Tüm sorunları içeren rapor Bakanlığa iletildi, sonuç bekleniyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından kazı ve yenileme çalışmalarının yapıldığı Hoşap Kalesi’ndeki elektrik sorunu başta olmak üzere diğer sorunların da çözümü için Kültür ve T

VAN 16.08.2017 11:03:51 0
Tüm sorunları içeren rapor Bakanlığa iletildi, sonuç bekleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Hoşap Kalesi’nde kazı ve yenileme çalışmalarına öncülük eden Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, önceki gün yapılan çalışmalarla ilgili olarak basın mensuplarına bilgi verirken, çalışmaların, borcundan dolayı uygulanan elektrik kesintisi nedeniyle aksadığını belirtmiş, buna bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etmişti.
Kalenin önceleri Özel İdare bünyesinde olduğunu ancak büyükşehir uygulamasına geçildikten sonra kalenin Müze Müdürlüğü sorumluluğuna geçtiğini belirten Top, kalenin 10 bin TL’lik elektrik borcunu üstlenecek kurumun netleşmesi gerektiğini dile getirmişti. 

 

“SORUNLARDAN HABERDARIZ”
Gazetemize konuşan Van Müze Müdürlüğü yetkilileri, kazı ve restorasyon çalışmaları yürüten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top ile sürekli temas halinde olduklarını belirterek, buradaki sorunlardan haberdar olduklarını söyledi.

 

“BAKANLIĞA YAZI YAZDIK”
Kaleye dair sorunları rapor haline getirerek bakanlığa ilettiklerini ifade eden yetkili, “Müdür bey izinde, bizim de basına isim verme gibi bir yetkimiz yok. Ancak kalenin elektrik dahil tüm sorunlarını bakanlığa ilettik” dedi.
Yetkili, sorunları içeren raporun bakanlığa gönderildiğini, kendilerinin de sonuç beklediklerini söyledi.

 

YRD. DOÇ. TOP’UN AÇIKLAMASI
Hoşap Kalesi’nde kazı ve yenileme çalışmalarına öncülük eden Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, önceki gün çalışma alanında basın mensuplarına şu açıklamayı yapmıştı:
“Hoşap Kalesi’nin 2010 yılında elektrik tesisatı kuruldu. O dönemde valilik nezdinde burada elektrik için burada bir altyapı çalışması oldu ve abonelik çalışması ihtiyaç görülmedi. Şu anda elektrik özelleştiği için VEDAŞ gelip buraya baktı ve 10 bin liralık bir elektrik borcu çıkardı. Bu tabi daha çok TEDAŞ döneminde kullanılan elektrik ama tamamını tahsis etmek istiyorlar. Şu anda kale müze müdürlüğünün uhdesinde yer alıyor. Daha önce özel idare bünyesinde yer alıyor, özel idare lav edildikten sonra Müze Müdürlüğü bünyesine geçti. Onların bu işi biraz daha üstlenmesi ile bu işin çözülebileceğini düşünüyorum. Sadece bizim kalenin kime ait olduğunu bilelim dedi yetkililer. Bu şekilde kalenin elektriği verilecek. 
Güvenlik ve ziyaretçiler açısından kalenin aydınlatılması çok önemli. Bizim çalışmalarımızı da ne yazık ki aksatıyor. Biz burada dışarıdan 300 metre kablo çekerek bu dönemde elektrik temin etmek zorunda kalıyoruz. Bu hem restorasyon çalışmalarını hem de kazı çalışmalarını aksatan bir durum olarak bizleri kötü etkiliyor.”

 

NELER BULUNDU?
Hoşap Kalesi’nde 10 yıldır yapılan kazı çalışmalarında birçok tarihi eser toplanarak Kazı Evi olarak adlandırılan kale yakınındaki bir binada muhafaza altına alındı.
Kazılarda şimdiye kadar ayrıca 300 yıllık el değirmeni, küpler içinde 250 yıllık otlu peynir bulundu. 

 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi