Toplu ulaşımdaki yeni sistemi halk belirleyecek

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 'Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması' toplantısında yaptığı konuşmada, kentin toplu ulaşımı konusunda yenilik yapılacağını belirtti. Vali Zorluoğlu, halkın topl

VAN 18.12.2017 20:29:49 0
Toplu ulaşımdaki yeni sistemi halk belirleyecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
    Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen "Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması" değerlendirme toplantısında kentin toplu ulaşımdaki konumu konuşuldu ve yeni bir sisteme geçileceği kararlaştırıldı.

    Değerlendirme toplantısına Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, İl Emniyet Müdürü M.Suat Ekici, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İlçe Kaymakamları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Yaşar, Fazıl Tamer, Salih Allahverdi, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van Şoförler ve Otomobilciler Başkanı Emin Tuğrul, STK temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
   Toplantıda ilk olarak söz alan Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Kayseri Ulaşım A.Ş.'nin faaliyet alanlarını ve toplam kalite yönetimi alanındaki örnek çalışmalarını anlattı. Gündoğdu, Van'da yapılan saha çalışmaları konusunda bilgiler verdi.

   "RAYLI SİSTEMDEN GÜNLÜK 120 BİN YOLCU TAŞINIYOR"
   Kayseri Ulaşım A.Ş. olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olduklarını söyleyen Feyzullah Gündoğdu, 68 raylı sistem araçlarının olduğunu ve günlük ortalama raylı sistemden 120 bin yolcu taşındığını ifade etti.
Gündoğdu, Kayseri'deki bilgi ve birikimleri ile diğer şehirlerde de proje çalışmaları yaptıklarını ve söz konusu etüt çalışmalarından birini de Van'da gerçekleştirdiklerini anlattı.
   Van'daki caddelerdeki yoğunluklara ve hangi saatlerde yoğunlukların arttığına dair rakamlarla bilgilendirme yapan Gündoğdu, önümüzdeki süreçte ne tür bir ulaşım sistemi yapılabileceğine dair araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Van'da 110 ayrı hatta hafta içi ve hafta sonu olmak üzere saat saat yolcu araştırmaları yaptıklarını söyleyen Gündoğdu, çeşitli bulvarlarda da araçların yoğunluk miktarları ve yolcu sayısını belirlediklerini ifade etti. Söz konusu verileri bilgisayarda bir program aracılığıyla modellediklerini anlatan Gündoğdu, buna göre planlama yapılacağı esnasında söz konusu bilgilerden faydalanılacağını dile getirdi.
   Yıllara göre Van'ın nüfus artışlarının ne kadar olacağı konusunda TÜİK verilerinden faydalanarak bir durum değerlendirmesi yaptıklarını söyleyen Feyzullah Gündoğdu, yine yıllara göre yolcu artışlarının seyri konusunda da bilgiler verdi.

   İPEKYOLU CADDESİ'NİN YOĞUNLUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
   İpekyolu Caddesi'nin Bölge Hastanesi ve Üniversite arasındaki güzergahında ortalama saatte dört bin yolcunun olduğunu belirten Gündoğdu, bazı şehirlerin nüfusunu da hatırlatarak, o şehirlerde tramvay olup olmadığı ile ilgili sunum yaptı.
Toplu taşıma sistemlerindeki araştırmalar sonrası hangi sistemin kullanılacağı yönünde bir karar verileceğini anlatan Gündoğdu, planlamaların da en az 10 yıllık olması gerektiğini ifade etti. Hangi sistemin kararlaştırılacağı ile ilgili karar vermeden önce, nüfustan, şehrin gelişme göstereceği bölgelere ve yolcuların yoğunlukta olduğu güzergahlara, yol genişliklerine ve birçok etkene dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Gündoğdu, söz konusu sistemlerin pahalı sistem olduğu ve yatırıma harcanan paranın tekrar kazanılmasının çok zor olduğunu, asıl hedefin hizmet olduğunu dile getirdi.
Raylı sistemde yol genişliklerine değinen Gündoğdu, yol genişliğinin en az 26-28 metre olması gerektiğini anlattı.
Daha sonra söz alan Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. (MOTAŞ) Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, önce MOTAŞ hakkında bilgi verdi. Tamgacı, üç yıldır Trambüs işletmeciliği yaptıklarını söyleyerek, 21 yıldır ulaşım sektöründe görev yaptığını ifade etti.

