TÜBİTAK Projeleri Yarışma Sergisi Van'da Yapıldı

TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Sergisi törenle yapıldı.

VAN 26.03.2013 17:31:13 0
TÜBİTAK Projeleri Yarışma Sergisi Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Sergisi törenle yapıldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda yapılan serginin açılışına Van Valisi Münir Karaloğlu, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Kenan Demireli, İl Emniyet Müdürü Ümüt Yurdakul, YYÜ öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Serginin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından aralarında Van'ın da bulunduğu Siirt, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı, Batman ve Şırnak'tan gelen öğrencilerin yaptıkları birbirinden ilginç projeler göz doldurdu. Stantları tek tek gezen protokol üyeleri, öğrencilerin yaptıkları projeler hakkında bilgi edindi. Stantların gezilmesinin ardından bir açıklama yapan Vali Karaloğlu, bu yılki sergide geçen senelere oranla daha fazla sosyal projelerin yer aldığını ve bunun mutluluk verici olduğunu belirtti. Bu yılki projelerde öğrencilerin özellikle bölgenin sorunlarına eğildiğini söyleyen Karaloğlu, "Namus algısını çalışmışlar, kadın-erkek ilişkisini çalışmışlar, kız çocuklarının okula gönderilmemesini çalışmışlar. Bu konular gerçekten bölgenin sorunlarından. Bunlar üzerinde ortaöğretim düzeyinde çocuklarımızın ilgi duymasının, araştırma yapmasını ve onu bir projeye dönüştürmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Artık ezberci, hazırcı bir eğitim metodundan; araştırmacı ve üretici bir eğitim modeline mutlak surette dönmemiz lazım, dönüyoruz da zaten. Milli eğitim müfredatları son yıllardaki değişiklikleri, Fatih Projesi'yle, akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar buna yönelik çalışmalardır. İnşallah geleceğimiz bugünümüzden daha da iyi olacak. Çocuklarımıza hazır bilgi vermenin yerine, bilgiye ulaşmanın yollarını öğretip, onları araştırmaya yönlendirmemiz lazım. Ben bu nedenle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Eğitimden sağlığa, giyimden yaşama birçok alanda projelerin sergilendiği yarışmada, öğrencilerin iki yıldır ilde meydana gelen deprem ve korunma yolları ile ilgili yaptıkları projeler ise dikkatleri çekti.

Üç gün boyunca açık olacak olan serginin ödül töreninin ise 29 Mart Cuma günü yapılacağı belirtildi. - Van