TMMOB'dan Yaşanabilir Kent Çağrısı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, yaşanabilir bir kenttin nasıl olacağını konusunda açıklamalarda bulunarak, yetkililere bu konuda çağrıda bulundu.

VAN 18.09.2013 20:38:59 0
TMMOB
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, yaşanabilir bir kenttin nasıl olacağını konusunda açıklamalarda bulunarak, yetkililere bu konuda çağrıda bulundu.

TMMOB binasında bir basın açıklaması yapan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, hiçbir kimseyi veya partiye eleştirmek niyetinde olmadıklarını belirtti. Sadece kentlerin nasıl daha iyi yönetilir ve nasıl daha iyi bir kentte yaşanması konusunda bu açıklamayı yapma gereği duyduklarını ifade eden Bakır, "Bir kent başlı başına yaşayabilmeli. Öncelikle kendi ayakları üzerinde durabilmeli, sistemini başından oturtmalı ve sürdürebilmelidir. Ağaçlarıyla nefes alabilmeli, sahip olduğu doğal güzellikleri koruyabilmeli, tarihin izlerini hissettirmeli; kendi geçmişini, yaşanmışlıkları, gerçekliğini anlatmalı. Akan sularını ve göllerini berrak tutabilmeli, gelecek nesillere aktaracağının garantisini verebilmelidir. Bir kent tüm doğal nimetlerini, katkısız, saf halde tutabilmeli. Tutabilsin ki içerisinde yaşayan canlıları da yaşatabilsin. Yoksa kendi yaşamayan bir kentin başka birini yaşatması nasıl beklenir ki? Bir kere insan maddiyatla nefes alamayacağını öğrenmeli, idrak edebilmeli bu gerçeği! Zihniyetini karnının bile doymasının mümkün olamayacağının hassaslığına indirgenmeli. Doğadaki her bir ağacın tuttuğu toprağı, sağladığı oksijeni, verdiği meyvenin önemini bilmeli. Tüm sistemini bu gerçekliğin üzerine kurmalı. Üzerine kuracağımız her bir kent dokusu, kentin ekosistemine entegre edilebilmeli. Kentin her bir eşik değeri başa çıkılması gereken bir engel olarak değil de, kentin planlamasını, yapıların mimarisini belirleyici unsurlar olarak görülmeli. Depremde yapıların dayanıklı olup olmadıklarını bilmeli, Dostça karşılanmalı çevrenin her bir değeri, çözümü de bu yönde üretmeli.

Mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak güzel kentte yaşamak istediklerini sözlerine ekleyen Bakır şöyle konuştu;

"Böyle bir kentin yönetimine belediye başkanı ve meclis üyeliklerine aday olmak istiyoruz ve elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Birincisi Van ve ilçelerinde yaşayan tüm TMMOB üyelerine sesleniyoruz. Hedefinde rant ve talan hırsı olmayan, sadece bu kente ve bu halka faydalı olmak isteyen ve herhangi bir siyasi partide aday olmak isteyen meslektaşlarımız mutlaka TMMOB'un desteğini aldıktan sonra, inandıkları siyasi partilerde aday olsunlar bu halk ve kent için mücadele etsinler. İkincisi TMMOB olarak tüm siyasi partilere sesleniyoruz. Kentlerimizin daha yaşanabilir bir kent ve ekolojik bir yaşam olması açısından listelerinde belediye başkanı ve meclis üyeleri en az yüzde 30 mühendis, mimar ve şehir plancılara yer vermelerini diliyor ve umut ediyoruz."