Tunçdemir, Kapıköy’de bekleme süresinin kısalması için öneride bulundu; 'Peronlar ayrılmalı'

Pandemi nedeniyle uzun süre kapalı kalan Kapıköy sınır kapısı Ekim ayında yaya geçişlerine açıldı.

VAN 30.11.2021 11:18:13 0
Tunçdemir, Kapıköy’de bekleme süresinin kısalması için öneride bulundu; 'Peronlar ayrılmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kapının açılmasıyla birlikte Van’a önemli sayıda bir İranlı turist akışı gerçekleşti.
Kapıyla ilgili genel beklenti, yaya geçişinin yanı sıra kapının bir de araç geçişine açılmasının sağlanması.

"SEYAHATTE GECİKMELER OLABİLİYOR"

Turizmci Tunçdemir, kapıda mevcut uygulama nedeniyle geçişlerde gecikmeler yaşandığını söyledi.
2 peronda pasaport işlemleri yapıldığı için seyahatte gecikmeler yaşandığını belirten Tuniçdemir, bunun da önceden planlanmış programların aksamasına sebep olabildiğini dile getirdi. 

GÜNÜBİRLİKÇİ SORUNU

VAHATUDER Başkanı ve Ayanıs Tur, tur operatörü Abdullah Tunçdemir, Van-İran arasında günlük ticaret yapan ve “günübirlikçi” olarak adlandırılanlardan dolayı sınır kapısında gecikmeler yaşandığını söyledi.
Çok sayıda kişinin peronlarda olduğunu ve onların arkasında sıraya girmek zorunda kaldıklarını belirten Tunçdemir, “Şu an kapıda 2 peron var. Günübirlikçilerin sayısı çok fazla oluyor ve biz de onların arkasında sıraya girmek zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da sorun yaşıyoruz. İranlı turistler, kültür turu yapan acentelerin yolcuları, hem İran hem Türkiye tarafında ithalat ve ihracatçılar, günübirlikçiler hepsi bu 2 peronda pasaport işlemlerini yapıyor. Bu da gecikmelere neden oluyor. Turistler gelip giderken rahat edemiyor. Zaman kaybı oluyor. Mesela İran’dan Van’a gelip batı illerine gitmek isteyen turistlerin uçağına zamanında yetişememe durumu olabiliyor, geç kalıyor. Bizim İran’a önceden tasarladığımız kültür turları programı da aksıyor, İran’a giden kültür turları kapıdan geçtikten sonra oradaki turlara geç kalıyor. Orada saatinde gezilecek yerler var, geç kalıyoruz. O nedenle günübirlikçilerin peronu ayrı olmalı, üçüncü bir peron açılarak onların pasaport işlemleri ayrı bir peronda yapılmalı” dedi.

“ÖZEL GÜNLERDE SIKINTI ARTAR”

Nevruz tatili gibi İran’daki özel günlerden dolayı Van’a gerçekleşen İranlı turist akışına dikkat çeken Tunçdemir, bu durumun da gözetilerek kapının daha işler hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Önlem alınmadığı taktirde geçişlerle ilgili sıkıntının artacağını ifade eden Tunçdemir, “Nevruz gibi özel günleri var, bu sıkıntılar böyle devam ederse büyük bir yığılma olur, çok sıkıntı yaşanır. O nedenle bir an önce buna bir çözüm şart” diye konuştu.

SÜRE SIKINTISI

Kapıköy sınır kapısındaki bir diğer sorun ise, İran tarafının kapıyı erken kapatması olarak gösteriliyor.
Türkiye tarafındaki resmi kapanma saatinin 17.00 olduğunu ancak İran tarafı erken kapattığı için Türkiye tarafının da karşılıklı olarak işlemleri erken durdurduğunu söyleyen Tunçdemir, bu konuda da şunları kaydetti:
“Kapı saat 14.30’da karşılıklı kapanıyor. İran kapatınca Türkiye tarafı da kapatıyor. İki ülke yetkililerinin bir araya gelip bu konuyu ele almaları lazım. Şu an resmiyette olduğu gibi en az saat 17.00’ye kadar açık olmalı. Ayrıca yaz ve kış tarifi uygulanarak süre daha da uzatılmalı. Turist oldukça da kapı kapanmamalı.”
Tunçdemir, son olarak, sınırdan giriş yapanların Covid-19 belgelerinin incelenmesi için görevlendirilen sağlıkçı sayısının da arttırılmasının, işlemlerin hızlandırması açısından yararlı olacağını dile getirdi. 
Bu arada, önceki gün, Kapıköy Sınır Kapısından çıkışlada yaşanan yoğunluk da gündem olmuş ve görüntüler paylaşılarak, çözüm üretilmesi gerektiği belirtilmişti.
Özel Haber: Adil HARMANCI