“TIKANMA YOLARINI AŞMAK GÖREVİMİZDİR“

Van İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın başkanlığında yapıldı. Toplantıya katılan ilçe belediye eşbaşkanları, kurum amirlerine hizmetlerle ilgili birçok soru yöneltti. Ayrıca Vali Taşyapan ile Bahçesara

VAN 29.04.2015 09:17:07 0
“TIKANMA YOLARINI AŞMAK GÖREVİMİZDİR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Nisan ayı Van İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın başkanlığında yapıldı. Tuşba Belediyesi meclis salonunda yapılan toplantıya, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Sönmez, Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, Bahçesaray Belediyesi Eş Başkanı M. Garip Aykut, Tuşba Belediyesi Başkanı Fevzi Özgökçe ve kurum amirleri katıldı.

VALİ İLE EŞBAŞKAN'IN ATIŞMASI GÜLDÜRDÜ
Toplantıya katılan belediye eş başkanları ilçelerinde bulunan ve uzun yıllardır çözüme kavuşmayan sorunlar nedeniyle kurum amirlerini soru yağmuruna tuttu. Sorular karşısında kurum amirlerinin hayli zorlandığı dikkat çekerken, Vali Taşyapan ile Bahçesaray Belediyesi Eş Başkanı M. Garip Aykut arasındaki atışma toplantıya katılanları güldürdü. Eş Başkan Aykut'un, Vali Taşyapan'ı Bahçesaray'a davet etmesi üzerine Taşyapan ufak bir sitemde bulundu ve şöyle dedi: "Bizim adabı mahşeriyetimizde önce gelen misafire 'hoş geldin' denilir. Daha sonra ise iadeyi ziyaret yapılır.Yine de hangi ilçeye gitsem o gün belediye başkanları müsaitse ya da yerlerindeyse ziyaret etmek istediğimi belirtiyorum." 
Bunun üzerine Aykut, Vali Taşyapan'a katıldığını belirterek; "İlçemize geldiğinizde sizi yolda beklemiş olacağız" dedi. Bu diyaloglar salonda tebessüme yol açtı.

"KÖTÜ UYGULAMADAN VAZGEÇTİK"
Daha önceki yıllarda projelerin çok uzun bir zaman diliminde gerçekleştirildiğini ve bunun ciddi anlamda ekonomiye olumsuz yansıdığını belirten Vali Taşyapan, "Kurumaların kapasitelerinin ve ödeneklerinin üzerinde proje yükünün altına girmesi kamu yatırımlarının önündeki en büyük hendikaptı. Ödeneklerin kısıtlığı ve az ödenek ayrılması nedeniyle projeler çok uzun yıllarda gerçekleştirilebiliyordu. Bu, altından kalkınamayacak kadar olan proje yükleri daha sonra hükümetlerimizce revize edildi. Gereksiz projeler tamamen ayıklanarak kamuda bir verimlilik değerlendirilmesi yapıldı. İhtiyaçlar doğrultusunda öncelikli projeler gündeme alınarak projelerin daha hızlı gerçekleşmesi yönünde bir çalışma yapıldı. Artık kamu projelerini daha hızlı gerçekleştirmenin yollarını buldu. Ekonomimize ve bütçemize olumlu yansımalar getirdi. Çünkü 3 yılda yapılacak olan bir projenin 10 yıla sarkması maliyeti arttırmasının yanında zaman kaybına neden olmaktaydı. Zaten bu kamu önünde de çok yönlü bir zarardı. Bu kötü uygulamadan vazgeçtik" ifadelerini kullandı.

"TIKANMA YOLARINI AŞMAK GÖREVİMİZDİR"
"Kamu kaynakları bize bir emanettir"diyen Vali Taşyapan konuşmasını şöyle sürdü:
"Şimdi projelerimizi yaparken mutlaka ne zaman biteceği konusunda da bir öngörüde bulunuyoruz. Dolayısıyla kamu geçmiş 10 yıla göre projeleri daha hızlı gerçekleştirmenin yollarını buldu. Bu ülkemiz için önemli bir kazançtır. Önemli olan kaldırabileceğimiz kadar yükün altına girerek hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ve kamuya sunmaktır. Kamu kaynakları bize bir emanettir. Bu emaneti en iyi şekilde kullanarak vatandaşlara hizmete dönüştürmek bizim görevimizdir. Devlet bizi bu işleri yapmamız için istihdam ediyor. Bu nedenle işlerimizi zamanında takip ederek tıkanan yollarla bizzat ilgilenmeliyiz. Tıkanma yolarını aşmak bizim görevimizdir. Çok aşılamayan noktalar varsa veya bir proje kangren haline gelmişse bunlarla ilgili öneri getirmek yine bizim görevimizdir. Onun için bize emanet edilen kamu kaynaklarının bir kuruşuna dahi zarar gelmeden nasıl hizmete döndürebiliriz ya da nasıl bir kuruşla daha fazla hizmet üretebiliriz kaygısı içerisinde olmalıyız. Buna uygun kurumsal yapılarımız da mevcut. Yönetici olarak bize düşen görev bu süreçler içerisinde tıkanmaları ortadan kaldırmak ve çalışanlarımızın motivasyonunu arttırmaktır." 
Vali Taşyapan'ın konuşmasının ardından ilçe belediye başkanları, kurum amirlerine hizmetlerle ilgili birçok soru yöneltti.