Trabzon'daki 'Kadın Dayanışma Festivali'ne Van'dan katılım

Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) aktivistleri, Trabzon’da, “Cazılar Ander Kalsın Sevdaluk” adı altında düzenlenen 4. Kadın Dayanışma Festivali’ne katıldı. Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, yap

VAN 16.04.2019 12:47:47 0
Trabzon'daki 'Kadın Dayanışma Festivali'ne Van'dan katılım
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ev Eksenli Çalışan Çözüm Ortakları gurubu, kadın emeğine dikkat çekmek için Friedrich-Ebert-Stiftung Vakfının desteğinde, her yıl bir bölgede etkinlik programları tertipliyor.

Edinilen bilgilere göre, gurup tarafından, Tarbzonlu kadın aktivistlerin ev sahipliğinde, 4. Kadın Dayanışma Festivali düzenlendi.
“Cazılar Ander Kalsın Sevdaluk” adı altında geçtiğimiz hafta yapılan ve 3 gün süren festivale, Van’dan Yaka-Koop aktivisti kadınlar da katıldı.

7 BÖLGEDEN 28 KADIN
Festivalle ilgili olarak bilgi veren Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, festivale 28 kadın aktivistin katıldığını söyledi.
Herkesin kendi yöresinin gelenek ve göreneklerini yansıttığını belirten Gümüşhan, “Her yıl Türkiye’nin bir bölgesinde festival örgütleme çalışması yapıyoruz. Bu yıl da 7 bölgeden 28 kadın aktivist Trabzon’a gittik. Trabzonlu kadınların ev sahipliği ve ilgileri çok güzeldi. Trabzon il merkezinde basın açıklaması yaptık, sonra da yürüyüş yaptık. Slogan yerine şarkı söylemeyi tercih ettik. Yolda bizi izleyenlerin de çok keyif aldığını gözlemledik.” dedi.

“KADIN ÇALIŞMASI ÖNE ÇIKTI”
Festivalde yörenin tanıtımının yanında kadınların kendilerini ifade etme imkanı bulduğunu belirten Gümüşhan, şunları söyledi:
“Farklı bölgeden gelen kadınlar, dil, din, ırk farkı gözetmeden, kimse kimseye müdahale etmeden, siyaset hiç bulaşmadan kendi yörelerinin şarkılarını seslendirdiler. Halay, horon, zeybek, misket, herkes kendi yöresinin folklorunu oynadı. Burada farklılıklara rağmen öne çıkan kadın çalışması oldu. Siyasetten ve her şeyden uzak…”

YÖRESEL YEMEKLER YAPILDI
Festivalde yöresel kültürlere de yer verildiğini anlatan Gümüşhan, şu bilgileri paylaştı:
“Kadınlar yaptıkları yöresel el ürünlerini sattılar, küçük de olsa bir katkı sağlandı. Yöresel yemekler yapıldı. Urfa’nın çiğköftesi yoğruldu. Sıra gecesi yaşatıldı, hepimiz sırayla şarkılar söyledik, atışmalar oldu. Kısacası, bizim için çok eğlenceli ve faydalı bir etkinlik oldu.”

CAZILIK BELGESİ
Kooperatif olarak Van’da yürüttükleri “Erken yaşta evliliklere hayır” kampanyası ile ilgili bilgiler verdiğini de belirten Gümüşhan, şunları söyledi:
“Burada erken yaşta evliliklerle ilgili de bir sunum yaptım. Sunumdan sonra yanıma gelip tebrik ettiler. Son olarak da ‘cazılık’ belgesi verdiler. Buradaki ‘cazı’, hani kadınlar için söylenen bir tabir var ya, ‘cadı’ anlamındadır. ‘Cazılar Ander Kalsın Sevdaluk’ ise, “kadınlar olmaz olsun sevdalık’ demektir. Yani buradaki ifade ediş biçimiyle, ‘kadına şiddet, taciz tecavüz olacaksa, olmaz olsun böyle sevdalık’ demek isteniyor. Zaten festival içeriği de bu şekildeydi.”
Gümüşhan, gelecek yıl da farklı bir bölgede, farklı etkinliklerle dayanışma çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi