“Tartışmalı bölgeler“ Kürtlerin komtrolünde

Peşmerge Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kerkük dahil tüm Kürt yerleşim birimlerinde denetim kurduklarını ve bir daha buralardan çıkmayacaklarını bildirdi.

VAN 13.06.2014 11:30:43 0
“Tartışmalı bölgeler“ Kürtlerin komtrolünde
Tarih: 01.01.0001 00:00
Federal Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kerkük dahil tüm Kürt yerleşim birimlerinde denetim kurduklarını ve bir daha buralardan çıkmayacaklarını bildirdi. Kürt parlementerler de Bağdat'ı terk ederek Kürdistan'a döndüler.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gruplarının önce Musul'u, ardından Selahaddin ve Kerkük bölgelerinde bir çok yerleşim birimini çatışmasız bir şekilde ele geçirmesi ardından, Kürt güçleri Irak askeri birliklerinin terk ettiği Kerkük'ün denetimini aldı. Peşmergeler, Kerkük çevresinde IŞİD ile çatışmaya girerken, kentin güney batısındaki bazı ilçe ve köyleri geri aldı. 1,2 milyon nüfuslu Kerkük, petrol bölgesinin merkezinde bulunuyor.

Peşmerge Bakanı Ceifer Mustafa yaptığı açıklamada, Kerkük vilayetine bağlı Til El-Werd alanında iki gündür yaşanan çatışmalarda, 2 peşmergenin hayatını kaybettiğini, 2'sinin de yaralandığını söyledi. Gün içinde bir açıklama yapan peşmerge sözcülerinden Cabbar Yaver, "Kerkük'ün tümü peşmergenin denetimine geçti" dedi. Yaver, "Mevcut durumda Kerkük'te hiçbir Irak askeri kalmadı" diye ekledi.

PEŞMERGE BAKANLIĞI: TÜM KÜRT BÖLGELERİ DENETİMİMİZDE

Bugün akşam saatlerinde Peşmerge Bakanlığı sözcülerinden Cabar Yaver, Rudaw'a yaptığı ikinci bir açıklamada, Kürdistan Bölgesi dışında kalan ve "tartışmalı bölgeler" olarak ifade edilen Kürt alanlarında denetim sağladıklarını söyledi. Yaver, "Peşmerge güçleri tüm buraları denetime aldı" dedi.

Peşmerge Bakanlığı'nın diğer bir yetkilisi Helgurd Hikmet ise "Kürdistan Bölgesi dışında kalan bu Kürdistani alanlardan geri çekilmek gibi bir planımız yok" dedi. Helgurd, sözkonusu bu bölgelerde Kürdistan bayrağını dikeceklerini söyledi.

Mevcut durumda Kerkük, Xaneqin, Celewla, Tuz Xurmatu ve Şengal gibi alanlar peşmergelerin denetiminde bulunuyor.

KÜRT PARLAMENTERLER BAĞDAT'TAN DÖNDÜ

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Bağdat'taki Kürt parlementerlerin de Kürdistan Bölgesi'ne döndüğü haberi geldi. Bu gelişme, Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki'ye parlamento tarafından olağanüstü yetki verilmesinin reddedilmesi sonrasına denk geldi. Yerel medyaya göre, parlamenterler bu tavrın siyasi olmadığını, kendi güvenlikleri için Kürdistan Bölgesi'nde döndüklerini söyledi.