TOKİ geri ödemelerinin yeniden düzenlenmesi,

Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik, Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat ve Van İş Adamları Derneği (VİŞAD) Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu, yaklaşık iki aydır kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın tekrar açılmasını iste

VAN 24.09.2015 21:08:38 0
TOKİ geri ödemelerinin yeniden düzenlenmesi,
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Düzenledikleri ortak basın açıklamasında konuşan VİŞAD Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu, son zamanlarda ülke genelinde yaşanan olayların ve çatışmalı sürecin herkesi derinden üzdüğünü belirtti.

 

Çatışmalı süreç neticesinde Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nın tüm geçişlere kapatıldığını ve bununda Van halkını ekonomik açıdan tükenme noktasına getirdiğini ifade eden Hatunoğlu, “1 milyon 100 bini aşkın nüfusa sahip Van ilimiz için Kapıköy Sınır Kapısı, İran ile olan ticaretin ve özellikle İranlı turistlerin Van’a gelerek tatillerini geçirmeleri açısından kullandıkları önemli bir alternatiftir. Ramazan Bayramı ve öncesinde tatillerini geçirmek üzere Van’a gelen İranlı turistlerin kent ekonomisine sağladıkları katkı ile esnaf bu zor dönemde rahat bir nefes almıştı. Kapının kapanmasından hemen önce Van’daki otellerin doluluk oranları oldukça yüksek seyrederken, bugün otellerin tamamı neredeyse boştur. Van halkı, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilerek ticaretin daha fazla artması beklentisi içindeyken kapının kapanması büyük bir üzüntü oluşturmuş ve ticaret durmuştur” dedi.

 


  Van’ın yaşanan depreme rağmen Doğu Anadolu Bölgesi’nde nüfusu artan tek il olduğuna dikkat çeken Hatunoğlu, “Ekonomik ve sosyal olumsuzluklara rağmen kent hızla büyüme azmini geliştirmiştir. Bu azmin devletimiz tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Atılacak birkaç adım ile ilimizin daha modern, ekonomisi iyiye giden ve işsizliğin minimize edildiği bir kent olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Bizler İstanbul’da yaşayan Vanlı iş adamları olarak ilimizin desteklenmesi halinde her türlü zorluğun üstesinden geleceğine inanıyoruz. Van Vakfı, Van Dernekler Federasyonu ve Van İş Adamları Derneği olarak da her zaman ilimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Özellikle ilimizin tanıtılması ve yatırımların ilimize yönlendirilmesi konusunda devam eden çabamızı her zamankinden daha fazla sürdüreceğiz. Son zamanlarda bölgede artan şiddet olaylarının bir an önce bitmesi; barış, müzakere ve çözüm sürecinin tekrar hayata geçirilerek güven ortamının tesis edilmesi ile güzide kentimiz yeniden ayağa kalkacak ve daha da güçlenerek yoluna devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 


  Devletin bir an önce kapıları yeniden ve daha güçlü bir şekilde açması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Hatunoğlu, “Bu bizlerin, yöre halkının ve hatta ülkemiz sınırlarına yakın İranlı vatandaşların da beklentisidir. Daha güçlü ve ülkemize yaraşır bir Van için, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilerek açılması, Van’da beklenti oluşturan ve derin ihtiyaç duyulan vergi terkini, TOKİ geri ödemelerinin yeniden düzenlenmesi, bankalar nezdinde yaşanan sorunların aşılması gerekmektedir. Gerek İstanbul’da yaşayan Vanlılar olarak, gerekse Van’da faaliyet gösteren iş adamlarımız olarak bu sorunların çözümünü devletimizden bekliyoruz” şeklinde konuştu.