Terzilik mesleği, hazır giyime direniyor

Bir zamanlar şık insanların takım elbise ve çeşitli kıyafetleri diktirmek için günler öncesinden sipariş verdiği, kalfaların çalışmak için talepte bulunduğu saygın mesleklerden biri olan terzilik, son yollarda hazır giyim karşısında

VAN 17.11.2020 10:52:43 0
Terzilik mesleği, hazır giyime direniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Terzi Ömer iş yeri sahibi Ömer Eren, hazır giyim, kayıtsız terziler ve salgın nedeniyle önemli bir iş kaybı yaşadıklarını belirtti. Sektöre en büyük darbenin hazır giyimden geldiğini belirten Terzi Ömer Eren, sektör çalışanları olarak tamirat işi yaparak ayakta kaldıklarını ifade etti.
Hazır giyim sektörünün yaygın olmadığı dönemlerde vatandaşların elbise diktirebilmek için sıraya girdikleri ve siparişlerini alabilmek için günlerce beklemek zorunda kaldığı terziler, şimdilerde eski günleri arar oldu. Bir zamanlar takım elbise dikimi yapan terzi esnafı şimdilerde tamirat işleri yaparak ayakta kalmaya çalışıyor. Terzi esnafı, eski bir meslek olan terziciliğin gelişen teknoloji karşısında hazır giyime direndiğini dile getiriyor.
Koronavirüs salgının da kendilerini direkt etkilediğini de belirten terzi esnafı, müşterilerden ölçü alırken birebir temas halinde olduklarını ve bu yönüyle de risk grubu içinde yer aldıklarını söylüyor.

“TERZİDEN TAKIM ELBİSE DİKTİRENLERİN SAYISI YOK DENECEK KADAR AZALDI”

Terzilik mesleğine en büyük darbenin hazır giyim sektörü tarafından vurulduğunu belirten Terzi Ömer Eren, son yıllarda hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasından dolayı işlerinde ciddi düşüşler yaşandığını ve sadece tamirat işleri yaparak ayakta kalabildiklerini ifade etti.
Terzi Ömer iş yeri sahibi Ömer Eren, sektöre ilişkin şunları söyledi; “1996 yılından beri bu mesleği icra ediyorum. 16 yıl işçilik yaptım, Van’da yaşanan depremden sonra kendi tezgahımı açtım. Hem bay hem de bayan giyimi üzerine çalışıyorum. Mesleğe başladığım ilk yıllarda hazır giyim pek azdı, mesela vatandaşlar genelde kumaş seçer, biz de onlara takım elbise dikerdik. Ama şimdi artık o eski durum yok. Bu konuda siparişler çok nadir oldu. Artık takım elbise giyenlerin sayısı da azaldı, giyenler de hazır giyime yöneldi. Doğal olarak bu durum işlerimizi etkiliyor.”
Özellikle son yıllarda  Van’da  yaygınlaşan ve birbirinden farklı markaların açmış olduğu hazır giyim sektörünün işlerini olumsuz etkilediğini anlatan Eren şöyle devam etti: “Konfeksiyonların işlerimize etkisi çok oluyor, vatandaş o tür mağazalara gidip kendine uygun olanını hemen alabiliyor ve giyebiliyor. Bu şekilde fiyat konusu da biraz daha uygun olabiliyor. Ama terzide elbise diktirmek isterse maliyeti biraz daha yüksek olabiliyor ve bir takım elbisenin hazır olabilmesi için de en az 10 gün beklemek zorunda kalıyor. Bu durum da müşterinin hazır giyime yönelmesine sebep oluyor. Terzi esnafı şuan bir tek tamirata kaldı diyebiliriz. Yırtıklar, sökükler, daraltma işleri, kısaltma işleri gibi...”
Ekonomik şartlardan dolayı da bazı vatandaşların eski kışlık montlarını tamir ettirip giydiklerini söyleyen Eren: “Vatandaşlar eski elbiselerini tamirat için getiriyorlar. Yıllar önce müşterilerimiz gelip elbise diktirirken, şimdi ya hazır giyime yöneliyor ya da eskilerini getirip tamir ettirip yeniden kullanıyor. İşte bu tamirat boyutu ile terzi esnafı hayatını idame ettiriyor” dedi.

“COVİD – 19 DA İŞLERİMİZİ ETKİLEDİ”

Tüm dünayada olduğu gibi ülkemizde de etkili olan Covid-19 salgınının da işlerini ekstra etkilediğini anlatan  Terzi Ömer Eren: “Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bizde de aynı şekilde etkili oldu ve haliyle işlerimize yansıdı. İşlerimiz çok düştü. Gerçekten sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz ve maalesef bu süreçte bizi arayıp soran da olmuyor. Biz terzi esnafı olarak sürekli vatandaşlarla yakın temas halindeyiz çünkü ölçü alırken birebir temasta bulunuyoruz. Maalesef mesafeyi koruyamıyoruz, bu nedenle risk taşıyoruz. Koruma amaçlı bir dezenfektan ve maske kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Terzi esnafının içinde bulunduğu en büyük sıkıntılardan birinin de merdiven altı diye tabir edilen işletmelerin olduğunu söyleyen Ömer Eren, bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Kaçak çalışan terzici arkadaşlar var maalesef, bu konuyla ilgili bir kaç defa bağlı bulunduğumuz odaya da durumu bildirdik, destek istedik ama odamız da çok bir şey yapamadı. Bizim vergi levhamız var, ruhsatımız var, eleman çalıştırıyoruz. Diğer arkadaşlar konfeksiyoncularla anlaşıp ucuz iş yapıyor, bu durum da bizi etkiliyor. Haliyle konfeksiyoncu da ucuz fiyat verdikleri için onları tercih ediyor çünkü bir giderleri yok, merdiven altı çalışıyorlar ve aldıkları iş de onları kurtarıyor. Etrafımızda başka odalara bağlı esnaf arkadaşlarımız da var, bu süreçte kendi odaları tarafından dezenfektan desteği, hijyen malzemesi desteği gibi katkıların kendilerine ulaştığını, ücretsiz covid-19 testi yaptırabildiklerini gördük. Terzi esnafı olarak benzer destekleri bizler de görmek isteriz, başta bağlı olduğumuz oda olmak üzere gerçekten bu süreçte destek beklediğimizi belirtmek istiyorum.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi