Tarihi sobacılar çarşısı sezona hazırlanıyor

Van`ın en eski çarşılarından olan tarihi sobacılar çarşısı esnafı, havaların ısınması ile birlikte semaver, mangal üretimi ve piknik malzemesi üretimine başladı.

VAN 10.04.2014 00:16:05 0
Tarihi sobacılar çarşısı sezona hazırlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Piknik malzemesi satışlarının henüz başlamadığı tarihi çarşıda hummalı bir hazırlık yapılıyor. Semaver ve mangal üretimi başta olmak üzere piknik malzemesinin üretildiği çarşıda havaların ısınması ile hareketlenmesi bekleniyor.

Yarım asırlık çarşının ilk esnaflarından olan Nihat Atacan, tam 50 yıldır bu işte olduğunu belirterek, çarşıda bu süre içerisinde çok şeyin değiştiğini belirtti.

Nihat Usta bu yıl piknik malzemesi sezonunun henüz açılmadığını belirterek, üretim yaptıklarını söyledi.

“Üretim başladı satılar için havaların ısınması bekleniyor”

Atacan, “ Üretime başladık. Yaz sezonumuz başladı. Mangal, semaver çeşitlerini üretiyoruz. Van Semaverlerini yapıyoruz. Havalar yağışlı olduğundan dolayı henüz işlerimiz açılmadı. Önümüzdeki günlerde inşallah işlerimiz açılır.” dedi.

Yarım asırlık dükkânda yarım asırlık usta!

Tam 50 Yıldır bu mesleği yürüttüğünü ve Çarşının en eski esnaflarından biri olduğunu ifade eden Nihat Usta burada çok şeyin değiştiğini belirterek, “Ben mesleğimi seviyorum. Onun için devam ediyorum. Eskiden bizlerin bu elektrikli malzemelerimiz yoktu her şeyi insan gücü yani elle yapıyorduk. Şimdi elektrikli makinelerimiz da var daha rahatız. Düzenli bir üretimiz var. önümüzdeki günlerde satışlarımız da başlayacak inşallah” diye konuştu.

Usta adaylarından Suat Erörs ise işlerinin henüz başlamadığını üretim yaptıklarını ve sezona hazırlandıklarını söyledi.

“Üretim iyidir satışlar henüz başlamadı”

Erörs, “Soba yapıyoruz. Mangal yapıyoruz. Semaver altları falan yapıyoruz. Satışlarımız henüz başlamadı. Üretim çok şükür iyi gidiyor. Bakalım satışlarımız da önümüzdeki günlerde inşallah başlayacak.

Bu arada Bu yıl sac fiyatlarının artması ile soba fiyatlarının yüksek olabileceği belirtilirken çarşı esnafı sezondan umutlu olduğunu ifade ettiler.

Semaver ve Mangal Alırken Bunlara Dikkat!

El yapımı mangal ve semaver çeşitlerinin daha kaliteli olduğunu ifade çarşı esnafı malzeme alırken dikkat edilecek hususları da şu şekilde sıraladı.

“Fabrikalarda üretilenlerle el yapımı olanlar bir olmaz. El yapımı olan semaver ve mangallar daha güzeldir. Sac semaverlerimiz var bunların çayı daha güzel olur. Krom sacların çayı güzel olmaz acı olur. Dolayıyla malzeme alırken bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.”

(Murat Dalgın-İLKHA)