“Temiz içme suyu bir insan hakkıdır”

Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Su ve Kaplıcalar Birim Sorumlusu Uzm. Biyolog Zinnet Oğuz, temiz ve sağlıklı içme suyunun bir insan hakkı olduğunu vurguladı.

VAN 12.12.2017 11:50:46 0
“Temiz içme suyu bir insan hakkıdır”
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Van’da Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

   Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı yetkilileri ile Van, Ağrı, Bitlis ve Muş illerinin ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

   Toplantıya Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapan Dr. Hüseyin İlter, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dt. Şebnem Kartal, Belediye, İl Özel İdare mülki amirleri ve İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri katıldı.

   Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, yerel yönetim ve koordinasyon ekibi ile birlikte, iş birliği içerisinde hareket edileceğini belirterek, “En kısa zamanda yerel yönetim, Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte, kısa sürede bir toplantı gerçekleştireceğiz. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda saha çalışması yaparak, sıkıntıları yerinde inceleyip ve fotoğraflayarak çözüm odaklı olması için var gücümüz ile hareket edeceğiz “ dedi.

   Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Su ve Kaplıcalar Birim Sorumlusu Uzm. Biyolog Zinnet Oğuz ise Su Sanitasyonu başlıklı sunumunda, suyun anayasanın 58. maddesi gereğince bir insan hakkı olduğunu belirterek sağlıklı ve temiz suyun önemine değindi.

    Sağlıklı ve güvenli içme suyunun her bireyin hakkı olduğunu anlatan Oğuz, “Suyun sağlıklı ve temiz olarak kabul edilebilmesi için hangi yöntemlerin kullanılması gerektiği içme suyunda ilgili yönetmelikler kapsamında değerlendirilmesi gereken fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik göstergeler ifade edilmiştir” dedi.
   Uzm. Biyolog Zinnet Oğuz, çeşmelerden akan suyun klor miktarının 0.3-0.5 ppm düzeyine getirilmesi durumunda büyük ölçüde mikrobiyolojik kirliliklerin önüne geçilebileceği, ancak kimyasal kirlilikler için arıtma tesislerinin yapılması gerektiğini belirterek, kullanılan su kaynağının özellikleri, su kaynaklarının ve depolarının koruma alanlarının yetersizliğine işaret etti.

   Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantısında tTemiz ve sağlıklı su için, suyun klorlanmasının önemli olduğuna dikkat çekilerek, içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonu üzerinde duruldu.

   Özellikle dezenfeksiyonun ve dezenfeksiyon için klor kullanımının gerekliliği vurgulandı.

   Klorlama işlemlerinde sürekliliğin sağlanması, su depolarında bulunan tam otomatik klorlama cihazlarının periyodik bakımlarının yapılması ve düzenli olarak çalışmasının sağlanması ile mümkün olduğu ifade edilerek, halk sağlığının korunması ve içme kullanma suyundan kaynaklanabilecek hastalıkların önlenmesi için su deposu olmayan köylere su deposunun yaptırılması, otomatik klorlama cihazının alınması gerektiği ve bu konulara öncelik verilmesinin önemli olduğuna değinildi.

   Toplantı karşılıklı görüş alışverişi ile devam etti.Bölge Gazetesi Haber Merkezi