Tatlı bir Ramazan

Van'da Ramazan ile birlikte çarşı-pazar hareketlenirken özellikle tatlı satışları da arttı. Tatlı fiyatlarında geçen yıla göre bir değişiklik olmazken, en fazla ilgiyi Ramazan tatlısı olarak bilinen güllaç, kadayıf, baklava ve tulum

VAN 22.06.2015 12:51:01 0
Tatlı bir Ramazan
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, aç ve susuz kalınan sürenin uzun olması, oruç tutmayı sıkıntılı hale getirebiliyor. Özellikle kan şekeri çok düştüğü için vücudun tatlı ihtiyacı artıyor. Hal böyle olunca Ramazan ile birlikte tatlı satışları da arttı. Özellikle iftar saatine yakın tatlıcılarda yoğunluk olması da dikkat çekiyor.

'SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZ TATLILARI'

Van'da tatlı ustaları, talepleri karşılayabilmek için en yoğun mesailerini yapıyor. Ramazanda zengin fakir herkesin sofrasında yerini alan ve damaklarda ayrı bir lezzet bırakan tulumba tatlısı ucuz olması nedeniyle en fazla ilgiyi görürken, hafif ve bir o kadar da lezzetli olması nedeniyle Güllaç Ramazan'ın olmazsa olmazları arasında iftar sofralarındaki yerini alıyor. Bunların yanı sıra burma kadayıf, künefe ve dondurma da Ramazan soflarının vazgeçilmezleri arasında ve tercih ediliyor.

'YOĞUN MESAİ'

Van'da Ramazan ile birlikte tatlı satışları artarken hummalı çalışmalar yürüten tatlıcılar, ramazan dolayısıyla yoğun mesai harcıyor. Sabah erken saatlerde kadayıfları sarmaya başlayan ustalar, gece geç saatlere kadar çalışmaları yürütüyor.

'FİYATLAR AYNI'

Bir Ramazan geleneği haline gelen ve hafif tatlı olması nedeniyle rahatlıkla tüketilen güllaçın kilosu 25-30 TL arasında değişirken, burma kadayıf 20-25 TL arasında alıcı buluyor. Zengin fakir herkesin sofrasında yerini alan tulumba tatlısının kilosu ise 6 TL ile 9 TL arasında değişiyor. Tatlı fiyatlarının geçen yılla aynı olması dikkat çekerken, tatlı ustaları Ramazan'ı fırsata çevirmediklerini söylüyor.

'RAMAZAN FIRSATÇILIK AYI DEĞİLDİR'

Osmanlı mutfağının tatlı çeşitlerinden mide dostu, kilo aldırmayan güllacı tercih edenlerin sayısında artış yaşadıklarını belirten Çavuşoğlu Pastanesi işletme sahibi Murat Özgüner, vatandaşlara hijyenik ortamlarda alışveriş yapması uyarısında bulundu. Fiyatlarda da herhangi bir artışın olmadığını vurgulayan Özgüner, "Ramazan fırsatçılık ayı değildir" dedi.

'RAMAZAN İNDİRİMİ'
Ali Usta Kadayıf dükkanı sahibi Emrah Alabay ise, "Ramazan nedeniyle işlerimizde bir artış var. Van'da tercih edilen bir adresiz. Bu nedenle vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Hatta Maraş Kesme Dondurmanın fiyatını 25 TL'den 20 TL'ye indirdik. Kadayıf tatlı çeşitlerimizin fiyatı da herkesin bütçesine uygun. Kesinlikle Ramazan nedeniyle bir artış da yapmadık" şeklinde konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş