TMMOB'DAN

'Kimliğini Arayan Kent Van' Sempozyumu

VAN 13.02.2014 10:11:50 0
TMMOB
Tarih: 01.01.0001 00:00
Türk Mimar Mühendisler Odalar Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu(İKK) tarfından "Kimliğini Arayan Kent Wan" sempozyumu düzenlenecek. 21^22 Şubat 2014 tarihlerinde Van Ticaret Sanayi Odası'nda düzenlenecek olan sempozyuma birçok konuşmacı katılacak.


Haber: Mürsel ÖNER
TMMOB Van İKK Sekreteri Şemsettin Bakır düzenlenecek olan sempozyuma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakır yaptığı açıklamada; "TMMOB kuruluşundan bu yana meslek odaları ile ilgili olduğu kadar yerel, genel ve tematik konularına ilişkin bilimsel verilere dayanan görüş ve düşüncelerini düzenlediği etkinliklerle kamuoyuyla paylaşmayı bir gelenek haline getirmiştir.
Bu nedenle kentlerle ilgili her zaman sözü olan bir meslek örgütüdür. İnsanlığın gelişme tarihi içinde tarımsal teknoloji gelişerek ilk kez artı ürün gerçekleşmeye başladığı zaman iki olgunun eş zamanlı olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Bunlardan birincisi kentlerin doğuşudur, ikincisi ise toplumda eşitsizliğin yaşanmaya başlamasıdır.
O zamandan günümüze kadar, bu iki olgu, hep yan yana olmuştur. Kent mekanı kapitalizmin egemenliği yeniden ürettiği alanlardan biridir ve mekan politikaları merkezden üretilmektedir. Bugün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kentleşme sürecinde ekonomik, teknolojik, siyasal, sosyo - psikolojik nedenlerin yanı sıra ekonomik cazibe merkezi haline gelen kent ve çevresi, kırsal alandan kentleşme ve varoşlara akın eden milyonlarca kişinin yerleştiği bölgeler olmuştur. Kırsal alandan kent merkezlerine hızlı ve plansız göç kent kimliğinin oluşmasını olumsuz yönde etkilemiştir.
Kentleşme üzerinde bir nevi tekel olan devlettir, kent çapında olsa, bu yeni düzen örgütü açık ki tarım tekeli olarak doğmuştur. Kentler üretimi düzenleme aygıtlarıdır, yeterince üretim, en azından çalışanların bir kat fazlasına ilave artık ürün sunabilecek seviyeye gelince, devletin maddi temeli doğmuştur. Devlet denilen olay, aslında fazla üretimden geçinenlerdir, kent buna da uygun mekandır. Köy toplumunda son derece güçtür bu tür ilişkiler, köy yapısı buna el vermez.
Kentin ekolojik açıdan sorun teşkil eden en önemli yönü, çevreden kopuk bir diyalektiği yaşamasıdır. Köy çevreyle birebir yaşar. Kent giderek tarım ve çevreden koparılmış kapitalist sömürü düzeninin gösterişli dev binaların alanı haline getirilmiştir." dedi.
Bakır açıklamasının devamında; "6360 sayılı yasanın yürürlüğe gireceği yerel yönetimler seçimlerine kısa bir süre kalması nedenile sadece kentlerin değil köylerde yaşayan halkımızı da çok yakından ilgilendiren bir Büyükşehir süreci başlayacaktır.
Büyükşehir yapısı ile birlikte kentimizin yönetiminde önemli değişiklikleri beraberinde getirecektir. Bununla birlikte küresel pazarın nesnesi haline gelen kentlerde kentsel mekana, planlama süreçlerine ve kentin yönetimine ilişkin birçok sorun varlığını sürdürecek kentlerin yaşam kalitesi bundan etkilenecek ve yönetim stratejilerinde iyi bir planlama yapılmaz ise sınıflar arası uçurumu giderek artıracaktır. Özellikle son yıllarda kentlerin planlama, mimarlık, sosyal, kültürel ve ekolojik doğal değerlerin sınır tanımayan bir şekilde tahrip edilmesi, dönüşümü ve meslek odalarının etkinliğinin azaltılması çabaları karşısında TMMOB´ün sosyal ve meslek sorumluluğu daha da artmaktadır.
Bu nedenle, TMMOB´ye bağlı meslek odaları tarafından düzenlenecek olan Van Kent Sempozyumu kentimiz için büyük önem taşımaktadır. TMMOB olarak ikincisini düzenleyeceğimiz Van Kent Sempozyumunun amacı; yaklaşık olarak nüfusun yüzde 90´ı kent merkezinde yaşayan Van´da kentin sorunları, yönetimi, halkın yönetime katılımı, yaşam kalitesi ve sürdürülebilirlik gibi konuların gündeme taşınması, başta yerel yönetimlere talip adaylar olmak üzere kentin çeşitli kurum ve kuruluşlarını bilgilendirmek, kenti tartışmak ve çıkacak sonuç bildirgesinin kent halkının ve yöneticilerinin bilgisine sunulmasıdır. Bu temelde TMMOB tarafından düzenlenecek ´Kimliğini Arayan Kent Van Sempozyumuna ilgililerin katılımını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.