TÜM İDEOLOJİLER NEKBE’DİR

Yasin Aydoğan

VAN 18.05.2018 11:05:28 0
TÜM İDEOLOJİLER NEKBE’DİR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 TÜM İDEOLOJİLER NEKBE’DİR

Yasin Aydoğan

Nekbe ; felaket, afet manalarına geliyor Arapçada. israil işgal örgütünün 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu ve hala sürüyor. Filistinliler bu güne çok isabetli bir tesbitle nekbe (büyük felaket) dediler. Bir afet nasıl hayatı zorlaştırır, yaşanmaz kılar, insan (lar) ı ağır şartlara düçar ederse işgal örgütü israilin de varlığı aynı sonuçlara-sorunlara düçar etti yeryüzünü.

Felaketin, afetin diğer adı İsrail. İsmi geçtiğinde akla ilk gelen afet-felaket-zulum-kaos-yıkım oluyor.

Belki daha doğru tabirle tüm ideolojiler bir nekbedir. Çünkü hiçbir ideoloji huzur getirmedi insanlığa-yeryüzüne. Bir o yana bir bu yana savruluyor insanlık. Ağalar-efendiler (!) bizim için düşünüyor taşınıyorlar ve bize lazım gelen en huzur verici doğru hayat tarzı-ideolojiyi lutfediyorlar (!) “alın size en uygun yaşam tarzı” diyorlar ve standartları onlar belirliyor-öngörüyorlar.

Bugün surette zahirde adı İsrail ancak derinde arka planda bir mantık-mantalite-düşünce-fikir sistemi olarak yer tutuyor. Bu zihniyet açısından baktığımızda ismi farklı da olsa aynı ideallerin sahibi bir çok oluşumla karşılaşabiliyoruz dünyanın farklı bölgelerinde. Hatta sağdan soldan ortadan fark etmiyor.

Çok albenili-cicili cezbedici isimler koymamız da işi ve rengini değiştirmiyor.

İnsanoğlunun yeryüzünde huzur arayışı hep sürecek-var olacaktır. İnsan olması da bunu iktiza ediyor. Dünyayı, arzı yaşanabilir kılmak için çalışacak çabalayacak insan. Aradığını nerde, nasıl bulacak? Bir kere kaybettiğini yanlış yerde arayan kişinin bulması muhaldir.

Tüm ideolojiler, izmler, yaşam biçimleri Alemleri yoktan var eden Rabbimizi tanımıyorlar, tanımak istemiyorlar, kendilerini merkeze alıyorlar, kendileri hayata, düzene vaziyet etmek istiyorlar.

Bir kavramdan bir başka kavrama savruluyorlar, adını çok tumturaklı koyuyorlar, paketi son derece süsleyerek arzediyorlar, büyük iddialar ile ortaya çıkıyorlar, ancak sonuç hep hüsran-iflas bozgun.

İdeolojiler afeti, felaketi kendileri dışındakiler için reva görüyorlar, hatta afetin adını demokrasi, özgürlük, insan hakları olarak tesmiye ediyorlar.

Büyük felakete yol açan ideolojiler bir çatışmayı, kamplaşmayı, kutuplaşmayı intac ediyor.

Hakları ellerinden alınan kitlelerin mukavemeti en tabii haklarıdır, zalime ve zulmüne başkaldırmaları doğal olandır. Afete, felakete yol açan egemenler sinir sistemi mefluç halklar istiyorlar.

İslam ise bize şuurla, bilinçle, teyakkuzla, ribatla, takvayla, sabırla, hayrda yarışla, tevhide sebatla direnişi öğütlüyor.