2019 yılında baş gösteren pandemiyle birlikte özellikle Türkiye-İran sınır kapılarının uzun süre kapalı kalması Van ve havza turizmini olumsuz etkiledi.
Sınır kapılarının geçişlere açılması ve içte de pandemi önlemlerinin asgariye çekilmesi, turizmde yeniden bir hareketliliğe neden oldu.
Özellikle İran üzerinden yıllardır gerçekleşen turist akışı bu dönem yeniden eski günleri hatırlattı.
TURİZMCİLER MEMNUN
Sektörde yer alan esnaf ise turizmdeki bu hareketlilikten memnun.
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Haldi Turizm Acentesi sahibi ve Tur Operatörü Murat Beyaz, Van için iç ve dış turizmde yaşanan gelişmelere ilişkin şunları söyledi:
“Bütün yılı dört sezona yayıyoruz, 1’inci, 2’inci, 3’üncü ve 4’üncü çeyrek olarak. 1’inci çeyrekte iç piyasada bir hareketlilik vardı, bunun da etkisini Kars’ın Doğu Ekspresi’nde gördük, Doğu Ekspresi’ndeki hareketlilik Van’a da yansıdı. Doğu Ekspresi’nde yer bulamayan insanlar Vangölü Ekspresi’ne yöneldiler ya da Vangölü Ekspresi ile gelip Doğu Ekspresi ile dönmeyi tercih eden bir kitle de oluştu. Bizim Vangölü Ekspresi’nin haftada sadece 2 gün çalışması bunu çok randımanlı hale getirmedi, getirmiyor da. 7 gün boyunca çalışması gereken bir tren hattı, bildiğim kadarıyla bununla alakalı çalışmalarda söz konusu. Kars’ın o enerjisinden ufak da olsa faydalanabildik. Bunun yanı sıra İran’dan da turist gelişleri oldu ki, Ocak ve Şubat rakamlarında bizim ölü sezon dediğimiz döneme denk gelmesine rağmen iyi rakamlara ulaşıldı, olumlu bakmakta fayda var diye düşünüyorum. Mart ayı, özellikle Nevruz Bayramı döneminde İranlı turistin zirve yaptığı dönemlerden birisi, iyi bir sayı yakaladık. Hem turizm piyasasına hem de diğer alanlarda ticaretle uğraşan Vanlı esnafa bir can suyu oldu bu durum. Genel anlamıyla çok üst seviyede olmasa da bir hareketliliğin olduğu ilk çeyreği bitirdik.”
“PAHALILIK, TUR SATIN ALMAYA ENGEL”
Mayıs ve Haziran aylarında daha yüksek verimlilikte bir turizm dönemi beklentisi içinde olduklarını ancak hayat pahalılığının tur satın almada olumsuz bir etki oluşturduğunu kaydeden Beyaz, şunları söyledi:
“Önümüz bahar, bizim asıl beklentimiz Mayıs ve Haziran dönemi. Bu dönemde açıkçası bir ilgi söz konusu ama ülkede genel anlamda artan maliyetler, hayat pahalılığı insanların tur satın almasının, turlara yönelmesinin önündeki en büyük engel olarak görünüyor. Maalesef bir çok insanın kazancı bir tura çıkmaya el vermiyor, bu bizim önümüzdeki en büyük handikap olarak duruyor. 3’üncü ve 4’üncü çeyrekte de olur da dünya genelinde bir Türkiye turizm hareketliliği başlarsa bu bölgemize de illaki yansıyacaktır. TL’deki düşüş, ulaşımdaki pahalılık, yakıttaki pahalılık olmasaydı 2019 yılı turizm rakamlarını yakalayacağımızı tahmin ediyorum. Geçen sene öyle düşünüyordum ama şu an maalesef yakıt fiyatlarının çok yüksek olması, ulaşım maliyetlerinin çok yüksek olması ve tur maliyetlerinin de yüksek olması ve diğer kalemlerin de eklenmesi ile otel ve ulaşımdaki pahalılık maalesef turları istediğimiz seviyede tutmayacak diye düşünüyorum.”
Özel Haber: Mehmet Selim KURT