TUNCİL’DEN SERT ÇIKIŞ

Geçtiğimiz günlerde Wan Haber’e konuşan Sedat Kıyık fiyatları eleştirip hodri meydan demesine Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil’den cevap geldi. Tuncil, bakanlık temsilcilerinin kıyık hakkında soruşturma

VAN 11.11.2021 21:34:08 0
TUNCİL’DEN SERT ÇIKIŞ
Tarih: 01.01.0001 00:00

Geçtiğimiz günlerde Wan Haber’e konuşan Sedat Kıyık fiyatları eleştirip hodri meydan demesine Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil’den cevap geldi.

Tuncil, "Ağzı olan konuşuyor misali kalkıp sanki bizim esnafımız sahipsizmiş gibi ya da biz esnafımızı temsil edemiyormuşuz gibi ya da kendi reklamını yapmak gıda mühendisi olan bir vatandaş bizim esnafımızla, odamızla ilgili basına bazı söylentilerde bulunmuş. Bu arkadaş diyor ki; ‘Ben maliyetlerle ilgili hodri meydan diyorum’. O kadar cahildir ki, biz ekmek tarifelerini bakanlığa gönderiyoruz, Van’da da komisyonda Ticaret Odası’nın, Ticaret İl Müdürlüğü’nün, Büyükşehir Belediyesi’nin tamamının oyuyla ekmek tarifeleri belirlendikten sonra fiyat tarifeleri bakanlığa gidiyor, bakanlıktan bir yazı bize geliyor ve ‘Bu fiyat uygundur.’ Diyor, biz de bu fiyatları resmileştirip esnafımıza dağıtıyoruz. Onun dışında biz diğer meslek gruplarımızda, örneğin lokantacılık, pastacılık, yufkacılık, kahvaltıcılık sektörlerinde ise oda olarak çalışmamızı yaparız, bunu Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ile ortaklaşa karar alırız, onu resmileştirip, onaylatıp esnafımıza dağıtırız. Başka kurumlar bu işin içinde yok. Bu vatandaşın söylediği adeta 81 ildeki fırıncılar bakanlığı kandırıyor demeye çalışıyor. Aslında bakanlık temsilcilerinin soruşturma başlatması lazım. Kendini bilmez birisi kalkacak ve bırakın odayı, bakanlığı böyle bir şeyle itham edecek. Bu kabul edilemez çünkü fiyat tarifesinde belirlenen ekmek fiyat tarifesinde yapılan çalışmaları biz Ticaret Odası, Bakanlık Temsilcileri ve Belediye Tarım İl Müdürlüğü ile beraber istişare yaparız, komisyon kurulur, komisyonda bunlar incelendikten sonra federasyona, oradan da bakanlık onayına gider. Bakanlığın bize gelen cevap yazısında; ‘8 Lira 50 Kuruş’un üzerinde bakanlık kabul edemez.’ Eğer bu vatandaş bu rakamı bile çok görüyorsa demek ki bakanlık hiçbir şey bilmiyor. Bakanlık hiçbir şey bilmediği için de istediği gibi hareket ediyor ya da biz onları yanıltıyoruz, kandırıyoruz. Böyle bir açıklamada bulunmuş. Van fırıncısı sahipsiz değildir, esnafı sahipsiz değildir. Bizim fırıncı esnafımızın koca bir yüreği var" dedi.