'TURİZM SEZONU'NDAYIZ!

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü 450 kilometrelik kıyısı ve 3712 kilometrekarelik yüz ölçümüyle dünyanın sayılı güzellikleri arasında yer alıyor. Ancak bu güzelliğin kıymeti Van'da çok da bilinmiyor.

VAN 28.04.2014 10:12:17 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Fazıl ERÜŞ

Bir türlü kirliliğinin önüne geçilemeyen, sahilleri kurumların işgali altında olan Van Gölü, turizm sezonunda olduğumuz bugünler de şimdi de hayvanların istilasına uğradı. İnsanların rahat bir şekilde gezip dinlenebileceği sahil kenarı az bulabildiği Van Gölü'nde hayvanlar için böyle bir sıkıntı yok…
Van'da turizm sezonu açıldı. Turizme büyük umut bağlayan Van, turizm sezonunda gündeme gelebilecek çapta bir etkinlik yapamazken, yolları, parkları ve özellikle göl kıyısı inek, eşek, at ve keçilerle dolan şekliyle gündeme geldi.
Tarihi bir mekan olan Van Kalesi çevresinin yanı sıra Van Gölü sahillerinde de bolca hayvana rastlamak mümkün hale geldi. Turizm sezonuna söz konusu görüntülerin özensizliği altında giren Van'da, konuya yetkililerin sessiz ve duyarsız kaldığı görülüyor. Göle yakın yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlar tarafından hayvanlar otlatılmak amacıyla göl kenarlarına, kale eteklerine götürülüyor. Ardından turizme, büyükşehre yakışmayacak görüntüler ortaya çıkıyor. Bu durum turizmi olumsuz yönde etkilerken, bir yandan da göl kıyısının ve tarihi kale eteklerinin kirlenmesine neden oluyor.

TURİZM YERLERDE SÜRÜNÜYOR
Van denildiği zaman akla ilk gelen Van Gölü oluyor. Bu nedenle kentle bütünleşmiş Van Gölü çok şey ifade ediyor. Ancak Van Gölü hak ettiği değeri bir türlü göremiyor. Kirliliğinin önüne geçilemeyen Van Gölü'nde şimdi de sahillerde hayvanlar cirit atıyor. Duruma tanık olan vatandaşlar şunları söylüyor; "Eskiden Van ekonomisinin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa dayanıyordu. Ancak o zamanlar şehir merkezinde ve özellikle Van Gölü kıyısında hayvan otlatılmıyordu. Köylerde ve yaylalarda hayvan otlatılıyordu. İlkel de olsa hayvancılığın ekonomimize büyük katkısı vardı. Ama şimdi ise hayvancılığa teşvik veriliyor ama bu hayvanlara nerde bakılması gerekildiği denetlenmiyor. Denetlemeler olmadığı için de maalesef böyle görüntüler ortaya çıkıyor."

VAN'IN BACASIZ FABRİKASINA SAHİP ÇIKALIM
Van Gölü kıyılarının ve tarihi mekanların söz konusu görüntülerden arındırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, turizmin bacasız fabrika olduğunu hatırlatıyor. Van'ın bu tür görüntüleri hak etmediğini, Van Gölü sahillerinde hayvanların değil, turizm tesislerinin, halka açık mekanların olması gerektiğini belirten vatandaşlar; "Turizm Haftası kutlamakla turizme hizmet bitmiyor. Ya da başka illerdeki fuarlara katılarak, orada stant açarak turist çekemezsiniz. Van zaten gölü ile tanınıyor. Bu nedenle yetkililer önce modern sahiller yapmalı ve gölü bu kirli görüntülerden kurtarmalılar. 21. Yüz yılda yaşıyoruz ancak şehir merkezindeki kıyılarımızda bile hayvanlar var. Turistler bu görüntüleri görünce nasıl Van'a gelecek? Biz Vanlılar olarak bu görüntülerden ciddi anlamda rahatsızlık duyuyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Van Gölüne sahip çıkın." ifadelerini kullanıyor.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Fazıl Erüş