TEİAŞ Bölge Müdürlüğü Statüsüne Geçti

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) 17. Grup müdürlüğü, Grup Müdürlüğünden, Bölge Müdürlüğüne dönüşme statüsüne girdi.

VAN 5.04.2015 15:26:03 0
TEİAŞ Bölge Müdürlüğü Statüsüne Geçti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 01. 01. 2015 tahihi 27 223 sayılı resmi gazetede yayınlayarak yürürlüğe giren Grup Müdürlüğü 27.03.2015 tarihinden bu yana Grup Müdürlüğünden, Bölge Müdürlüğü oldu.

TEİAŞ yeni statüsüyle 17. Bölge Müdürlüğünün İlke Haber Ajansına (İLKHA) yaptığı açıklamada, TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü, değişen statüsünü ve Türkiye geneli elektrik kesintisi yaşanırken Van ve Hakkari ilinden kesintinin yaşanmamasının detaylarını açıklandı.

TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğünün açıklamasında;  “TEİAŞ 17. bölge müdürlüğü olarak 27.03.2015 tarihinden bu yana TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başladık. Onun öncesinde TEİAŞ Grup Müdürlüğü idi. Grup Müdürlüğü ile Bölge Müdürlüğünün arasındaki fark; statünün değişmesidir. Yalnız işlevlerimiz hep aynıdır. Grup müdürlüğüyken biz 6 vilayete bakıyorduk. Bunlar Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı ve Iğdır illeridir. Bölge Müdürlüğümüz Van’dan bu illere hizmet vermektedir. Biz İletim olarak, TEİAŞ’ın yani burdaki dağıtıcı şirket VEDAŞ’ın enerji sağlayıcısıyız. VEDAŞ bizden aldığı enerjiyi halka dağıtımını gerçekleştiriyor” denildi.

“Kendi bünyemizde toplam 16 adet trafo merkezi var”

TEİAŞ’ın açıklamsının devamında; “Bizde üretim noktaları olarak santrellerinden üretilen enerjinin tüketin noktalarına getirip TEDAŞ’a dağıtmakla mükellefiz, bizim görevimiz budur. Kendi bünyemizde toplam 16 adet trafo merkezi var. Bu trafo merkezinde bizim üretim noktalarından kendi trafo merkezlerimize getiriyoruz. Kendi trafo merkezlerimizde tabi yüksek voltajda bu enerji üretimini sağlıyoruz. Kendi trafo merkezimizde voltajı düşürerek buradaki VEDAŞ’a düşük voltajlarda 34 bin 500 wolt seviyesinde veriyoruz. Tabi biz düşük derken orta gerilim diyoruz. 34 bin 500 seviyesinde VEDAŞ’a enerji veriyoruz, onlarda dağıtımlarını gerçekleştiriyorlar” şeklinde açıklandı.

Grup Müdürlüğünden, Bölge Müdürlüğü statüsüne giren TEİAŞ’ın açıklamasında; “Bölge Müdürlüğü olarak hizmet alanında 450’e yakın personelimiz var. Bundan sonra Bölge Müdürlüğü olarak hizmet vermekteyiz. Daha öncesinde Grup Müdürlüğü adı altında hizmet veriyorduk yine işlevi gerçekleştiriyorduk. İsmimiz statümüz mart ayının 27’sinden bu yana Bölge Müdürlüğü olarak gerçekleşmeye başladı. Buda 01. 01. 2015 tahihi 27 223 sayılı resmi gazetede yayınlayarak yürürlüğe girdi. Grup Müdürlüğünden, Bölge Müdürlüğüne dönüşme statüsümüz gerçekleşmiş oldu. Türkiye geneli 22 adet bölge müdürlüğümüz var. Bunlardan bir taneside Van’da 17. Bölge müdürlüğü olarak hizmet vermekteyiz.” denildi.

Türkiye Geneli Elektirik Kesintisinin Ardından

31 Mart Salı 2015’te Türkiye geneli elektrik kesintisi yaşanırken Van Bölgesinde kesilmemesinin detaylarını açıklayan TEİAŞ 17 Bölge Müdürlüğü;  “Salı günü gerçekleşen elektirik kesintisinin ardındanü, Türkiye olarak komşu ülkelerle enerji alışverişi yapmaktayız. Batıda “Bulgaristan ve Yunanistan”, Kuzey doğuda “Gürcüstan, Ermenistan ve Azerbaycan”,  Doğuda (Nahcivan, İran, Irak), Güney Doğuda ise (Suriye) ile enerji alışverişimiz oluyor. Kendi bölgemizin sorumluğunda da 17. Bölge sorumluğumuz olan kısmında bizim İran ile Başkale üzerinden enerji alışverişimiz var. Biz İran’dan aldığımız enerjiyi Van’a kadar getiriyoruz. Van’daki trafo merkezimizde 1 bara’mızda çift baralı sistemimiz söz konusu iken birinden Türk Enerjisi var, diğerinde ise İran enerjisi var. Sistem gereği olarak ihtiyaç duyduğumuz anda İran enerjisini kullanıyoruz, kendi dağıtım şirketlerimizede o enerjiyi verebiliyoruz. İhtiyaç duyduğumuz anda Türk sistemindeki barayı devreye alarak ilgili bölgesel TEDAŞ’a enerjiyi sağlayabiliyoruz. Salı günü yaşanan arızada da Türkiye sisteminde TEİAŞ sistemi oturduğundan dolayı Türkiye’de Van ve Hakkari’de enerji olduğu söylendi. Oradaki mevzuda şudur; bizim İrandan aldığımız enerjiyi baramızda olduğu için kendi bölgemizdeki Van ve Hakkari ilini besleyebildik. Dolayısı ile bölgemiz Hakkari ile Van’da kesinti yaşanmadı. 

Öte yandan Türkiye geneli elektrik kesintisinin sebebi Bakanlık tarafından araştırıldığı ifade edildi. (Sedat Karatay-İLKHA)