“Turistler bizden memnun değil“!

Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olan ve 2011 yılında yaşanan iki büyük depremden sonra toparlanmaya çalışan Van, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla bir turizm cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Son yıllarda kent turizm sektör

VAN 1.08.2015 11:09:05 0
“Turistler bizden memnun değil“!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber:Fazıl ERÜŞ

Kentte depremden sonra 2012 yılında gelen turist sayısı ile 2015 yılının ilk 5 ayında gelen turist sayısı arasında ciddi farklar var. Van´a 2012 yılında yaklaşık olarak 179 bin 312 yerli, 25 bin 945 yabancı olmak üzere toplamda 205 bin 257 turist gelirken, 2015 yılının ilk 5 ayında ise 405 bin yerli ve yabancı turist geldi. Turist sayısının her geçen gün arttığı kentte otel sayısı da artarken, alıveriş merkezleri de yükselmeye başladı. Kentte bir yandan yeniden imar ve restore çalışmaları da hız kazanırken, Van Gölü'nün bir türlü hak ettiği değeri görememesi ise dikkat çekiyor. Van'ın bir sahil kenti olduğuna vurgu yapan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, "Van Gölü artık hak ettiği değeri görmelidir. Gölün kıymetini bilmeli ve faydalanmalıyız" dedi.

"İRANLILAR GÜVENMİYOR"
Van'a Ramazan Bayramı'nda İranlı turistlerin akın ettiğini ve hala kentte ciddi bir şekilde alışveriş yaptığını hatırlatan Özgökçe, "Bu durum bizi mutlu ediyor. İşleri durgun olan esnafın yüzü İranlılar sayesinde gülüyor. Bu nedenle bu değerlendirilmelidir. İranlı turistlere değer verilmeli, onlara yardımcı olunmalıdır. Ama bazı esnaflarımız, otellerimiz, lokantacılarımız ya da giyim mağazalarımız her dönem farklı bir fiyat uygulamasına gittiği için İranlıların güvenini bir türlü kazanamıyor. Böyle olunca da İranlı turistler ülkelerine gittiklerinde Van'ı karalama kampanyası yürütüyorlar. Ama buna rağmen İranlılar Van'ı tercih ediyor. Bunun da en önemli nedeni komşu ülke oluşumuz ve Van Gölü gibi bir göle sahip olmamızdır" ifadelerini kullandı.

"VAN'IN ÜZERİ ÇİZİLMİŞ"
Avrupa'dan kente turist çekemediklerini, bunun da en büyük nedenin sigorta şirketleri olduğunu aktaran Özgökçe, "Bölgede birçok il gibi Van'ın da üzeri çizilmiş durumda. Van'a gelmek isteyen turistlere sağlık sigortası verilmiyor. Bunun da nedeni IŞİD örgütü olarak gösteriliyor. Van'ın IŞİD ile ne alakası var? İddia ediyorum Van Türkiye'nin en güvenli kenti. Birçok kentte akşam saatlerinde güvenlik gerekçesiyle gezilemezken Van'da sabaha kadar gezen turistler görüyoruz" diye belirtti.

"HİSSETTİRMELİYİZ"
Van için elinden gelen çabayı gösterdiğini, turizm konulu birçok toplantıda Van'ı temsil ettiğini dile getiren Özgökçe, şöyle dedi:
"Turizm sektörünün ivme kazandığı bu dönemde Van'ın mülki amirine, yerel yönetimlerine büyük görevler düşüyor. Artık Van'ın bir gölünün olduğunu turistlere hissettirmeliyiz. Van'da artık modern plajlar olmalı, sahil bandı yapılmalıdır. Bunu her platformda dile getirdik, bu konuda da mücadelemizi sürdüreceğiz."

"24 SAAT AÇIK TUTULMALI"
İranlı turistlerin yoğun dönemlerde Van'a geldiğinde sınır kapısında sıkıntı yaşadığını da söyleyen Özgökçe, "Kapıköy sınır kapısı 24 saat açık tutulmalı. Oranın normal bir devlet kurumu gibi hizmet vermesi yanlıştır. Böyle olduğu için kapıda bir yoğunluk yaşanıyor. 24 saat açık olan kapılara baktığımızda böyle bir yoğunluk görmeyiz. Bundan dolayı yetkililer bunu görmeli ve Van için hayati öneme sahip olan bu kapı 24 saat açık tutulmalı "şeklinde konuştu.

"REZERVASYONLAR İPTAL"
Güven ve huzur isteyen turistlerin son dönemlerde sıkça tercih etmeye başladığı Van'da bugünlerde yeniden bir sıkıntı yaşanıyor. Çatışmalı sürecin yeniden başlaması nedeniyle en hızlı şekilde etkilenen sektör turizm oldu. Otellerdeki rezervasyonlar iptal edilirken, tüm beklenti çatışmalı sürecin biran önce sona ermesi yönünde.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş