemde daha yoğun geliyorlar. Çünkü Akdamar Adası onlar için önemli, bu nedenle Akdamar’a gidebilecekleri tarihlerde daha çok gelmeyi tercih ediyorlar.” 
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi