Tunçdemir: Kapıköy de Üzümlü gibi açılmalı

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Hakkâri Çukurca’daki Üzümlü Gümrük Kapısı’nın açıldığına dikkat çekerek, “İran ile aramızdaki Kapıköy Sınır Kapısı da Üzümlü gibi açılsın, ?

VAN 8.03.2021 12:43:57 0
Tunçdemir: Kapıköy de Üzümlü gibi açılmalı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hakkâri Çukurca’da bulunan Üzümlü Sınır Kapısı 27 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen törenle açıldı.
Hakkâri Valiliği, gümrük kapısıyla ilgili bir gün öncesinde, “Pandemi nedeniyle geçici olarak kapatılan Çukurca-Üzümlü Sınır Kapımız, Covid-19 ile mücadele kapsamında belirlenen kurallar çerçevesinde 27.02.2021 günü açılıyor.” açıklaması yapmıştı. 

KAPIKÖY SINIR KAPISI

İran sınırında yer alan Van’ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı da pandemi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır kapalı bulunuyor.
Van ve bölge ekonomisi için son yıllarda büyük bir önem kazanan kapının uzun süredir kapalı olması esnafı ve turizm sektörünü ciddi anlamda olumsuz etkilemiş durumda.
Bu nedenle de sınır kapısının tekrar açılması yönünde ilde sık sık beklentiler dile getiriliyor. 

VAHATUDER’İN ÇABASI

Birçok çevrenin yanı sıra Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için yoğun çaba gösteren STK’lardan biri de VAHATUDER. 
Bir süredir yetkililerle görüşme gerçekleştiren ve ilgili toplantılara katılan VAHATUDER, sınır kapısının Van ve bölge turizmi üzerindeki etkisine dikkat çekiyor ve sınır kapısının açılmasını istiyor.

ÜZÜMLÜ ÖRNEK GÖSTERİLDİ 

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, pandemi konusunda, geçen hafta açılan Çukurca’daki Üzümlü Sınır Kapısı ile Kapıköy Sınır Kapısı arasında bir fark olmadığını söyledi.
Üzümlü açılabiliyorsa Kapıköy’ün de açılması için harekete geçilebileceğini belirten Tunçdemir, “İran ile aramızdaki Kapıköy Sınır Kapısı da Üzümlü gibi açılsın, Üzümlü açılabiliyorsa Kapıköy de açılabilir. Eğer Hakkari’deki Üzümlü risk oluşturmuyorsa, yan yana iki kentten biri olan Van’daki Kapıköy neden risk oluştursun, Üzümlü’den gelen de Van’a gelecek, Kapıköy’den gelen de. O nedenle esnafımızı ve ekonomimizi son derece ilgilendiren Kapıköy de bir an önce açılmalıdır.”  

KONU EKONOMİ KONSEYİ’NDE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan Van Ekonomi Konseyi’nin geçtiğimiz hafta yapılan toplantısında da Kapıköy’ün durumunun tartışıldığı ve toplantıya online bağlanan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tüm tedbirlerin alındığını, günde 10 bin kişinin geçişine hizmet edebilecekleri yönünde rapor halinde Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret  Bakanlığına ilettiklerini söylediği belirtildi. Gülaçar’ın, İran'ın Van’a sınır illerinde vaka sayısının sıfıra yakın olduğunu söylediği, hedeflerinin kısa sürede kapının açılması olduğu bilgisini verdiği öğrenildi.
Bu arada geçtiğimiz hafta düzenlenen Ekonomi Konseyi Toplantısına katılan AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da, kapının açılması yönünde girişimlerin devam ettiğini ve en sağlıklı şekilde kapının açılmasını sağlamaya yönelik çabaların sürdüğünü aktarmıştı. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Prestij Haber Merkezi