   "MALATYA'DA TRAMBÜS SİSTEMİNİ UYGULUYORUZ"
   15-16 yıldır raylı sistem üzerine çalıştığını anlatan Tamgacı, hem Türkiye'de, hem de yurt dışında çalışmalar yaptığını belirtti.
Tamgacı, Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu'nun anlattığı süreçten, Malatya olarak kendilerinin de geçtiğini belirterek, "Bizler de sürekli hangi sistemin kullanılması gerektiği konusunda kafa yorduk. Birçok konuyu masaya getirdik ve inceledik. En son tramvay mı, trambüs mü biraz daha tartıştık. Biz tüm bunlardan sonra Trambüs sistemini tercih ettik. Bunu tercih etmemizde birçok etken olduğu gibi, ekonomik olarak bakıldığında en uygun tercihi yaptığımızı söyleyebiliriz. Malatya ve Van ulaşım açısından bir birine benziyor. Metro ve tramvay sistemleri pahalı sistemler. Trambüs bu anlamda önemli avantajlara sahip. Elektrikli olduğu için, dizele göre daha ucuz. Çevreyi koruyan sisteme sahip. Yüzde 13'lük eğimi olan yollarda bile trambüs gidebiliyor. Van, bu açıdan daha şanslı. Araç arıza yaptığında, dizel araçlara göre daha rahat tamiri yapılabiliyor. Konforlu. Son altı ayda dizele 1 TL gibi bir zam gelirken, son üç yıldır elektriğe çok az bir zam geldiğini de hesaba katarsanız, burada da önemli bir avantaja sahip olduğunu görürsünüz" dedi.
   Gündoğdu ve Tamgacı daha sonra soruları yanıtladı.

   "GENİŞ BİR ARAŞTIRMA YAPILDI"
   Ardından söz alan  Van Valisi Murat Zorluoğlu, konuşmasına davetlerine icabet edenlere teşekkür ederek başladı.
Vali Zorluoğlu, kentin ulaşımı ile ilgili yaptığı konuşmada, Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ve ekibinin katkısı ile Van'da dört-dört buçuk ay gibi bir süre zarfında model çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu araştırmanın cadde cadde, sokak yapıldığını söyleyen Vali Zorluoğlu, "Neler yapılacağı konusunda öneriler dinlendi, anketler yapıldı. Yine Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ile ilgili heyetinin bizlere büyük katkısı oldu. Araştırmalar yapıldı. Orada nasıl bir yol izlenmiş bu konuda istişareler yapıldı" dedi.
   Halkın toplu ulaşımdan memnun olmadığını belirten Vali Zorluoğlu, "Van'da halkımızın toplu taşıma sisteminden pek de memnun olmadığı görülüyordu. Halkımız hafif raylı sistem başta olmak üzere, çağa uygun olarak toplu taşımada bir yenilik talebinde bulunuyor. Bu talebi dikkate alarak hızlı bir çalışma yapmak için yola çıktık. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin bu anlamda çok tecrübeli Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü de bizlere destek oldu. Bunu da cüzi bir meblağ ile yaptı. Bizim Genel Sekreter Mustafa Bey de Kayserili olunca, bu pazarlık daha iyi olmuş oldu" dedi.

   "HALKIMIZ BİRAZ TARTIŞSIN"
   Tramvay sistemi ve hafif raylı sistemin Van için pahalı bir sistem olduğunu, alternatif olarak elektrikli otobüs, trambus gibi alternatiflerin de masaya yatırıldığını anlatan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu, "Hafif raylı sistemin, yolcu sayısı ve önümüzdeki süreçte nüfus sayısı göz önüne alındığında bizim için biraz pahalı olacağını gördük. Alternatif olarak neler yapılacağı konusunda görüşmeler olunca, Malatya'da uygulanan Elektrikli otobüs, Trambus uygulamasının da dikkate alınması gerektiğini gördük. Hem maliyet anlamında, hem çevre koruması anlamında bunları masaya yatırıyoruz. Ama bizler bugün bu anlamda bir karar vermeyeceğiz. Halkımızın tartışmasına açacağız. Bu sunumun gerek gazetelerde, gerekse diğer kitle araçları ile kamuoyunun dikkatine sunulacak. Van'ın ulaşımı gerçekten de çözülmesi gereken bir konudur. Aslında Malatya ulaşım açısından Van'a benziyor. Orada da çevre yolu henüz devreye girmedi. Bizde de henüz bu devrede değil. Onun da bir an önce çözülmesi için uğraşacağız. Şimdi Malatya'da trambus, yani elektrikli otobüs uygulaması var. Burada da aynı sistem olur mu, tüm bunlar geniş bir araştırma sonrası ortaya konulabilecek projelerdir" diye konuştu.


Bölge: Bişar Ulutaş