Tunçdemir; 'Ayin, Van turizmi açısından önemli'

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Pazar günü Akdamar Kilisesi’nde yapılacak olan ayine dikkat çekerek, “Akdamar Kilisesi’nde bu hafta ayin yapılacak, bu ayin Van turizmi açışından son derece değ

VAN 4.09.2020 10:57:29 0
Tunçdemir; 'Ayin, Van turizmi açısından önemli'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sosyal ilişkiler, kültürel değerlerin gündemde kalması ve Van turizmi açısından son derece önemli kaynaklardan biri de Akdamar Adası’nda yer alan tarihi kilise oluşturuyor.

Tarihi Akdamar Kilisesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2010 yılındaki izniyle her yıl Eylül ayında Ermeni cemaatinin katılımı ile ayin düzenleniyor. 

Pazar günü yapılacak törenlere pandemi nedeniyle kısıtlı sayıda ziyaretçi alınacak, ancak önceki yıllarda ayin nedeniyle binlerce kişi Van’ı ziyaret etti.

VAN’DAKİ KİLİSELERİN TURİZMDEKİ YERİ 

Pazar günü yapılacak ayin dolayısıyla açıklama yapan VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Akdamar Kilisesi’nde yapılan ayini önemsediklerini ve Van turizmi açısından çok büyük bir değer verdiklerini söyledi.

Van’daki diğer kiliselerin de aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Tunçdemir, şöyle dedi:
“Akdamar Kilisesi’nde bu hafta ayin yapılacak, bu ayin Van turizmi açışından son derece değerli. Ancak nasıl ki Akdamar Kilisesi ile ilgili çalışmalar yapılmışsa, bugün ayin yapılacak düzeye getirilmişse aynı çalışmalar Van’daki diğer 4 kilisede de yapılabilir. Mesela Çarpanak Adası var, Adır Adası var, Bartalameos Kilisesi var, Yedi Kilise var. Bunların hiçbirinde restorasyon çalışması yapılmamış. Tanıtılmamış bugüne kadar ve buralara yönelim olmuyor. Halbuki bu dört yerde de restorasyonlar olsa, tanıtım olsa yol yordam olsa en az Akdamar Kilisesi kadar göze gelir ve yılda bir kere de buralarda ayin yapılır. Çünkü Akdamar Kilisesinden sonra Yedi Kilise gelir mesela, Bartalameos kilisesi gelir. Bu yerleri de turizme katmak lazım. Bu dört yer turizme kapalı. Çarpanak ve Adır’da birer manastır var çok da tarihi değeri var. Buralar turizme açılırsa Akdamar’a giden oraya da gidecek. Bartalameos kilisesi 12 havarilerden biri.”

"EN İYİ TATİL KÖYLERİ ADALARDIR"

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin DAKA tarafından düzenlene bir programda bölge turizmi ile ilgili görüşlerini önemli bulduğunu belirten Tunçdemir, “Kendisi buradaki turizmle ilgili görüşlerini dile getirdi. Çok güzel. Adalarda otel yapsın, turizme açılması için yatırım yapsın. En iyi tatil köyü bu adalardır, Adır ve Çarpanak. Biri gelip sahiplense hem kültürel anlamda hem turizm anlamında önemli bir girişim olacak.” dedi. 
 

RESTORSAYON VE İSKELE GEREKLİ

İfade ettiği 4 kilisenin de ibadete açılması ve turizme kazandırılması için yapılacak iki şey olduğunu anlatan Tunçdemir, şu bilgileri paylaştı:

“Buralarda önce restorasyon yapmak sonra da ulaşım sağlamak lazım. Gevaş’tan Akdamar’a 20 dakikada gidiliyor, Çarpanak Adası’na da üniversiteden Çitören köyünün orada bir iskele yapılacak, oradan 15 dakikada adaya çıkılacak. O köylüler bir kooperatif kuracak onlar da yararlanacak. Adır adası da aynı şekilde. Çok bir şey gerekmiyor, restorasyon ve iskele… Köylüler de kooperatif kuracak ve taşıma yapacak.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi