Tuğrul, "Parkomat uygulaması çözüm olmadı"

Van’daki park sorununa karşı geliştirilen parkomat uygulamasını ilk başta uygun gördüklerini belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, “Ancak parkomat uygulamasından sonra bu kez de ara sokaklarımız kilitlendi.

VAN 31.01.2019 10:15:55 0
Tuğrul, "Parkomat uygulaması çözüm olmadı"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın önemli sorunlarından birini de trafik sorunu oluşturuyor. 

Şimdiye kadar trafiğin rahatlaması için bazı önlemlerin alındığı il merkezinde son olarak, park eden araçlardan ücret tahsil edilmesini öngören parkomat uygulaması devreye sokuldu. 

Bu uygulama ile araçların otoparklara yönlendirilerek işlek caddelerin rahatlaması, araç ve yaya trafiğinin daha kullanışlı hale gelmesi amaçlandı.

“ÇÖZÜM OLMADI”

Ancak uygulamayı ilk başta destekleyen birçok çevre, şimdi uygulamanın çözüm olamadığını savunuyor.

Van’daki trafik sorununun muhataplarından biri de olan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul da, uygulamayı ilk başta sıcak karşıladıklarını ancak sonradan çözüm olmadığını gördüklerini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tuğrul, şöyle dedi:

“Parkomat uygulamasını ilk başta istedik. Mesela Cumhuriyet Caddesi’nde bu galericilik sisteminin bitmesi için istedik. Vatandaş sabahları arabasını getirip caddenin en güzel, en merkezi yeri neresiyse oraya park ediyordu, aracının üzerine de ‘satılık’ diye yazıyordu, çekip gidiyordu. Oradaki esnaf mağdur oluyordu, bankada işi olan, ya da bir alışverişe giden, yer bulamıyordu. Uygulamayla en azından o cadde biraz boş kaldı. Ancak parkomat uygulamasından sonra bu kez de ara sokaklarımız kilitlendi. İnsanlar otopark yerine araçlarını yol kenarında park etmeye devam ediyor. Yani bu uygulama çözüm olmadı.”

“ARA SOKAKLAR ÇEKİLMİYOR”

Parkomat uygulaması nedeniyle işlek caddelerde park etmekten vazgeçen araçların ara sokaklara doluştuğunu ifade eden Tuğrul, şunları söyledi:

“Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi belli bir seviyede rahatladı, ama ara sokaklara girilmez oldu. Ara sokaklar şu anda çekilmiyor, büyük bir sıkıntı var. Bu şekilde olmaz, başka önlemlerin alınması gerekiyor.”

“ARAÇLAR OTOPARKA YÖNLENDİRİLMELİDİR…”

Çözüm olarak katlı otopark ile diğer otoparkların işlevselleştirilmesini gördüklerini belirten Tuğrul, şu önerilerde bulundu:

“Özellikle katlı otopark bu işi çözer diye düşünüyorum. Bu kent meydanının altında 1500 araçlık bir otopark yapılacağı söyleniyor, bu iyi olacak. Bir de bizim insanımızda otopark kültürü yoktur. 300 bin liralık bir araç alırız, yolun kenarına bırakırız, gelip geçen çizer, çarpar bir sürü zarar verir, aracımızı 3 TL olan bir otoparka bırakmayız. Ayrıca parkomata verilen para daha fazla, otoparka çok daha az para vereceği halde aracını otoparka götürmez, yolun kenarına park eder, akşam parkomatçıya otoparkın iki-üç katı, belki daha fazla para öder. Bu konuda ciddi bir eğitime ihtiyacımız olduğu açık, gerekirse müeyyidelerle araçlar otoparklara yönlendirilmelidir.”

5 DAKİKADA ÇOK ŞEY OLUR

Araç sahiplerinin yaklaşımını eleştiren Tuğrul, şöyle bir örnek de verdi: 

“Bir otoparkın sahibine sordum, 5 TL alıyorum dedi. Dedim ki bunu 3 TL’ye indir vatandaşı oraya yönlendirelim, sonra aradım, dedi ki kimse gelmiyor, hiçbir etkisi olmadı. Şimdi bir otomobil 200-300 bin lira paradır, bunu otoparka bırakmıyoruz, kenara köşeye bırakıyoruz, 5 dakika da olsa insanın başına 5 dakikada çok şey gelir.”
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi