Turizmcilerin 2018 beklentisi!

Van’da, turizm açısından verimli bir yıl geçiren esnaflar, İran’dan gelen turistlerin yenilik aradıklarını belirterek, 2018’in de aynı verimlilikte olması için vatandaşa, sivil toplum örgütlerine, hükümete ve yerel yönetimlere gör

VAN 1.01.2018 10:10:52 0
Turizmcilerin 2018 beklentisi!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Özellikle 2016 yılı sonlarında ve 2017 yılında İran’dan gelen yoğun turist kafileleri piyasayı canlandırdı. Birçok esnaf ve turizmci, İranlı turistler sayesinde seneyi ekonomik olarak iyi geçirdi. Zaman zaman otellerde boş yer bulmak güçleşirken, İranlılar özellikle alışveriş yaparak ekonomiye can suyu kattı.
Net olmayan rakamlara göre 2017 yılında gelen 500 bine yakın turist sayesinde oteller dolarken, başta büyük mağazalar olmak üzere geri kalan esnaflar da direkt ya da dolaylı olarak olumlu etkilendi. 

 

"BULUNMAZ BİR NİMET" 
Gazetemize konuşan Kiğılı Mağazası Müdürü Kenan Hakan, 2017 yılında kendi mağazalarında gerçekleşen satışların büyük bir kısmının İranlılar üzerinden gerçekleştiğini söyledi.
İranlıların gelmesiyle birlikte piyasada büyük bir canlanmanın olduğunu belirten Hakan, “2017 yılı çok verimli geçti. Satışlarımız bir ara çok durgunken birden arttı. Mesela bizim satışların yüzde 60-65’i İranlılara olmuş. Bizde fiyatlar sabittir, üzerinde etiketi var, o nedenle güveniyorlar. Sadece biz değil, diğer esnaflar da bir şekilde bundan fayda görüyor. Su satanından tutun taksicisine kadar, küçük esnaf da bundan yararlanıyor. İranlıların bu şekilde gelmesi Van için bulunmaz bir nimettir” dedi. 

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Gelen turistlerin rahatsızlık duymaması ve uzaklaşmaması için gerekenlerin olduğunu ifade eden Hakan, “Mesela bir kere esnaf, bir lirayı iki lira yapmamalıdır. Sıradan vatandaşa ne ise turiste de o. Tanık olduğum bazı durumlar olduğu için söylüyorum. Diğer bir sorunumuz da temizlik ve davranış konusudur. Yine tanık olduğum için söylüyorum. Biz sabahları işyerlerimizin önünü deterjanla yıkıyoruz, adam geçiyor rastgele yere tükürüyor ve bunu gelen turist de görüyor. Bu gibi durumlar gerçekten önemlidir, esnaf ve vatandaş olarak dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

2018’DE NE OLUR?
İran’dan gelen turistlerin sürekli yenilik aradıklarını, 2017’de gelen sayıyı 2018’de daha da artırmak için yapılması gerekenler olduğunu belirten mağaza müdürü Hakan, şunları söyledi: 
“Rutin devam edersek 2018’de İranlılar bu kadar yoğunlukta gelmeyebilir, sayıları düşebilir, o nedenle yeni önlemlerin alınması, yeni arayışlar lazım. Mesela bizim birkaç ay önce sıklıkla gelen bazı müşterilerimiz artık gelmemeye başladılar. Antalya’ya, Erzurum’a, İstanbul’a başka illere gidiyorlar. Bize anlatıyorlar, ‘yeni bir şey yok, niye gelelim?’ diyenler oluyor. O nedenle hem ortamı iyileştirmek hem de yenilikler yapmak lazım. Mesela bir kere sınır kapısı konusu çözüme kavuşmalı. Biraz önce adam bana diyor ki, 'oğlum evlenecek, ben şimdi nasıl gideceğim.' Çünkü öbür tarafta zorluk çıkarıyorlar. Bizim tarafta da kapıda rahat etmeleri için iyi bir ortam lazım. Oradaki çalışmalar biran önce biterse çok iyi olacak. Dernekler, sivil toplum örgütleri de turistler için etkinlikler düzenlemeli. Kendileri eğlence yeri açıyor, bizlerin açması lazım. ‘Hadise’yi seviyoruz’ diyorlar mesela, buna benzer sanatçılar Van’a getirtilebilir. Ama onlar gidiyor ülkelerinde yasaklı olan sanatçıyı getiriyorlar. Plajlar yapılmalı, ulaşım kolaylaştırılmalı. Antalya’da belediye araçları gidip onları havaalanından, otogardan alıyor, tabi ki oraya gidecekler. Bunu biz de yapabilmeliyiz. Ayrıca rehberlik hizmeti verilmeli, hani ortada rehber yok. O nedenle İranlıları buraya mecbur gibi görmeyelim, bazı yenilikler yapmazsak, rahat ve uygun bir ortam yaratmasak gelen sayı günden güne düşecektir.”

 

2017 ÇOK İYİ GEÇTİ
Yakut Oteli Müdürü Necim Gül de, 2017 yılının kendileri açısından çok iyi geçtiğini söyledi. 
Van’da esnafın gelen turistlere iyi davrandığını belirten Gül, “Daha önce çeşitli ülkelerden buraya turist gelirdi. Ama son yıllarda gelmemeye başladılar. Fakat şimdi İranlılar geliyorlar. Sadece İranlı turistler var. Ama bu açığı fazlasıyla kapatıyorlar. 2017 yılı çok iyi geçti. Eminim ki 2018, 2019’da da aynı şekilde geçecek. Çünkü Van’da esnaf ve halk gelen turistlere iyi davranıyor.” diye konuştu.

 

YAPILMASI GEREKENLER
Van’da turizmin daha da gelişmesi ve kalıcı olması için yapılması gerekenlerin de olduğunu söyleyen Gül, “Şimdi neden Antalya’ya gidiyorlar, cazibesi var, Van’da da bu cazibeyi oluşturan işler yapılabilir, Van, Antalya’ya dönüştürülebilir, o ortam var çünkü. Mesela Edremit’te havuz var, bu gibi yerler artırılabilir. 2018 beklentimiz bu yöndedir.” dedi. 

 

"YENİLİKLER YAPILMALI”
“Gelen İranlıların Van’da kalıcı olmaları isteniyorsa atılması gereken başka adımların da olduğuna” işaret eden Gül, şunları söyledi:
“Bir kere Van’ı Antalya’ya dönüştürebileceğimiz gibi yapmamız gereken başka şeyler de var. Mesela ulaşım konusunda kolaylıklar sağlanmalı, gerekirse belediye bu işi yapmalı. Mesela Akdamar için belediye otobüs kaldırmalı. Bu tür yeniliklerle daha çok İranlıyı buraya getirtmek mümkün olur diye düşünüyorum.” 

 

2018’E VAN’DA GİRDİLER
Bu arada çok sayıda İranlı vatandaş, 2018’e Van’da girdi.
Günler öncesinde hazırlık yapan İranlıların, yeni yılı Van’da geçirmek için kente geldiği, bu nedenle otellerin ve alışveriş merkezlerin yeniden hareketlendiği öğrenildi. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi