TÜRÇEP Başkanı Tanay Sıtkı Uyar: Eksik yapanı araştırmıyoruz, çözüm üretiyoruz!

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Başkanı Tanay Sıtkı Uyar, platform bileşenleri olarak, çevre sorunlarıyla ilgili hata yapanları araştırmak yerine, bu sorunlarla ilgili çözüm ürettiklerini belirterek, “Biz TÜRÇEP olarak bütün bile?

VAN 12.04.2019 17:13:58 0
TÜRÇEP Başkanı Tanay Sıtkı Uyar: Eksik yapanı araştırmıyoruz, çözüm üretiyoruz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

TÜRÇEP, çevre sorunlarıyla ilgili olarak her üç ayda bir Türkiye’nin farklı bir ilinde toplantı gerçekleştiriliyor.
İki gün olarak planlanan bu toplantılardan biri de, dün, Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği’nin (Van Çev-Der) ev sahipliğinde, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) gerçekleştirildi.
Toplantının açılışına TÜRÇEP Başkanı Tanay Sıtkı Uyar, çevreci-aktivist Oktay Konyar, Mersin Toros Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Özer, SP Van İl Başkanı Özay İlhan, Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Kars, İskenderun, Eskişehir, Çanakkale, Kızıltepe, Mardin, Lüleburgaz, Şanlıurfa, Silivri, İzmir, İstanbul, Hakkâri, Ordu, Artvin, Antalya, Diyarbakır ve Kocaeli’nden çevre dernekleri temsilcileri katıldı.

“ÇEVREYİ KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”
Toplantının açılışında konuşan Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, katılımcılara teşekkür etti.
“Çevrenin, geleceğimizi ilgilendiren en önemli husus olduğuna" vurgu yapan Kalçık, “Çevreyi korumak için hepimize önemli görevler düşüyor. Geleceğe bırakacağımız en önemli miras yaşanılır bir dünya olmalıdır.” dedi.

VAN’IN ÇEVRE SORUNLARI
Van’ın tarihi önemi olan bir kent olduğuna ancak çevre sorunları yaşadığına dikkat çeken Kalçık, şunları söyledi:
“Bölgemiz tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bunun izlerini halen bünyesinde barındırmaktadır. Günümüze kadar ulaşmış bu yapılar geleceğimize ışık tutmaktadır. Van kentimiz suyu, doğası ve turizmi ile birçok toplumun yerleşik yeri olmuştur. Her yerde çevre sorunları olduğu gibi kentimizde de bu tür çevre sorunları oluşmaktadır. Bunların başında toprak, su ve havanın kirlenmesi geliyor. Bununla birlikte çevrenin dengesi bozulmaktadır. Van Gölü kirleniyor, buna çözüm bulunmazsa yakın tarihte balçık çukurlara dönüşecektir. Kıyı koruma kanunu ihlal edilecek şekilde kıyı şeridi işgal edilmiştir. Van Gölü Koruma Kanunu ile ilgili verilen önergeleri ret edilmektedir, bu anlaşılır bir durum değildir..."
Kalçık son olarak, şehir içindeki ahırların da kent yaşamını olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, Van'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının da 2  metrekarenin altında olduğunu ifade etti.

PLATFORMA İLİŞKİN BİLGİ VERDİ
Daha sonra konuşan TÜRÇEP Başkanı Tanay Sıtkı Uyar da, teşekkürle başladığı konuşmasına platformun yapısına ve yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi verdi. 
9 bölgeden dayanışma içinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Uyar, “Bölgeleri dolaşarak orayla ilgili çevre sorunlarını tespit ediyoruz. Sivil toplumun katılımını önemsiyoruz. Hem kentimizde bir mücadele sürdürüyoruz, hem de diğer bölgelerdeki arkadaşlarla paylaşıyoruz ve gönüllü çalışıyoruz.” dedi. 

“SADECE ELEŞTİRMİYORUZ”
Çevre sorunlarıyla ilgili yapılan hataları eleştirmekle zaman geçirmek yerine, bu sorunlarla ilgili çözümler üzerine durduklarını ve yetkili mercilerle paylaştıklarını anlatan Uyar, şunları kaydetti: 
“Hem Türkiye’de hem dünyada yaşam çevresinin korunması için mücadele ediyoruz. Ama şuna dikkat ediyoruz; sadece yapılan yanlışları eleştirmiyoruz, başkasını eleştirip kendimizin iyi olduğunu varsaymıyoruz, başkasının yaptığı güzelliklere değer vermemezlik yapmıyoruz, biz çözüm üretip çözümü söylüyoruz. Biz TÜRÇEP olarak bütün bileşenlerimizle, şu iyidir, bu kötüdür demiyoruz, bugüne kadar 15 yıldır oturup çözümleri tartıştık. Ürettiğimiz çözüme hepimizin çözümü diyoruz. Onun için eksik yapanları araştırmak yerine, kim olduklarını tespit etmek yerine soruna çözüm üretiyoruz. Bu ürettiğimizim de karar süreçlerinde değerlendirilmesini istiyoruz. Biz sorunların çözümünü bulup bu çözümleri toplumsallaştırıyoruz. Tekrar Van Çevre Derneğine ve bu kentin paydaşlarına, birlikte değerlendirme toplantımıza katıldıkları için teşekkür ediyoruz.”

OTURUMA GEÇİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından oturuma geçildi. 
Moderatörlüğünü Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin’in yaptığı oturumda, Prof. Dr. Ahmet Özer ile inşaat mühendisi Şemsettin Bakır, Van Gölü ve çevre sorunlarıyla ilgili sunum yaptı.
Program, soru cevap bölümü ile son buldu. 
TÜRÇEP toplantısı bugün de gerçekleştirilecek sunumlarla son bulacak.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi