Teknolojiyi takip eden meslek; çilingirlik

Van Oto Sanayi Sitesinde bulunan Anahtarcı Necdet Şubesinin yetkilisi Koray Koç: “Elimizde teknolojinin tüm imkanları var, değişen teknolojiyi takip ediyoruz, ona göre ekipmanlarımızı değişmemiz gerektiğinde zamana uygun makineler alıyoru

VAN 18.08.2021 11:39:20 0
Teknolojiyi takip eden meslek; çilingirlik
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sürekli değişen teknoloji nedeniyle yeni nesil araçların üretilmeye başlanması, beraberinde sektöre hizmet veren bazı işletmelerin de kendilerini yenilemesini ve teknolojiye ayak uydurmasını gerektiriyor. Hayatta kalabilmek ve çoğu meslek grubu gibi teknolojiye yenik düşmemek için sürekli değişim içerisinde olan meslek gruplarından biri de çilingirlik. Çilingirlik mesleğini icra eden esnaf ise hane ve iş yeri hizmetleri dışında araç anahtar hizmeti de vererek, mesleği yaşatmayı sürdürüyor. Şehir merkezinde hemen her sokakta bulunması mümkün olan çilingirlerin dışında bir de oto sanayi sitesinde bu hizmeti sunan esnaflar var. Bunlardan biri de, yıllardır bu işle geçimini sağlayan ve onlarca usta yetiştiren Anahtarcı Necdet Ustanın yeri. İkinci şubelerinin olduğu bu yer, Necdet Usta'nın oğlu Koray Koç tarafından işletiliyor.

 “TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYORUZ”

Van Oto Sanayi Sitesinde bulunan Anahtarcı Necdet şubesinin yetkilisi Koray Koç, sürekli değişen teknolojiyi takip ettiklerini belirterek şunları söyledi; “Mesleğimiz baba mesleğidir. Babam daha çocuk yaşlarda bu mesleğe başladı. Van’ın en eski sanaatkârlarındandır. Babam yaklaşık 46 yıldır bu işi yapıyor, merkez şubemiz inşaatçılar çarşısındadır. 2 kardeş olarak bizler de baba mesleğini sürdürüyoruz. 13 yaşında bu işe başladım, 20 yıldır da devam ediyorum. Bu şubemizi yaklaşık 8 yıl önce açtık, çarşı merkezdeki şubemizin bulunduğu sokak dar olduğu için, çekici araçlar oraya giremiyordu, dolayısıyla anahtar sorunu olan araçları orada rahat tamir edemiyorduk. Bu sebeple sanayide şube açmaya karar verdik. Daha önce de burada şubemiz vardı ama kapatmıştık, baktık ki olmuyor tekrar açtık. İmmobilizer çipi, yedek anahtar, kayıp anahtar ve kumanda tamiri yaptığımız için daha geniş bir alana ihtiyacımız vardı. Araçların park sorunu olmaması için burada şube açtık. Elimizde teknolojinin tüm imkanları var, değişen teknolojiyi takip ediyoruz ,ona göre de ekipmanlarımızı değişmemiz gerektiğinde, zamana uygun makineler alıyoruz. Kapıda hizmet dışında talep eden müşterilerimiz için yerinde hizmet imkanı da sunuyoruz.” 
Koç, mesleğe ilişkin şöyle konuştu:“Şuan kullandığımız teknolojik cihazlar Van’a yaklaşık 8 yıl önce gelmeye başladı. Daha önceleri araç sahipleri kumandalı anahtar ve diğer ürünler için ya servislere başvuruyordu veya farklı illere göndermek zorunda kalıyordu çünkü kimse yapamıyordu. Ama esnafın teknolojiye ayak uydurmaya başlamasıyla artık anahtarcılar bu tür işlemleri yapmaya başladı ve araç sahipleri için de daha iyi oldu. Örneğin servis, bir araç kumandasının kayıp olması durumunda en az 15 gün aracı bekletiyordu, biz 2-3 saat içerisinde yapıp müşterimize teslim ediyoruz. Öte yandan ücret konusunda da daha uygun oluyor. Bizim asıl sezonumuz yaz mevsimidir ama içinde bulunduğumuz durum nedeniyle çok yoğunluk yok şuan. Pandemi her meslek grubunu etkilediği gibi bizi de etkiledi haliyle.”

“YAPILAN İŞLEMLER”

Koç, sundukları hizmeti de şu şekilde anlattı: “Anahtarı kaybolan veya bozulan bir müşteri bize başvurduğu zaman öncelikle kapı kilitliyse onu açıyoruz. Daha sonra kilit bölümünü söküp CNC makinemizde diş açıyoruz, kodunu çıkartıyoruz, servis cihazı gibi diş açtıktan sonra kilidi monte edip bu kez beynin sökülmesi gerekiyorsa söküp yapıyoruz, sökülmesi gerekmiyorsa direkt cihaz üzerinden immobilizer çipi tanıtıyoruz, ardından kumandayı tanıtıp ürünü müşteriye teslim ediyoruz. İşlem yaklaşık 3 saat kadar sürüyor, fiyatlar aracın modeline ve markasına göre değişiyor, yedek anahtar 350-600 TL, kayıp ise 600-1200 TL arası değişiyor.”

“BU MESLEK ÖLMEZ”

Van Oto Sanayi Sitesinde bulunan Anahtarcı Necdet şubesinin yetkilisi Koray Koç, son olarak şunları söyledi: “Eskiden biz babamızın yanında çalışırken şahit oluyorduk; bazı babalar çocuklarının elinden tutar babama getirirlerdi mesleği öğretmesi için. Gelen çocuklar da canla başla işe koyulur, dikkat eder, mesleği öğrenmeye çalışırdı. Babam şimdiye kadar en az 12 usta yetiştirdi, hepsi iş güç sahibi oldu. Şimdi o talep yok, gençler çalışmıyor. En fazla bir sene kadar ya kalıyor ya kalmıyor, ondan sonra işi bırakıp gidiyor. Bazıları da birkaç sene çalışıp, biraz da olsa mesleği öğrenince kendini tam usta sayıp işyeri açıyor. Çoğu meslek yok oldu, bazıları da yok olma aşamasında ama bizim mesleğimiz öyle değil. Sürekli var olacak bir meslek. Teknolojiyi takip ettikçe, ayak uydurdukça bu meslek ölmez...”
Özel Haber: M. Selim KURT

Prestij Haber Merkezi