TOPLU SÖZLEŞMEDE 258 MADDELİK KAZANIM SAĞLANDI

Yeni dönem toplu sözleşmeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, yüzde 17.54 zam ve 258 maddelik kazanım sağladıklarını söyledi.

VAN 25.08.2017 19:24:00 0
TOPLU SÖZLEŞMEDE 258 MADDELİK KAZANIM SAĞLANDI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Olay/Haber Merkezi 

Hazırlanılan 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini değerlendiren Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, toplu sözleşmede elde edilen kazanımları paylaşarak, “Yetkili olan 11 sendikamız ile birlikte yetkili konfederasyon olarak Kamu İşveren Heyetiyle ciddi kazanımlar elde ettik.” dedi.
Geniş bir yelpazede istişarelerde bulunduklarını ve teklifleri aldıklarını belirten Ayşin, mali tekliflerle ilgili sendika genel merkezi bünyesinde Ekonomik AR-GE Birimi ile detaylı çalışmalar ve raporlar hazırlandığını söyledi.

Ayşin, “Sendika genel başkanlarımız öncülüğünde, il teşkilatlarıyla, Genel Merkezimizdeki uzmanlarımız ve AR-GE birimimizle toplantılar yaparak hem teklifleri hem de yol haritasını belirledik. Sendikamızdan olsun olmasın bize ulaşan her türlü öneriyi değerlendirdik. Kısaca tekliflerimiz tamamen istişare zemininde ve profesyonelce hazırlandı. Hazırlanılan 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizi Genel başkanımız Sayın Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcılarımız ile 24 Temmuz’da gerçekleştirilen Genişletilmiş Başkanlar Kuruluna katılan diğer il başkanlarımızla birlikte Devlet Personel Başkanlığına teslim ettik. 4. Dönem Toplu Sözleşmesi 1 Ağustos tarihinde başladı.

14 Ağustos tarihinde Kamu İşveren Heyeti teklifini 2018 için 3+3 ve 2019 için 3+3 olarak açıkladı. Kamu İşveren Heyetinin olası tutumuna göre hazırladığımız ‘Bu Teklife Evet’, ‘Müzakere Edilebilir’ ve ‘Bu Teklife Kapalıyız’ kartonlarından ‘Bu Teklife Kapalıyız’ı kaldırdık ve ‘Cebimiz de gönlümüz de açık, yeni bir teklif bekliyoruz’ mesajını vererek o günkü oturumu sonlandırdık.” dedi.
Yeni teklif beklerken boş durmadıklarını ve hükümet yetkilileri, bakanlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden Ayşin, “Bir yandan da genel başkanlar ve il başkanlarımızla istişari toplantılarımızı sürdürdük, yol haritamızı değerlendirdik. Müzakere sürecinin son günü olan 21 Temmuz’da Kamu İşveren Heyeti yeni teklifini 2018 için 3,5 + 3,5, 2019 için 4+5 olarak açıkladı. Gece sürekli toplantı halinde bulunduğumuz sendika genel başkanlarımızla yaptığımız istişareler sonucunda bu teklifi de ‘Müzakereye hazırız ama imza için yetmez, yeni bir adım daha bekliyoruz’ diyerek reddettik.” diye belirtti.

MEMURUN RIZA GÖSTERMEYECEĞİ BİR TEKLİFİ KABUL EDEMEZDİK”

Ayşin, devamla sözlerini şöyle sürdürdü: “Sunulan teklifin bir miktar daha artırılmaması durumunda imza atmayacağımızı beyan ettik. Türkiye'nin şartlarını biliyorduk ancak memurun razı olmayacağı bir teklife evet diyemezdik ve demedik. Son gece mutabakatsızlık netleşmişti. Kamu İşvereni tarafından yeni bir olumlu adım atıldı. Olabileceğin ve alınabileceğin son noktasını gördükten sonra gece saatlerinde Genel Başkanımız Sayın Ali Yalçın başkanlığında diğer başkanlarımızla istişare ettik ve nihayet uzlaşma sağladık. Bu süreçte masadaki müzakereler kadar masa dışı diplomasinin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu bir kez daha gördük. Çeşitli kesimlerin karalama ve değersizleştirme çabalarına karşın kamuoyunu, kamu görevlilerini ve üyelerimizi doğru bilgilendirmek adına ürettiğimiz kazanımlardan bazılarını bu vesileyle izah etmekte fayda görüyoruz.”

213 maddesi hizmet kollarının olmak üzere toplam 258 maddede kazanım elde edildiğine dikkat çeken Ayşin, şunları kaydetti: “İmza altına aldığımız Toplu Sözleşmede 45 maddesi genel, 213 maddesi hizmet kollarının olmak üzere toplam 258 maddede bağıtlanan kazanımlar elde ettik. Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 2018 yılında yüzde 7,64;  2019 yılında yüzde 9,20; iki yıllık toplamda yüzde 17,54 zam aldık. İki yıllık toplamda 36 milyar TL pay kamu görevlilerine aktarılacak. 3+3+3+3 olarak sunulan ilk teklifte 27 milyar olan bütçe payını 9 milyar TL artırdık. Sunulan ilk teklifte yüzde 12,5 olan oranı yüzde 17.54’e çıkararak yüzde 40 oranında bir artış sağladık. Zam oranlarının enflasyonun altında kalması halinde aradaki fark kadar enflasyon farkı zammı maaşlara yansıtılacak.”