Turizmciler: 'Barış istiyoruz’

Bölgede yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle Van’da ticaret ve turizm durma noktasına geldi. 'Çözüm süreci' ile beraber turizmi canlanan Van'da çatışmalı sürecin arttığı bugünlerde sokaklarda turist görmek neredeyse imkânsız hale gel

VAN 28.08.2015 12:06:13 0
Turizmciler:
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Çözüm Süreci ile silahların sustuğu ve huzurun hâkim olduğu bölgede  sosyal ve ekonomik yaşam ağır bir darbe aldı. Güvenlik endişesinden uzak, gecenin geç saatlerine kadar iş yerlerini açık tutan esnaf, son günlerde yeniden artan çatışmalar nedeniyle erkenden kepek kapatıp ve evlerine kapanıyor. Çatışmalı ortamdan ise en çok turizm sektörü olumsuz etkileniyor. Yeniden başlayan çatışmalı süreç, bölge halkı ve iş dünyasında büyük bir kaygı yaratırken, turizme de büyük bir darbe vurdu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanlığı öncülüğünde bir basın açıklaması yapılarak son günlerde artan çatışmalı sürece tepki gösterildi. Basın açıklamasına 30’a yakın turizmci, iş adamı katılırken Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) önünde yapılan basın açıklamasını Van TSO Başkanı Necdet Takva yaptı.

“AĞIR BİR DARBE VURDU”

Savaşın yeniden başlaması ile sonuçlanan gelişmelerden duydukları kaygı ve endişeleri kamuoyu ile paylaşmak istediklerini ifade eden Takva, şöyle dedi:

“ Özel’de Van Turizmi, genelde bölge turizmine karşı sorumluluk taşıdığımızın bilinci ile bu kaosun son bulmasını istiyoruz. Çözüm süreci ile birlikte; ekonomiden, sosyal ve siyasal hayata kadar toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük bir rahatlama yaşanmaya başlamıştı. Deprem sonrası ekonomisi, sosyal yaşamı ve turizmi dibe vurmuş bir kent barış sürecinin de katkısıyla ayağa kalkmış ve en son geçtiğimiz ramazan bayramı dolayısıyla Van’a gelen turist sayısında ciddi bir artış olmuştu. Van’daki Turizmciler olarak yerel ve uluslar arası turizm fuarında ve komşu ülkelerde Van ve Bölgemizin tanıtımı yapılmış ve bu çalışmalar kısa sürede etkili neticeler vermiştir. Marka otellerin Van’a yatırım yapması, yerel ve uluslar arası Tur operatörlerinin Van’ı ve Bölgeyi Tur Destinasyonlarına alması Van ilimizde ciddi bir ekonomik rahatlama ve yatırım yapma ortamı yaratmıştır. Ancak bu süreç turizme ağır bir darbe vurdu.”

“BARIŞ OLSUN”

Barışın bir an önce tesis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Takva, “Yine Van Turizmi ve ticaretinin en önemli ayağı olan İran ile sınır kapısının en kısa zamanda açılması Eylül ayı içerisinde İstanbul-Van Tahran tren turu yapacak olan acentelerimizin mağduriyeti şimdiden çözülmesi gereken önemli bir konu. Van’da inanç Turizmi için ayrı bir önemi olan Van Akdamar kilisesi ayininin ve ayin turlarının bu yıl için iptal edilmesi Van ekonomisi ve Van turizmi için ayrı sıkıntı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu ve Van İlimizdeki Otelciler olarak  Van için ,bölge için ,çocuklarımız  için ,ortak geleceğimiz için ,gençlerimiz için ve en önemlisi de insan ölümlerinin olmaması için, barış olsun diyoruz” şeklinde konuştu.