Turğut: Bağımlılık, aileleri perişan ediyor

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, dernek olarak danışmanlık hizmeti verdikleri madde bağımlılarıyla ilgili yürek burkan dramatik durumlara tanıklık ettiklerini söyledi. Şimdiye kadar 160 bağımlıyla muhat

VAN 14.01.2021 11:23:57 0
Turğut: Bağımlılık, aileleri perişan ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da 2017 yılında açılan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği, madde bağımlılarıyla mücadelede etkin bir rol alıyor. 
Madde bağımlılarına ve ailelerine danışmanlık hizmeti veren dernek, tedavi süreçlerini takip ettiği gibi uzman kadrosuyla bağımlı bireylere terapi hizmeti de veriyor. 
Dernek ayrıca yazılı materyaller, konferanslar, sosyal medya olanaklarıyla ve ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı yüz yüze görüşmelerle madde bağımlılığıyla olan mücadelesini daha da etkin hale getirmeye çalışıyor.

“ÇOK İLGİNÇ DRAMLARA TANIKLIK EDİYORUZ”  

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği yöneticilerini bu sırada en fazla etkileyen ise, tedavi, terapi ve görüşme süreçlerinde tanıklık ettikleri aile hikayeleri.
Dernek Başkanı Sosyolog Osman Turğut, madde bağımlısı olanların aileleriyle yaptıkları görüşmelerde çok ilginç hikayelerle karşılaştıklarını belirterek, “Her ailede bir hikayeyle karşılaşıyoruz, hepsi de yürek burkan hikayeler. Ailelerle görüşmelerimizde çok ilginç dramatik durumlara, dramlara tanıklık ediyoruz” dedi. 

“CEFAYI EŞLERİ ÇEKİYOR”

Madde bağımlısı olanların kendi ailelerine büyük bir sıkıntı yaşattığını ifade eden Turğut, severek evlenen bir çifti örnek verdi.
Van’da, geçtiğimiz aralık ayında hayatını kaybeden bir şahsın ve ailesinin yaşadıklarını anlatan Turğut, şunları söyledi:
“Takip ettiğimiz, danışmanlık verdiğimiz, madde bağımlısı biri vardı. Madde kullanınca kalbi duruyor ve vefat ediyor. Ailesine telefonla taziye ziyaretinde bulunduk. İki çocuk babasıydı. Aile perişan. Eşi sürekli yanındaydı. 25 yıldır bu işin çilesini çeken bir kadındı. İki çocuk büyüttü, çocuklar şimdi liseye devam ediyor. Ama buna rağmen maalesef bu illeti terk etmedi ve hayatını kaybetti. Severek evlenmiş eşiyle, bu kadar dram yaşamasına rağmen eşini yalnız bırakmadı. Hastane yatışında, bizim terapi çalışmalarımızda hep yanındaydı. Ölünceye kadar yanındaydı, böyle fedakâr bir kadındı. Erken yaşta başlamış, ciddi anlamda sıkıntılar yaşayan biriydi. Bu durumda olanların cefasını da eşleri çekiyor haliyle, ailece çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor.” 

"MADDE İÇİN OKULUN BİLGİSAYARINI ÇALDI"

Maddi olarak çok zor durumda olan ve büyük bir geçim sıkıntısı yaşayan 5 nüfuslu bir başka ailenin yaşadıklarını anlatan Turğut, “Mesela iki gün önce bir aileyle görüştüm, aile şunu söylüyor; yine üç tane çocukları var, kocası yine madde bağımlısı. Kirada kalıyor. Ayakta duracak ekonomik imkanları yok. Eşi madde bulabilmek için bir okulda bilgisayar çalmış. Eşi bilgisayar çaldığını öğrenince satmasını engellemiş ve kendisi gidip okula teslim etmiş. Tabi bu mahkemelik olunca eşi tutuklanmış da. Kadın baba evine sığınmış, bu da farklı dramatik bir durum. Bunlara benzer çok ilginç dramlar var.” diye konuştu.

"160 KİŞİYLE GÖRÜŞTÜK"

İpekyolu ilçesi Bostaniçi mahallesinde geçen yıl bir kişinin yine madde kullandığı için yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Turğut, Van’da zor durumda olan bu şekildeki bağımlıların olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. 
Ellerinde kesin bir veri olmadığını ancak görüşmelerde edindikleri bilgiler doğrultusunda fikir beyan etme imkanlarının olduğunu ifade eden Turğut, “Van’da çok sıkıntılı durumda olanların sayısını net olarak bilmiyoruz, ama bu gençlerle konuştuğumuzda, fazla olduğunu söylüyorlar. Biz sadece dernek olarak şimdiye kadar 160 kişiyle görüşme gerçekleştirdik. Ama kesin sayıyı öğrenmek çok zor.” diye kaydetti.  

BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ

Madde bağımlılığı sorununa çözüm bulabilmek için dernek olarak büyük bir gayret içinde olduklarını anlatan Turğut, bu çerçevede vatandaşlarla, sivil toplum örgütleriyle, siyasi partilerle ve kurumlarla sıkı bir diyalog kurduklarını da kaydetti. 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi