TUİK 88. Yıldönümünü kutladı

Türkiye İstatistik Kurumu Van Şubesi, TÜİK'in 88. kuruluş yıldönümü münasebetiyle etkinlik düzenledi.

VAN 25.04.2014 17:39:25 0
TUİK 88. Yıldönümünü kutladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Ticaret ve Sanayi (VAN TSO) toplantı salonunda yağılan etkinliğe, Van Vali Yardımcısı Vekili Ramazan kurtyemez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, kurum ve kuruluş temsilcileri ve TÜİK çalışanları katıldı.

Program TUİK tanıtım filminin ardından, TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun bir konuşma yaptı. Coşğun konuşmasında TÜİK’in kuruluşu faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“İstatistik üretmeyi karanlığa ışık götürmek kadar önemli bir görev kabul ettik”

Coşğun istatistik veriler elde ederken bölgede yaşadıkları sıkıntılara değinerek, “Alandan veri derlemek gerçekten kolay iş değildir. Özellikle, kültürel ve coğrafi farklılıkların daha fazla öne çıktığı bölgemizde veri derlemek çok daha zor olmaktadır. Personelimiz köy ve mezra demeden, yaz-kış demeden veri toplamak için cevaplayıcılara ulaşmakta, önce bin bir güçlükle TÜİK’in ne olduğunu anlatmakta, daha sonra yapacağı görüşme hakkında bilgiler vererek cevaplayıcılardan gerekli verileri derlemeye çalışmaktadır. Bu süreçte, personelimiz kar-kış nedeniyle bazen yolda kalmakta, bazen köpekler kovalamakta, kapılar yüzümüze kapatılmakta, kolumuzdan tutulup dışarı atılmaktayız. Ancak, yine de işlerimizi aksatmadan zamanında tamamlamaya gayret göstermekteyiz. Çünkü biz, istatistik üretmeyi karanlığa ışık götürmek kadar önemli bir görev kabul etmekteyiz.” dedi.

“Müsterih olun ve bize güvenin”

Ayrıca veri derlenen haneler ve işyerleri, TÜİK Başkanlığı tarafından tamamen istatistikî örnekleme yöntemlerine göre belirlendiğini belirten Coşğun, “Alan çalışması öncesinde, görüşme yapılacak hanelere/işyerlerine konu hakkında bilgilendirme mektupları gönderilmektedir. Türkiye İstatistik Kanunu’nun 8’nci maddesi gereğince, istatistikî birimler ya da diğer ifadeyle cevaplayıcılar kendilerinden istenen bilgileri, Başkanlığın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz vermekle yükümlüdürler. Bu hükme uymayanlara yine Kanunumuzun 54. maddesi gereğince idari para cezası uygulanabilmektedir. Ancak, biz en doğru bilginin ikna edilmiş ve işbirliği sağlanmış katılımcıdan alınacağı bilinciyle hareket ederek, mecbur kalmadıkça idari para cezasına başvurmamaktayız. Buradan bilgisine başvurduğumuz tüm vatandaşlarımıza ve işyeri temsilcilerimize seslenmek istiyorum: Bilgi vermek vergi vermek gibi kutsal bir vatandaşlık görevidir. Zamanında verdiğiniz her doğru bilgi size, sizin için verilmiş doğru bir karar ve yerinde bir hizmet olarak geri dönecek, ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Müsterih olun ve bize güvenin. Çünkü Kanunumuzun 13’ncü maddesi ile güvence altına alınan “bireysel verilerde gizlilik” ilkesi gereğince; sizden derlediğimiz veriler idarî, adlî ve askerî hiçbir organ, makam, merci veya kişiye verilmemekte, istatistik amacı dışında kullanılmamakta ve ispat aracı yapılamamaktadır” şeklinde konuştu.

Daha sonra Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva kısa bir konuşma yaparak, 3 yıl öncesine kadar Van Ticaret Odasının 7 yıl Genel sekreterliğini yaptığını, özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreciyle beraber ulusal ve uluslararası fonlara erişim konusunda bir takım kaynakların ortaya çıktığını ve bir proje yaparak bir takım çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Takva, “Konya ile beraber Van, o zaman Kalkınma Ajansı da kurma aşamasındaydı, Türkiye’de en fazla proje üreten illerden biri olmuştu. Bizim bu aşamada karşılaştığımız en büyük sorun istatistikî verilere ulaşmaktı. Biz Van’da ne olduğunu bilmiyorduk. Şükürler olsun ki bir gölge müdürlüğümüzün bu gün hissediyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

“TUİK’in yaptığı çalışmalar oldukça önemli”

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Belki insanların birçoğunun bilmediği ama her zaman muhatap olduğu istatistikî veriler, gerek medyada gerekse toplantılarda muhatap olduğu bir çok veriler TÜİK’ten alınıyor. Dolayısıyla TUİK’in yaptığı bu çalışma gerçekten hem uluslar arası düzeyde hem ulusal düzeyde oldukça önemli ve oldukça güvenilir. Verilerin doğru toplanması için toplum olarak hepimize çok büyük görev düşüyor. Belki bizi ilgilendiren bir bilgiyi alacak ama o bilgiyi ta dünyanın öbür ucundaki, Türkiye’nin öbür ucundaki insanın kullanacağı bir veriye, bir konuşmaya, bir çalışmaya temel teşkil edeceği için o veri oldukça önemlidir. O yüzden ben sayın müdürüme teklif ediyorum. Biz ortaklaşa ‘istatistik okuryazarlığı’ seferberliği Van’da başlatabiliriz” diye konuştu.

DAKA Genel sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’nin DAKA çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ardından TUİK çalışanı Hacer Aktaş Sosyal Araştırmalar ve göstergeler hakkında, Cem Denkdaş da Bölgesel Ekonomik Göstergeler hakkında birer sunum yaptılar. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Van Hizmet Merkezi Müdürlüğü uzmanı Sinan Kibar KSOGEB destekleri hakkındaki sunumundan sonra davetlilere ikram edilen kokteylden sonra program sona erdi.(Hacı Yılmaz-İLKHA)