Turizm sektörü tek çatı altında toplandı

Van’da, Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) kurularak, turizme hizmet veren tüm sektör, tek çatı altında bir araya getirildi.

VAN 13.04.2021 10:51:32 0
Turizm sektörü tek çatı altında toplandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Otel Sahipleri ve Turizm Acenteleri temsilcilerinin bir araya gelerek kurdukları Van Otelciler ve Turizmciler Derneği, düzenlenen bir organizasyonla tanıtıldı. Düzenlenen lansman toplantısına Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Abdurrahman Şahin, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, Van Otelciler ve Turizmciler  Dernek Başkanı Turizmci Yunus Yüksel ve yönetim kurulu üyeleri, Van YYÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emine Çilingir, İran Fuar Merkezi Müdürü Behzat Şucai, sektör çalışanları ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda kuruluş amaçları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Turizmci Yunus Yüksel: “Van’da gördüğümüz bir eksiklik üzerine Van Otelciler ve Turizmciler Derneğini kurduk. Dernek olarak amacımız birlikte hareket edip tek ses olmaktır. Tüm turizm ve otel sektörünü aynı amaç doğrultusunda birleştirmek ve güzel projelere imza atmak amacındayız” derken, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise: “Bu süreçte böyle bir güç birliğine ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum. Turizmin bütün paydaşlarının temsiliyet sağladığı bu dernek bizim için ulusal alanda da çok önemli” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ BİRLİKTE HAREKET EDİP TEK SES OLMAKTIR”

Toplantıda derneğin kuruluş amacı hakkında açıklamalarda bulunan Dernek BaşkanıTurizmci Yunus Yüksel, şunları söyledi; “Van’da gördüğümüz bir eksiklik üzerine Van Otelciler ve Turizmciler Derneğini kurduk. Dernek olarak amacımız birlikte hareket edip tek ses olmaktır. Tüm turizm ve otel sektörünü aynı amaç doğrultusunda birleştirmek ve güzel projelere imza atmak amacındayız. Sektörü aynı çatı altında toplarken üniversiteden akademik olarak faydalanmak, DAKA’dan proje bazında destek almak, Turizm İl Müdürlüğümüzden her türlü turizm faaliyeti için birlikte hareket etmek, TKDK ile hibe ve destek açısından beraber çalışmak amacındayız. Burada basın mensuplarına da çok iş düşmektedir. Siz basın mensupları bizim tanıtımımızı yaparak, ilimizin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtarak daha fazla turistin Van’ımıza gelmesine katkı sunabilirsiniz. Bizler sadece turizmciler olarak kendimizi düşünmeden, Van halkımıza daha fazla nasıl faydalı oluruz ve neler yapabiliriz düşüncesi ile bu girişime başladık. Bu girişimimiz çok güçlü isimlerden oluşuyor. Derneğimizin yapısını anlatacak olursak, daha önce başka şehirlerde sadece otelciler derneği olarak kurulan dernekler var. Biz bundan farklı ne yapabiliriz düşüncesi ile otelciler ve turizmcileri birleştirdik. Otel ve turizmcileri bir araya getirirken, gelen turistler için neler yapabiliriz ve birlik içinde nasıl çalışabiliriz düşüncesi ile devam edeceğiz. Turizmciler denildiği zaman ilk akla gelen oteller ve turizm acentalarıdır. Aslında bizim için bu böyle değildir. Turiste hizmet veren bütün sektörler bizim için turizmcidir. Hepsi birlikte turizme en iyi şekilde kendi alanlarında hizmet edebilmektedir. Bizim amacımızdan birisi de inşallah ilimizi çok iyi bir şekilde tanıtmaktır. Doksanlı yıllarda çarşıda gezdiğiniz zaman turistlerin sayısının oldukça fazla olduğunu görebiliyorduk. Şu anda bilindiği üzere sadece İran pazarına hizmet vermekteyiz. Turistler için önemli olan güvenliktir. İlimizde şu anda güvenlik üst düzeyde, herhangi bir problem bulunmamaktadır. Turistler açısından sıkıntı teşkil edecek bir durum ilimizde yoktur. İlimizi tanıtırken sesimizi dışarıya duyurmak için basın mensuplarının desteklerine ihtiyacımız var. Cennet ülkemizin en güzel illerinden birinde yaşadığımızın bilincindeyiz. Tesislerimiz ile birlikte çok iyi hizmet veriyoruz. Tarih olarak Osmanlı, Urartu, Selçuklulardan kalma bölgelerimiz, yerlerimiz var. Bu tarihi eserleri tanıtarak turistlere hizmet vermek istiyoruz.”

“GÜZEL İŞLER YAPACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Daha sonra açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, Van’ın sahip olduğu turizm potansiyeline dikkat çekti. DAKA olarak 2009’dan bu yana Bitlis, Muş, Hakkâri ve Van illerinde belli alanlara odaklandıklarını ifade eden Güray, bunların en başında da turizm geldiğini söyledi. Güray: “Turizm aslında bacasız bir fabrikadır ve bölgemiz için çok çok önemlidir. Biz bu önemi aslında pandemi döneminde iliklerimize kadar htik. Ticareti bir zincir halkasına benzetecek olursak, belki turizm bunun en baş halkasıdır. Bu halka koptuğu zaman, zincirin dağıldığını hep birlikte müşahede ettik. Buradan ders çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir pazara odaklanmak değil, alternatif turizm alanlarını güçlendirmek gerektiğini yıllardır söylüyoruz. DAKA olarak İran gibi Kuzey Irak, Azerbaycan pazarlarına da yoğunlaştık. Azerbaycan pazarı bizim içim çok çok önemli. Bu süreçte böyle bir güç birliğine ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum. Turizmin bütün paydaşlarının temsiliyet sağladığı bu dernek bizim için ulusal alanda da çok önemli. DAKA olarak en önemli görevlerimizden bir tanesi de kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu sağlamaktır. Biz DAKA olarak her zaman derneğimizin yanındayız. Güzel işler yapacağımızı düşünüyorum. 1 Haziran’da Allah nasip ederse Van YYÜ ve Edremit Belediyemizle birlikte Van Gölü Sempozyumu düzenleyeceğiz. Amacımız Van Gölü’nü daha fazla gündeme taşımak. Daha bilinçli bir şekilde Van Gölü’nden faydalanmaktır. 1 Haziran’daki sempozyuma bir aksilik olmaz ise, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ve çok sayıda bakan katılacak. Bu anlamda sizlerden güçlü bir destek bekliyoruz. Bu yıl DAKA olarak Van Balığı göçünü uluslararası arenaya taşımayı hedefliyoruz. Bu süreçte hepimiz bir birimize kenetlenmek zorundayız. Başka şansımız yok. DAKA olarak güzel projelerle, Van’ı, Hakkâri’yi, Muş’u, Bitlis’i gündemde tutmaya çalışıyoruz. İnşallah bölge eski günlerine daha iyi bir şekilde geri dönecek” şeklinde konuştu.

Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi