Turğut: Madde kullanımına karşı okul temelli çalışmalar önemlidir

Madde bağımlılığının önlenmesi konusunda Van’da faaliyet yürüten Hayatın Renkleri Solmasın Derneği, çalışma kapsamına daha çok okula devam eden çocukları ve ailelerini alıyor.

VAN 8.09.2021 12:04:37 0
Turğut: Madde kullanımına karşı okul temelli çalışmalar önemlidir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Aynı zamanda bağımlılık konusunda sorun yaşayan ailelere danışmanlık hizmeti de veren dernek, okul ile aile arasında köprü oluşturmaya çalışıyor.

OKUL DÖNEMİ 

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, gençlerin okul dönemindeki psikolojilerine ve fiziki olgunluklarına değinerek, “Ergenlik, gençlerin davranışlarını etkilemede ve olumlu davranış değişiklikleri oluşturmada önemli bir dönemdir. Bu nedenle eğitimle ilgili hazırlanan program da gençlerin kişisel ve sosyal becerilerini artırmaya yönelik olmalıdır” dedi.

"AİLELER DE EĞİTİLMELİ"

Sadece öğrencinin değil ailenin de eğitim kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Turğut, “Madde kullanmanın önlenmesinde okul temelli çalışmaların önemi büyüktür. Kapsamlı bir sosyal etki modeli, yaşam becerileri öğrencinin ve ailenin katılımı, yapılan çalışmaların başarısını artırmaktadır. Ancak bu tür çalışmaların bir ayağı da ailelerin, gerekli biçimde eğitim verilerek soruna karşı güçlendirilmesidir. Ailedeki genel ebeveynlik ilişkilerinde ve sorunla başa çıkmada uyum, kontrol becerileri gelişmelidir.” diye konuştu.


"EMPATİ OLUŞTURULMALI"

Hem okuldaki eğitim çerçevesinde hem ailedeki ilişkilerde çocuğun empati gücünün yükseltilmesinin hedeflenmesi gerektiğini kaydeden Turğut, dernek olarak kendilerinin de bir okul gibi eğitimler üzerinde durduklarını belirterek, şunları ifade etti:
“Biz de dernek olarak gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlerle gençlerin eleştirel düşünme yetileri geliştirilerek yaratıcı düşünce, doğru karar verme, etkili iletişim kurma, öz bilinç geliştirme, empati yapabilme, duygularla başa çıkabilme ve doğru algı ile olumlu davranış geliştirme yoluyla gençlerin kişiliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz.”


“ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Bireyselleşmenin ve iletişim çağının getirdiği sorunların ağırlığına dikkat çeken Turğut, şunları söyledi:
“Günümüz teknoloji çağının, kişilerarası iletişimi ve etkileşimi değiştirdiği, insanoğlunu yalnızlaşmaya yönelttiği bir gerçektir. Bireyselleşmenin arttığı bu şartlarda çocuklarımıza ve gençlerimize sağlıklı bir gelecek hazırlamak, onların üretkenliklerini arttırmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamak giderek zorlaşmaktadır. Ne var ki geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerimizi gerekli bilgi, beceri ve donanımla mücehhez kılmak, onları olumsuzluklardan, kötü davranışlardan ve onları zehirleyen madde bağımlılığından korumak da asli görevlerimiz arasındadır.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Prestij Haber Merkezi