Turizmcilerden 'aşı' çağrısı

Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayılarında en iyi durumda olan Van'da, aşılama faaliyetleri de devam ediyor. 2. doz aşılama oranında mavi kategorinin sınırına kadar gelen Van'da, turizcilerden çağrı geldi. Geçtiğimiz sezon,

VAN 12.01.2022 10:34:03 0
Turizmcilerden 'aşı' çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da vaka sayılarının artmaması ve sektörün sekteye uğramaması için insanları aşı olmaya devam etin Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, "Bilindiği gibi omicron varyantı da çıktı. Bu varyant belki daha fazla ölümcül değil ama daha fazla bulaşıcı. Halkımızdan ricamız şu; kendi ailelerini, kendi akrabalarını, kendi çevrelerini düşünüyorlarsa mutlaka aşılarını yaptırsınlar. Hem kendileri için, hem halkımız için, hem Van’ımız için bu önemli. Turizm, sağlık ve güvenliğe odaklıdır. Biz sağlığımıza dikkat edersek, aşılarımızı yaptırırsak sağlıklı günlere çok daha çabuk döneriz" ifadelerini kullandı.
İllere göre haftalık vaka sayılarına göre Van, en az vakaya sahip il konumunda. Bu durumun önemli olduğuna işaret eden sağlıkçılar, vaka sayılarının artmaması için aşı çağrısında bulunuyor. Turizmciler, vaka oranlarının turizme etkisinin de olduğuna işaret ederek, sırası gelen vatandaşın aşısını yaptırmasının önemine işaret ediyor.
Van, İran ve Irak gibi yakın bölge ülkelerine sınır komşusu olması nedeniyle bu ülkelerden zaman zaman çok sayıda turist alıyor. Yaşanan bu yoğun ilgiden dolayı başta turizmciler olmak üzere kentte yer alan ve faaliyet yürüten tüm esnaf grupları memnuniyetini dile getiriyor. Turizmin hareketli olması, kent ekonomisine katma değer sağlıyor. Kısıtlamaların kaldırılması ile beraber başta İranlı turistler olmak üzere Iraklı turistlerin de yoğun bir şekilde Van’a gelmesi, uzun süre pandemiden dolayı iş yapamayan esnafın da yüzünü güldürmeye devam ediyor. Bu durumun farkında olan ve işlerinde canlılık yaşayan esnaf ile turizmciler ise, halen aşı olmayan veya aşılarını eksik yapan Van halkına aşı olma çağrısında bulunuyor.

“SAĞLIĞA ÇOK ÖNEM VERMEMİZ LAZIM”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “Turizm, bacasız fabrika dediğimiz çok önemli bir gelir kaynağımız. Hem Van ekonomisine hem ülke ekonomisine çok katkıda bulunan bir alan. Özellikle turizmde çok önemli olan konulardan birisi güvenlik, diğeri sağlık. Bilindiği gibi Covid-19 pandemisi nedeniyle 19 ay gümrük kapıları kapalı kaldı, ülkemiz içinde ulaşım kısıtlamaları ve başka tedbirler uygulandı. Özellikle gümrük kapılarının kapalı kalmasıyla Van şehrimiz turizm anlamında çok zarar gördü. Eğer mesleğimizi iyi bir şekilde yürütmemiz gerekiyorsa sağlığa çok önem vermemiz lazım. Biz turizmciler olarak sağlığa çok önem veriyoruz. Van hem büyükşehirler arasında hem de Türkiye’de en az vaka oranına sahip il. Bu durum, yanlış bir algıyı da çürütmüş oldu. Daha fazla turist gelirse daha fazla vaka oranı olur diye düşünen halkımızdan bazı çevreler vardı, bence onların da bu görüşleri çürümüş oldu. Zaten yurt dışından insanlar geldiği zaman, giriş yapabilmeleri için aşılı olmaları gerekiyor. Özellikle İran için diyorum, orada bize gelen turistin 2 doz aşı olmuş olması gerekiyor, aşı kartını bulundurması gerekiyor, hem kendi gümrüğü için hem de Türkiye tarafındaki gümrük için bunları göstermesi gerekiyor. Ayrıca PCR testi isteniyor. PCR tesitini de aldığı zaman biz onlardan kesinlikle emin oluyoruz” diye konuştu.

“VİRÜSÜN DÜŞMANI AŞIDIR”

“Turistler rezervasyon yapıyor ama PCR testi aldıkları zaman eğer covid’li çıkıyorsa gelemiyorlar” diyen Yüksel, “Yani sağlıklı olanlar geliyor, virüsü taşıyanlar orada kalıyor, gelemiyor. Ülkemizde nasıl ki aşılama oranı çok yüksekse; 1. doz aşılamada yüzde 75’i geçtik, 2.doz aşılamada da yüzde 75’in üzerine çıkacağımıza inanıyorum. 3’üncü doz aşılarımızı da yaptırırsak, ki Sağlık Bakanımızın dediği gibi 60 yaş üzeri çok önemli. Bildiğimiz kadarıyla Omicron varyantı ciğerlere inmediği için çok fazla ölüme neden olmayabiliyor ama sağlığımızı düşünerek, halkımızı düşünerek aşılarımızı yaptıralım, daha sağlıklı bir şekilde yaşamımızı sürdürelim. Virüsün de en büyük düşmanı aşıdır. Aşılama oranı ne kadar fazla olursa eski günlerimize o kadar çabuk döneriz. Şuan İran’da aşılama oranı çok yüksek, İran halkı virüsten çok korkuyor, aşı yaptırıyor. Aşılar İran’a çok sonradan gelmesine rağmen neredeyse bizim ülkemiz kadr aşı yapıldı. O yüzden halkımızdan ricam; kendi ailelerini, kendi akrabalarını, kendi çevrelerini düşünüyorlarsa mutlaka aşılarını yaptırsınlar. Hem kendileri için, hem halkımız için, hem Van’ımız için aşılarımızı yaptıralım. Aşılarımızı yaptırırsak sağlıklı günlere çok daha çabuk döneriz.” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: Mehmet Selim KURT