TEGV Van Eğitim Parkı'nın temeli törenle atıldı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, 1999'dan bu yana faaliyet gösteren Van'daki eğitim parkının yerine yepyeni, modern ve çevreci bir park inşa ediyor. 2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray'ın

VAN 27.05.2022 20:48:12 0
TEGV Van Eğitim Parkı'nın temeli törenle atıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 3 bin 135 gönüllüsünün desteği ile faaliyetlerini sürdürmekte olduğu ve bugüne kadar 132 bini aşkın çocuğu nitelikli eğitim desteği ile buluşturan Van'daki eğitim parkını baştan sona yeniliyor.

Pandemi nedeniyle etkinliklerine geçen yıl ara verilen eğitim parkının yerine yepyeni, modern ve çevreci bir eğitim parkı inşa etmek için çalışmalar başladı. 2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray'ın adının yaşatılacağı eğitim parkı, sürdürülebilir mimarisi, teknoloji altyapısı, spor alanları, açık alan düzenlemesi ve fonksiyonel iç mimarisiyle çocuk dostu mekân olarak yeniden tasarlanarak inşa edilecek.

Yıl sonunda çocuklarla buluşturulması hedeflenen ve modern mimarisiyle göz kamaştıracak olan Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'nda, her yıl 5 bin çocuğa nitelikli eğitim desteği sunulacak.

Temel atma törenine Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasa Tevke, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Elif Yörük, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, Van Eğitim Parkı Yetkilisi Cesim Yarız, TEGV Mütevelli Heyeti Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, TEGV gönüllüleri ve eğitim dostları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, ilk olarak parka ismini verdikleri miras bağışçısı Nirun Şahingiray'ın hayatından bilgiler aktardı.

"BURASI TEGV'İN AMİRAL GEMİSİ OLACAK"

Nirun Şahingiray'in İzmir doğumlu olduğunu ve eğitim aşkına sahip bir kişi olduğunu belirten Başkan Özinci, "Eğitim onun için en önemli konuydu. Vakfımıza çok önemli bir bağış yaptı. 2009 yılında vefat etti. Onun adına başka bir ilde küçük bir eğitim birimi açmıştık. Yine gezici birimlerimizden bir tanesinde onun adını yaşattık. Ayrıca da kendisine başka bir sözümüz vardı. En iyi bir yerimize onun adını verip, onun hatırasını yaşatacağız demiştik. En iyi yer derken de, şans bizi buralara getirdi. Buradaki yerimizi deprem riski nedeniyle yıktık. Şimdi örnek bir tesis yapmak için çalışmalarımızı başlattık. Burası TEGV'in amiral gemisi olacak. Umuyoruz ki burası sadece Van ve bölge için değil, bütün Türkiye için çok örnek bir eğitim tesis olacak. 29 Ekim tarihinde de buranını açılışını görkemli bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Eğitim Gönülleri Vakfı olarak 55 ilde faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar 3 milyon civarında çocuk bizim Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'ndan geçmiştir. Bugüne kadar 90 bin civarında gönüllü insan yine buradan geçmiştir. Amacımız devletin verdiği eğitime katkıda bulunmak. Eğitimde alt yapı konusu artış bir şekilde çözüldü. Eğitimde fırsat eşitliği konusunda ise daha çok yol almamız gerekiyor. Burada fark ciddi şekilde açıldı. Pandeminin de etkisi oldu. Birde eğitim nitelikli olması gerekiyor. Bütün mesele budur. Çocuklarımıza nitelikli eğitim vermeliyiz. Çocuklara düşünmeyi öğretmemiz lazım. Çocukları eğlendirerek, düşünmelerini sağlayarak, nitelikli eğitim vermeye çalışıyoruz" dedi.

"29 EKİM'DE İNŞALLAH AÇILIŞINI YAPACAĞIZ"

Nirun Şahingiray ailesinin tarafından gönderilen mesajın okunmasının ardından söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise, "Bugün Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın en büyük kampüsünün Van'da olduğunu öğrendik. Özellikle Edremit'imizde böyle bir yatırımızın olması, bölgedeki tüm çocuklara hitap etmesi bizleri sevindirdi. Edremit Belediyesi olarak bu kampüsün daha hızlı yapılması için bu sürecin bir paydaşı olduk. Bugünü temel atma aşamasına geldi. 29 Ekim gibi inşallah açılışını yapacağız. Bu yatırımın Van'a, Edremit'imize kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

VALİ BALCI: "BU YATIRIMLARI ÖNEMSİYORUM"

Son olarak söz alan Van Valisi Dr. Ozan Balcı ise, "Nirun Şahingiray önemli bir bağışta bulunmuş. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Eğitime, bilgiye, bilime, kültüre, sanata dost bir idareci vali olarak çocuklara ve özellikle gençlere yapılan yatırımları çok önemsiyorum. Onların bizim en değerli varlıklarımızdır. Dünyada iletişim ve ulaşım teknolojisinde büyük değişim, dönüşüm yaşanırken, bizim de gençlerimizi en güzel şekilde hazırlamamız gerekiyor. Uzlaşma ve iş birliği içerisinde, ana aktörlerimizle toplumun ilerlemesine, Van'ınımızın imarına, ihyasına, inşasına, Vanlı hemşehrilerimizin huzur, refah ve esenliğine katkı sağlayacak ana aktörlerle beraber Van'ı geleceğe hazırlayabilmek. Çünkü Türkiye'nin önü çok açık ve Türkiye bu coğrafyada bir güneş gibi parlıyor. Bizim Van'ı da burada bir yıldız gibi parlatmamız gerekiyor. Dünyaya ayak uydurabilir hale getirmemiz gerekiyor. Eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan kültür turizme, kamu hizmetlerinin çok iyi verilmesinden iletişim, ulaşım, sanayiye, kısal alt yapıdan tarıma, ormana, hayata ve yaşama dair özellikle de çocuklara, gençlere, kadınlara ve dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yaparak Van'ımızı hep beraber Türkiye'nin gidişatıyla paralel olarak dünyaya hazırlamak istiyoruz. Bunu yapacağımıza inanıyorum. Çünkü Van kadim bir şehirdir. En önemlisi kıymetli insan malzemesi ile bunu yapabilecek güçte ve kapasitedir. Bizlerde bu iş birliğini ve uyumu sağlayarak Van'ımızı hep beraber geleceğe hazırlayacağımıza yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Vali Balcı'nın konuşmasının ardından, butona basılmasıyla zemine ilk kütle beton harcı döküldü.

NİRUN ŞAHİNGİRAY EĞİTİM PARKI'NDA NELER OLACAK?

29 Ekim'de yeniden Vanlı çocukların buluşma noktası haline gelecek olan Eğitim Parkı'nda 1.850 m² kapalı alan üzerine 120 kişi kapasiteli Çok Amaçlı Salon, 2 Tasarım ve Beceri Atölyesi, Bilişim ve Teknoloji Odası, Düşler Atölyesi ve Drama Atölyesi, Okuma Adası, Standart Etkinlik Odaları, Proje Odası ve Kütüphane yapılması planlanıyor. Bunun yanı sıra 12.900 m² açık alana sahip olacak olan parkta, fiziksel etkinliklerine olanak sağlayacak şekilde, futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu ve çok amaçlı spor sahasını çocukların hizmetine sunulacak.