“Tek davamız kuru bir ekmek“

Van'da 5 gün önce başladıkları oturma eylemlerine devam eden İŞKUR tarafından işten çıkarılan işçiler, Ramazan ayının yaklaştığına dikkat çekerek tek davalarının kuru bir ekmek olduğunu söylediler.

VAN 18.06.2014 23:30:06 0
“Tek davamız kuru bir ekmek“
Tarih: 01.01.0001 00:00

Feqiyé Teyran Parkı’nda  eylemlerine devam eden İŞKUR işçileri adına bir açıklama yapan Toplum Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın, tek davalarının kuru bir ekmek olduğunu söyledi.

 “Bizleri oyalaya oyalaya bugüne kadar getirdiler”

Binlerce işçinin mağdur edildiğini savunan Altın, “Üç seneden beri yaklaşık 75 bin insanı ilgilendiren bir sorundur bu sorun. Üç seneden beri çeşitli yetkili mercilere başvurduk, şuana kadar 112 tane dilekçe vermemize rağmen, bu insanların ne kadar mağdur odlukları, ne kadar ızdırap çektiklerini anlatmamıza rağmen maalesef her seferinde bizi oyaladılar, her seferinde bize farklı şeyler söylediler.”dedi.

 

Altın açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bizi oyalaya, oyalaya bu tarihe kadar getirdiler. Üç yıldan beri yaklaşık 7 bin 286 arkadaşımız aileleriyle birlikte 75 bin insana tekabül ediyor. Van deprem yaşamış bir il, Van gibi 350 bin insanı göç etmiş başka bir yer bulunmamıştır. Göç eden bu insanların çoğu dönmedi Van’a. Ona rağmen bu depremzede kardeşlerimiz Van’ı terk etmediler, gece sabahlara kadar nöbet tuttular, sabahtan akşama kadar da depremzede kardeşlerimize gıda yardımı, çadır, bütün ihtiyaçlarını karşılamak adına gayret gösterdiler.”

 

 “Van’da şuan bir insanlık dramı yaşanıyor”

En son 13 Haziran 2014 tarihinde 7 bin 286 kişinin bir daha işe alınmayacak şekilde işlerine son verildiğini söylen Altın, “Bu, seçim bitti iş de bitti anlamına gelmektedir. Biz demokratik haklarımızı en iyi bir şekilde 3 senedir sürdürüyoruz. Yasa dışı eylemler bu güne kadar yapmadık. Eylemimizin 5. günündeyiz herhangi bir yetkili bize dönmüş değildir.  Ne bir bakan, ne bir milletvekili, ne bir bürokrat aramış değil. İnsanlık dramı, bu kadar insanı ilgilendiren, insanın hayatı söz konusu olan bu olayda sessiz kalmalarını kınıyoruz. Bu 75 bin insan bu saatten sonra nereye gidecek, önümüzdeki hafta Ramazan ayına giriyoruz. Burada ben adaleti sağlayacağım, ben insan haklarından sorumluyum, ben bütün insanlara eşit şekilde muamele edeceğim diyen yetkili, diyen siyasi, diyen bakan, diyen Başbakan’a sesleniyoruz, Van’da şuan bir insanlık dramı yaşanıyor. Belki Doğu’da olduğumuz için sesimiz size gelmiyor, milletvekillerimiz size bu sorunu aktarmıyor. Biz eylemimizin çıtasını yükseltiyoruz. Bundan sonraki süreçte açlık grevi ve ölüm orucuna başlayacağız.” şeklinde konuştu.

 

 “Sadece asgari ücret verilsin bunun dışında bir şey istemiyoruz”

İşçiler için TBMM’ye soru önergesi veren milletvekillerine teşekkür eden Altın, “Dün Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün danışmanı aradı. Burhan beyin bu konuda çalışmalarının olduğunu söyledi. Biz de buradan onlara teşekkür ediyoruz. Yine dün gece geç saatlerde AK Parti Genel Merkezi’nden bizleri aradılar. Sayın Süleyman Soylu bu konuda genel merkezde bir toplantı yapmış. En kısa bir zamanda bizler için bir komisyonun kurulacağı söylendi. Bunu samimi olarak söylüyoruz. Hiçbir ideolojiye sahip değiliz. Bir ekmek kaldırdık. Tek davamız o ekmektir. Sadece asgari ücret verilsin bunun dışında bir şey istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 “Vali bize batıya gidin dedi”

10 çocuk babası Maşallah Türkan ise, “Biz deprem sonrası İŞKUR bünyesinde Devlet kurumlarında işe alındık. Bizleri başka illerde İŞKUR bünyesinde çalışan insanlarla kıyaslıyor. Ama biz deprem görmüş insanlarız. 13 Haziran itibariyle işimize son verdiler. Mağduriyetimizin giderilmesi için herhangi bir yetkili bizimle ilgilenmiyor. Bizleri kala almıyorlar. Valiyle görüştük. Vali bir şey yapamayacağını, herhangi bir hakkımızın olmadığını söyledi. Biz deprem görmüş bir kitleyiz, durumumuz çok vahim. Valiye bu memlekette işimizin olmadığını söyledik. Vali ise bize Türkiye’nin 81 ili var. Batıya gidin, gurbete gidin dedi. 7 bin 286 kişi ekmeği elinden alınmış mağdur bir kitleyiz. Bizim çalıştığımız kurumlarda, birimlerde bizlere ihtiyaç var. Bizim de o işe ihtiyacımız var. Biz Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. Evimizi ekmek götüremiyoruz. Herkesin 4-5 tane çocuğu var. Çok zor durumdayız. Devlet büyüklerinin bize çare bulması gerekiyor. Mağdur bir insan pimi çekilmiş bir bomba gibidir. Biz sorunumuzu yetkililere söyledik ama bizi dikkate almadılar. Mağdur bir kitleyiz, bize mutlaka çare bulunmalıdır. Çoluk çocuğumuz bizden ekmek bekliyor. Ramazan ayı geldi, soframıza bir tane iftar ekmeği koyacak durumumuz yok. Yiyecek bir yemeğimiz yok. Bu soruna çare bulunmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

 Murat Dayan ve Fehim Şengüler isimli işçiler ise elektrik faturasını ödeyemediklerinden dolayı elektriklerinin kesildiğini söylediler.