Tuğrul: 15 aydır kontak çevirmeyen şoför esnafı var

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, okul servisleri ile toplu taşıma esnafına destek çağrısında bulunarak, “15 aydır hiç çalışmayan, kontak çevirmeyen şoför esnafı var. Devlet tarafından ‘gelir kaybı deste?

VAN 21.05.2021 10:41:23 0
Tuğrul: 15 aydır kontak çevirmeyen şoför esnafı var
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Van’daki şoför esnafının yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şoför esnafının pandemi önlemleri nedeniyle yaklaşık 15 aydır zor bir süreçten geçtiğini ve bundan böyle de sıkıntıların süreceği ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Tuğrul, şoför esnafının ayakta kalabilmesi için acil önlem alınması gerektiğine vurgu yaptı.

“15 AYDIR KONTAK ÇEVİRMEYEN VAR”

Şoför esnafı arasında okul servislerinin en fazla etkilenen kesim olduğuna işaret eden Tuğrul, “15 aydır hiç çalışmayan, kontak çevirmeyen şoför esnafı var. S plakalı okul taşıtlarının hiçbir geliri yok. Bu esnaf grubumuz tamamıyla mağdur. Devlet tarafından ‘gelir kaybı desteği’ olarak 3 aydır biner liralık bir ödeme yapıldı, 1 ay daha bir ödeme yapılacak. Ancak bu destek maalesef şoför esnafının sorununa çözüm olmadı.” dedi. 

‘AF’ VE ‘ERTELEME’ TALEBİ

Okul servisleri için zorunlu işlemlerde af ve erteleme talebinde bulunan Tuğrul, şunları söyledi:
“Bu nedenle de bizim devletten acilen isteklerimiz var. 1-Araç sigortaları, 2-Vergi, 3-Bağ-Kur, 4-Fenni muayene, 5-Kredilerin ertelenmesi. Tüm bunların ertelenmesini istiyoruz. Mesela 1 yıldır sigortası biten bir şoför esnafı yarın trafiğe çıkamayacak. Sigorta yaptırması lazım, çalışmadığı halde sigorta yaptırıyor. Sigortaların iptali, vergilerin affı, BAĞ-KUR’un affı. Belediye güzergâh izin belgesi var, bunu da bin liraya alıyoruz. Şimdi aldık hiç çalışmadan bunun süresi de bitti, belediyenin en azından buna bir destek sunması gerekir. Bütün toplu taşıma araçlarında araç yaşları vardır ama okul servis araçları mesela 9 ay çalışır, 12 yaş sınırı bırakılmış, bunun yaşı 12 değil de en azından 15’e, 20’ye çıkarılmasını istiyoruz.”

TOPLU TAŞIMA ESNAFININ SORUNLARI

Toplu taşıma esnafının da sıkıntılarına değinen Tuğrul, şöyle devam etti:
“Şu anda uçaklar tam kapasite çalışıyor, toplu taşıma ise yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. M Plakalı minibüslerimiz yüzde 50 kapasite; yani 14 yolcudur 7 yolcu ile çalışıyoruz. 7 yolcu ile araç ne masrafını kurtarır, ne şoförün masrafını. Taksilerde de 3 kişi taşıma zorunluluğu vardır, 4 kişilik, 5 kişilik bir aile taksiye binemiyor."
Tuğrul, son olarak, geçtiğimiz günlerde çıkarılan KOSGEB kredisinden tüm toplu taşıma esnafının da 3 yıl ödemesiz, faizsiz faydalandırılması taleplerinin olduğunu söyledi.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi