Toplu iş sözleşmesi imzalandı

Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla, Van Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri (HİZMET-İŞ Sendikası) Van Şubesi arasında toplu iş sözleşmesi imza töreni düzen

VAN 2.02.2022 17:59:57 0
Toplu iş sözleşmesi imzalandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hatuniye Mahallesi Terzioğlu Caddesi üzerinde bulunan Ninova Düğün Salonunda gerçekleşen toplu iş sözleşmesi toplantısına Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Fatih Çelikel, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin, Hizmet- İş Sendikası Van Şube Başkanı Fatih Adeniz, çeşitli birim amirleri ve sendika üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez: “Bizim asli görevimiz Van halkının duasını almak. Temel amacımız budur. Belediye bunu kiminle yapar, işçisiyle, çalışanıyla emeğiyle yapar. Belediyeler de aynı aileler gibi gelirleri, giderleri olan, ayağını yorganına göre uzatmasını bilecek olan, bütçesinin farkında olacak olan kurumlardır." dedi.

Taraflar arasında bir süredir devam eden görüşmelerin sonucunda komisyon kararıyla kadrolu işçilere yüzde 34, BELVAN TİC. LTD. ŞTİ. ve VANSU TİC. LTD. ŞTİ. işçilerine ise yüzde 36 ile yüzde 54 arasında zam yapıldı. Zam oranları önümüzdeki 2 yıl için de geçerli olacak.

“TOPLU İŞ SÖZLEŞMEMİZ, 2 BİN 750 KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR”

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Hizmet- İş Sendikası Van Şube Başkanı Fatih Adeniz, yapılan sözleşmede üyelerinin idari ve maddi şartlarını gözettiklerini ve bunun mücadelsini verdiklerini dile getirdi.

 Akdeniz: “Van Büyükşehir Belediyemiz ve Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanlığımız arasında yaklaşık 2 ayı aşkın bir süredir devam eden müzakereler sonucu 2022-2024 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi imza töreni için toplanmış bulunmaktayız. Bu toplu iş sözleşmelerimizde kadrolu üyelerimiz, BELVAN A.Ş üyelerimiz ve Van Su A.Ş de çalışan üyelerimiz olmak üzere toplam 2750 kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerini bitirmiş durumdayız. Tabi ki bu sözleşmeleri yaparken çalışan ve alın teri döken üyelerimizin idari ve maddi şartlarını nasıl daha iyi ve yüksek seviyelere getirebiliriz, bunun mücadelesini verdik. Bu mücadeleyi verirken özellikle bakanlıkların açıkladığı ekonomik verileri ve reel piyasa verilerini inceleyerek çalışan emekçi kardeşlerimizin alım gücünü harmanlayarak bir sonuç elde etmiş durumdayız. Bu toplu iş sözlesmelerinde belediye imkanlarını fazlasıyla zorlayarak bizlere desteklerini esirgemeyen, çalışan haklarının daha fazla olması için tüm imkanları seferber eden Valimiz ve Van Büyüksehir Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez beye teşekkürlerimizi arz ederim. Aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Mehmet Fatih Çelikel beye, VASKİ Genel Müdürümüz Sayın Ülker Cem Kaplan beye, Genel Sekreter Yardımcılarımız sayın Nihat Arpa ve Ali Özvan beye, VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sayın Kemal Balkıs beye ve toplu iş sözleşmesi komisyon üyelerine ayrı ayrı teşekkürlerimizi arz ederim. Bu toplu iş sözleşmesinin çalışanlarımıza, ailelerine, belediyemize ve hizmet-iş sendikamız adına hayırlara vesile olmasını dilerim” diye konuştu.

“SENDİKAMIZ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İŞÇİ SENDİKASIDIR”

Daha sonra kürsüye Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin davet edildi. Konuşmasında, pandemi sürecinde sağlık çalışanları gibi kendi üyelerinin de üstün bir performans sergilediklerine değinen Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin: “Dünyamız ve ülkemiz ciddi bir pandemi süreci geçiriyor. Sağlık çalışanlarının yanında, belediye çalışanlarımız da bu süreçte ciddi emekler harcadı. Pandemi sürecinde insanların sokağa çıkması yasaklanırken, belediye çalışanlarımızın sokakta olması gerekiyordu. Belediye işlerinin hiçbir şekilde aksamaması gerekiyordu. Bunun kıymetini bundan dolayı biliyoruz. Sendikamız Türkiye’nin en büyük işçi sendikasıdır. 44’üncü yılımızdayız. 5 yıldır Türkiye’de üye sayısı bakımından en büyük sendikayız. Bu süreçte iş sözleşmeleri imzalanıyor ve imzalanmaya devam ediyor. Sizler emeğinizin hakkını almak için, işlerinizi düzgün yapmaya gayret edeceksiniz, sizler işlerinizi iyi yaparsanız, bu şehir güzelleşiyor, hizmetler daha ileriye gidiyor. Biz hem insanlara hizmet ediyoruz, hem de evimizin nafakasını sağlıyoruz. İşimizi iyi yaparsak, helalinden kazanırsak, Rabbim de onun bereketini arttırıyor. Bugün Türkiye standartlarının üzerinde bir toplu iş sözleşmesi yapıyoruz. Van Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız toplu iş sözleşmesi, Türkiye’de yapılan sözleşmelerin ortalamasının üzerinde olduğunu bilinmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZ NE VEREBİLİYORSAK ONU VERMEYE ÇALIŞTIK”

Toplantıda son olarak Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, bir konuşma yaptı.

Yapılan sözleşmenin önemine değinen Vali Bilmez, şunları kaydetti: “ Bir süredir aramızda müzakereleri yapılan toplu iş sözleşmemizde anlaşma aşamasına vardık. Bugün o anlaşmayı imzalamak için bu salonda bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bizim hem Van Büyükşehir Belediyesi hem de VASKİ olarak temel bir görevimiz vardır; Van halkına, hakka hizmet bilinciyle hizmet etmek. Van halkının duasını almak, beğenisini, takdirini almak. Belediye bunu çalışanlarının emeği ile, gayreti ile yapar. Van halkına hizmet eden belediye başkanı veya genel sekreter ve genel müdür değil, Van halkına hizmet eden o belediyede çalışan her bir emekçi kardeşimizdir. Dolayısı ile biz halkı ne kadar memnun edersek işimizin de o kadar iyi gideceğine, doğru gideceğine inanıyoruz. Belediyeler de aynen aile bütçesi gibi geliri ve gideri olan, ayağını yorganına göre uzatması gereken, halkın talepleri ile emekçinin talepleri ile bütçesini denkleştirmesi lazım. Biz bütçemizi de ve imkanlarımızı da hepsini ortaya koyduk, biz ne verebiliyorsak onu vermeye çalıştık. Bir önceki sözşlememizde daha fazla gruplar vardı, onları mümkün mertebe birleştirmeye, daha az maaş alanların ücretinde daha yüksek artış sağlamak için hep birlikte gayret gösterdik. Yani bütün işçilerimize belli bir yüzdelik oranıyla ücret vermedik. Bizim yaptığımız görüşmede BELVAN’da en düşük grupta olanların ücretine yüzde 50’nin üzerinde, 54 civarında bir artış oldu. Ortalamamız yüzde 41 civarında, BELVAN’da bir artış sağlandı. Bin 671 kişi BELVAN’da çalışıyor. BELVAN’da en düşük maaş 3 bin 644 TL idi, bu 5 bin 438 TL olacak. Yüksek grupta 5 bin 337 TL ücret alanın da ücreti 7 bin 270 TL olacak. VASKİ’de ise en düşük grupta 3 bin 633 TL ücret alan 5 bin 841 TL ücret alacak. Teknik personel de en yüksek grupta maaş alan VASKİ’de 4 bin 763 TL’den 6 bin 660 TL’ye çıkartılmış oluyor. Kadrolu işçilerimize de ortalama yüzde 34 civarında maaşlarına bir zam yansıyacak. 290 kadrolu personelimiz, bugün imzalayacağımız sözleşmeden yararlanacak. 660 kişi VASKİ’de, 1671 kişi de BELVAN’da çalışıyor.”

Toplantı, yapılan konuşmalardan sonra toplu iş sözleşmesi imzalarının atılması ve hediyeleşme ile sona erdi.