Turizm Danışma Ofisi’ne başvurular düştü

Van’da, İran üzerinden turist akışının sıklaştığı 2017 yılında açılan Turizm Danışma Ofisi’ne, son zamanlarda başvuru yapanların sayısının düştüğü, ofiste, Farsça ve İngilizce tercümanlık yapan iki görevlinin de bu nede

VAN 27.07.2018 10:33:03 0
Turizm Danışma Ofisi’ne başvurular düştü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

ORTADOĞU’DAKİ GELİŞMELER
1990’lı ve 2000’li yıllar da, yabancı turist akışı açısından Van turizmi için umut veren bir süreç olmadı.    
Bu yıllarda da yabancı turistler, Ortadoğu’daki olayların da etkisiyle özellikle Van’ı, genelde de İran, Irak ve Suriye’ye yakın olan doğu illerini tercih etmedi. 

 

İRANLA GELEN CANLILIK
Ancak Van turizmi açısından 2016 yılında ilginç bir gelişme oldu; İran üzerinden Van’a yoğun bir turist akışı gerçekleşti.
2017 yılında ise bu sayı daha da arttı ve Van’da sadece İran’dan gelen turistlere cevap olabilmek için çeşitli yatırımlar ve altyapı çalışmaları başlatıldı.
Kamp alanları, yeni oteller ve rezidanslar açılırken, evler bile kiralanmaya başlandı. 

 

DANIŞMA OFİSİ AÇILDI
Yoğun turist girişi nedeniyle, rehberlik hizmeti vermek amacıyla Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir de Turist Danışma Ofisi açıldı.
Ofiste, biri Kültür İl Müdürlüğü çalışanı, ikisi de Farsça ve İngilizce bilen üç kişi görevlendirildi.
Bu sıralarda, günde yaklaşık 200 kişinin danışma ofisine başvuruda bulunduğu ve çalışanların bu yoğunluğa cevap vermek üzere büyük çaba harcadığı günler yaşandı.

 

İRAN DEVLETİNİN NİSAN KARARI
2018 yılı Nisan ayı ise, Van turizmi için adeta yeniden başlayacak olan sıkıntılı günlerin habercisi oldu.
İran devleti vatandaşına gümrük çıkışlarına yüzde bin gibi büyük bir zam uygulayınca ve uygulanan bu zammı da her giriş için kademeli olarak artırınca, İran’dan Van’a gerçekleşen turist akışı aniden durdu.
Bu tarihten sonra çok az sayıda İranlı, Van’ı ziyaret etmeye devam etti.

 

DANIŞMA OFİSİNE YAPILAN BAŞVURULAR DÜŞTÜ
Van’daki otel ve alışveriş merkezleri yetkilileri İran devletinin gümrük uygulamasından sonra İranlı müşteri sayısında büyük bir düşüş yaşandığını belirtirken, Turizm Danışma Ofisi’ne de çok az sayıda İranlının başvurduğu öğrenildi.
Başvurular düştüğü için iki rehber tercümanın da burada çok işi kalmadı ve buradaki görevleri sonlandırıldı, danışma ofisine günde en fazla 2-3 kişinin başvurduğu belirtildi.

 

AVRUPALI TURİSTLER GÖRÜNMEYE BAŞLADI
Bu arada, şimdiye kadar Van’da gözükmeyen Avrupa ülkelerinden yabancı turistlerin son günlerde Van sokaklarında görülmeye başladığı, turizm danışma ofisine İranlı turistlerden ziyade şimdi başka ülkelerden gelen turistlerin uğradığı öğrenildi. Avrupalı turistlerin, Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis’teki bazı turizm acentelerinin aracılığıyla düzenlenen turlarla bölgeyi ziyaret etmeye başladıkları bildirildi. 

 

YERLİ TURİZMDE CANLANMA
Van’a son zamanlarda ciddi bir yerli turist akışının da olduğu belirtiliyor.
 Turizm acenteleri, yabancı turist kadar yerli turistin de önemsenmesi ve turizm faaliyetlerinde buna göre bir yol izlenmesi gerektiğini söylüyor. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi