Turizmci Murat Beyaz, 'kafa yormamız lazım' dedi ve ekledi; 'Van seviliyor, ancak bu durum turist sayısına yansımıyor'

COVİD-19 pandemisi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır sıkıntılı bir süreç yaşayan turizmciler, sektör olarak dünya genelinde pandemiden en çok etkilenen sektör olduklarını söylüyor.

VAN 21.09.2021 10:54:27 0
Turizmci Murat Beyaz, 'kafa yormamız lazım' dedi ve ekledi; 'Van seviliyor, ancak bu durum turist sayısına yansımıyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüsten dolayı insanların 2020 yılında evlerine kapandıklarını, bundan dolayı 2021 yılında normalleşme adımlarının ardından turizmde büyük bir hareketlilik beklentisine girdiklerini anlatan Vanlı turizmci Murat Beyaz, ancak bu beklentilerinin gerçekleşmediğini söyledi. İnsanların Van'ı sevdiğini ancak bu sevginin turizm rakamlarına yansımadığını dile getiren Beyaz; "Pandemi Şanlıurfa’yı, Mardin’i, Diyarbakır’ı ve diğer illerimizi de etkiledi ama bu illerimiz 2021 yılında neredeyse 2019 rakamlarını yakalayacak yerli turist sayısına ulaştılar. Buna karşın bizde rakamlar çok çok düşük kaldı. Van seviliyor, biliniyor ama bu durum, gelen turist sayısına yansımıyor. Buna kafa yormak lazım, eksik yaptığımız birşey var, bunun için öncelikle sorunu tespit edip, ne olduğunu bilip, onun üzerine çalışmamız gerekiyor” diye konuştu. 
Tüm dünyada etkisini sürdüren COVİD-19 salgını nedeniyle bir çok sektörde sıkıntılar devam ediyor. Salgından önemli derecede etkilenen sektörlerin başında ise turizm sektörü geliyor. Dünya genelinde ekonomiye ağır bir darbe vuran salgının en önemli noktalarından birisi de zaman zaman seyahatleri engellemesi oldu. Ülkeler bazında uzun bir dönem iç ve dış turizmin yapılamaması, beraberinde sektörel çöküntüye de yol açtı. Bu anlamda ülkemizde de turizmin canlanması ve uzun bir dönem iş yapamayan esnafın rahat bir nefes alabilmesi için tedbirler alınarak bu yönde adımlar atıldı. 2020 yılını kayıpla kapatan sektör, 2021 yılında alınan normalleşme kararı ile birlikte bölgeler bazında canlılık yaşadı ama turizmciler aynı canlılığın Doğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşemediğini dile getiriyor. 
Alınan tedbirler sonrası geçilen normalleşme süreci ile, başta batı illeri olmak üzere Güney Doğu ve Karadeniz bölgelerinde turizmin hareketli geçtiğini söyleyen Vanlı turizmciler, aynı hareketliliğin Van’da gerçekleşmediğini söylüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Haldi Turizm sahibi Turizmci Murat Beyaz, geçtiğimiz sezonu sıkıntıyla kapattıklarını belirterek: “İranlı turistlerin yaklaşık 2 yıldır gelmemesi kent turizmine büyük darbe oldu ama bunun yanında da iç turizmde de beklediğimiz hareketliliği sağlayamadık. Bunun çeşitli nedenleri var çünkü hemen yanı başımızda Güney Doğu'ya baktığımızda tarihi ve turistik mekanlarda hafta sonları özellikle adım atılacak yer yok, Karadeniz bölgesinde yine aynı şekilde tur otobüsleri peş peşe sıralanıyor ama Doğu Anadolu Bölgesi, ne hikmetse bütün krizleri ilk yaşayıp etkisini en son atlatan bir bölge gibi. Ya biz başaramıyoruz, ya da bizim aklımızın ermediği bir durum vardır. Pandemi Şanlıurfa’yı, Mardin’i, Diyarbakır’ı ve diğer illerimizi de  etkiledi ama o illerimiz 2021 yılında neredeyse 2019 rakamlarını yakalayacak yerli turist sayısına ulaştılar. Oysa bizde rakamlar çok çok düşük kaldı” dedi.

“SEKTÖR, BÜYÜK YARA ALDI”

Haldi Turizm sahibi Turizmci Murat Beyaz, COVİD-19 sürecinde turizm sektörünün çok büyük bir yara aldığını söyledi. 
Beyaz, şöyle devam etti: “Turizm sektörü olarak geçtiğimiz sezonu çok büyük bir kayıpla geçirdik. Hem ülkemizde, hem bölgemizde hem de bütün dünyada turizm sektörü pandeminin en derin darbesini yaşayan sektör oldu. Gün geçtikçe bu pandeminin kısa sürede bitmeyeceği anlaşıldı ve tedbirler alındı ama tedbirlerle bu işin üstesinden gelemeyeceğimiz anlaşıldı diye düşünüyorum. O yüzden de normalleşmeler hayata geçirildi. Hayat normalleşiyordu ama turizm sektörü normalleşemedi. İnsanlar artık, bir tur operatörü dediğimiz, operasyon yapan, insanları bir araya getiren, seyahate çıkaran işletmeleri tercih etmedi. Bu sefer ne oldu? Bireysel seyahatler önerildi, yetkili ağızlar, 'toplu alanlara girmeyin, toplu taşımaya binmeyin, bir arada bulunmayın' gibi söylemlerde bulununca bu da insanları etkiledi haliyle. Ve tur organizasyonu yapan firmalar sıkıntı yaşadı. Böyle olunca geçtiğimiz sezonu borçla kapattık. Çünkü tur operatörlerinde ya da seyahat acentelerinde kapital dediğimiz bir birikim yoktur.”

“NAKİT SIKINTISI YAŞADIK”

Kent turizmine katkı sağlamak ve düzenleyecekleri turlarla insanları kente getirebilmek için birikimlerini bir sonraki sezon için fuarlara giderek, şehir şehir gezerek ya da farklı ülkelere giderek harcadıklarını söyleyen Turizmci Murat Beyaz, seyahat acentelerinin pandemide ciddi bir nakit sıkıntısıyla karşılaştığını ifade etti.
Beyaz, “ Pandemi sürecinde özellikle seyahat acenteleri, tur operatörleri, rehberler ve turizm taşıması yapanlar sıkıntılar yaşadı. Bir şekilde nakite ihtiyaç vardı, nakit desteği de olmayınca, maalesef insanlar bankalara yöneldiler ve kredilere bulaştılar. Çünkü her işletmenin düzenli giderleri var, bu giderleri bu şekilde atlatmaya çalıştılar.” ifadelerini kullandı.

“KAFA YORMAMIZ LAZIM”

“En büyük turizm potansiyeli olan İran’dan yaklaşık 2 yıldır insanların gelmemesi kent turizmimize büyük darbe oldu ama bunun yanında da iç turizmde de beklediğimiz hareketliliği sağlayamadık” diyen Turizmci Murat Beyaz: “2021 yılına; 1, 2, 3 ve 4’üncü çeyrek olarak baktığımızda Van özelinde 1’inci çeyrekte Ocak, Şubat ve Mart aylarını sıfır gelirle kapattık. 2’inci çeyrek dediğimiz Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hafif kıpırdanma oldu. Temmuz, Ağustos ve şuan içinde bulunduğumuz Eylül ayında da varla yok arasında bir turizm hareketliliği söz konusu. Son yıllarda şehrimizin en büyük turizm potansiyeli olan İran’dan yaklaşık 2 yıldır insanların gelmemesi sektörü sıkıntıya soktu. Ama bunun yanında iç turizmde de beklediğimiz hareketliliği sağlayamadık. Bunun çeşitli nedenleri var çünkü hemen yanı başımızda Güney Doğu'ya baktığımızda tarihi ve turistik mekanlarda hafta sonları özellikle adım atılacak yer yok, Karadeniz bölgesinde yine aynı şekilde tur otobüsleri peş peşe sıralanıyor ama Doğu Anadolu Bölgesi ne hikmetse bütün krizleri ilk yaşayıp etkisini en son atlatan bir bölge gibi. Ya biz başaramıyoruz ya da bizim aklımızın ermediği bir durum vardır. Pandemi, Şanlıurfa’yı, Mardin’i, Diyarbakır’ı ve diğer illerimizi de etkiledi ama bu illerimiz 2021 yılında neredeyse 2019 rakamlarını yakalayacak yerli turist sayısına ulaştılar. Bizde rakamlar çok çok düşük kaldı. Van seviliyor, biliniyor ama bu gelen turist sayısına yansımıyor. Buna kafa yormak lazım, eksik yaptığımız birşey var, bunun için öncelikle sorunu tespit edip, ne olduğunu bilip onun üzerine gidip çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GÜNDE BİR TANE SEFERİMİZ KALKSIN”

2021 yılının son çeyreğine yaklaştıklarını belirten Beyaz: “Bu süreçte günümüzü ancak kurtarabilecek şekilde ticari faaliyet yapmaya başladık. Önümüzde kış var. 3’üncü çeyrek dediğimiz bu dönemden sonra 4’üncü çeyrek var. O da kış aylarına denk geliyor. Kış aylarında da hareket sağlayabilecek bir şeyler yapmamız gerekiyor. Özellikle kış denilince Doğu Ekspresi ile beraber insanlarda bir tren merakı oluştu. Vangölü Ekspresimiz var ama haftada 2 gün çalışıyor, bunu haftada 7 güne çıkarırsak -ki bazı yerlerde günde 2-3 sefer yapan tren hatları var- çok iyi olur. Günde bir tane seferimiz Ankara’dan kalksın, karşılığında Tatvan’dan geri dönsün. Bu tür cazip fırsatlar sunarak ancak sektör ayakta tutunabilir” dedi.

“BEKLENTİMİZ BÜYÜKTÜ”

2021 yılının kendileri açısından önemli bir yıl olacağını düşündüklerini söyleyen Turizmci Murat Beyaz: “2020 yılında insanlar içeriye kapandı. 2021 yılında hayat normale döndüğünde biz açıkçası turizm patlaması bekliyorduk. Kayıp olan o bir yılın maddi çöküntüsünü, gelecek olan turistlerle atlatmayı planlıyorduk. Maalesef planladığımız gibi olmadı. Turist gelmedi mi, geldi ama artık Van Turizm Endüstrisi devasa bir endüstri haline geldi. İyi yatırımlar yapıp karşılığını alamamış birçok esnafımız var. Beklentilerimizin belki de yüzde 10-15’ine ulaşabildik. Özellikle seyahat acenteleri, tur operatörleri ve tur rehberleri beklentinin çok altında kaldılar. Hafif hareketlenmeler oldu, o da sadece hafta sonu yanı başımızdaki illerden gelen günübirlik turlarla gerçekleşti ya da bazı arkadaşlarımızın buradan yakın yerlere yaptıkları hafta sonu bir gece konaklamalı veya günübirlik turlarla kaldı. Onun dışında bizim şehrimize para bırakan, yerli turist dediğimiz, Türkiye’nin batısından, Karadeniz bölgesinden, Güneydoğu bölgesinden gelen turist ile Avrupalı turist beklentimizin çok çok altında kaldı” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi