Tarihi Sobacılar Çarşısı sezona başladı

Van'da yaklaşık 50-55 yıllık bir geçmişi olan sobacılar çarşısı hizmete devam ederken Çarşı esnafı bu yılki sezona 'bismillah' diyerek başladı.

VAN 22.10.2013 10:26:51 0
Tarihi Sobacılar Çarşısı sezona başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Havaların soğumaya başlaması ile birlikte sobacılar da çalışmalarını hızlandırdı. Soba fiyatlarının oldukça uygun olduğunu belirten esnaf, yeni iş sezonundan umutlu olduklarını belirtirken kış hazırlıkları kapsamında soba almaya gelen vatandaşlar da fiyatlardan memnun.
Maddi durumları kötü olan ve köylerde kesimlerde ikamet eden vatandaşlar genel de teneke sobaları tercih ederken, maddi durumları biraz daha iyi olan ve kömür kullanabilenler ise kovalı ya da turbo sobaları tercih ediyor.
Soba üretimi yaptıklarını belirten Sobacılar çarşısı esnafından Ferdi Akcan Usta yaz aylarının başlamasıyla mangal semaver türü piknik malzemesi ürettiklerini belirterek, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte ise Soba üretimi yaptıklarını söyledi.
Sobacıların ikinci iş sezonu başladı
Sobaya dair her şeyin Pazar bulunabildiğini aktaran Ferdi Usta, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi vererek, “Şuan baca şapkası imalatını yapıyoruz. Yaz aylarının başlamasıyla piknik malzemesi üretiyorduk şimdiler de ise soba ve soba malzemesi diye tabir ettiğimiz soba tahtası, baca şapkası, boru, kömür küreği, kova gibi malzemelerin imalat ve satışlarını yapıyoruz. İşlerimiz hamd olsun iyidir. Sezona iyi başladık. Geçmiş yıllara göre işlerimizde düşüş olsa da yine de şükrediyoruz” dedi.
Bu yıl soba fiyatları nasıl?
Sac ve turbo sobaların fiyatlarının hemen hemen geçen seneyle aynı olduğunu ifade eden Ferdi Usta, sobaların fiyatları ortalama 35-40 liradan başladığını 60-70 liraya kadar yükseldiğini belirterek, “Bu yıl yine sac sobalar, fırınlı sobalar, emaye vs. üretimi ve satışı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
48 yıllık usta: “bu yıl sezon oldukça iyi başladı”
48 yıldır burada soba üretimi ve satışı yaptığını belirten Nihat Atacan Usta da yıllara meydan okumaya devam ediyor.
Atacan Usta, “48 yıllık sobacıyım. Soba üretimine devam ediyoruz. İşlerimiz bu yıl güzel başladı. Böyle devam ederse işler daha da iyi olacak. 48 yıl önce burada aynı yerim de bu işe başladım. O zaman bizler sobaları elle yapıyorduk. Bir usta daha az soba imal ederdi. Şimdi ise makineler sayesinde daha fazla soba yapabiliyor. Şimdi ise ızgaralı sobalar yapıyoruz hem kömür hem de odun kullanılabiliyor. Fiyatlar geçen sene ile aynıdır” şeklinde konuştu.
“Bu mesleği babamdan öğrendim”
Babasıyla birlikte burada çalıştığını belirten Nihat Atacan Ustanın oğlu İbrahim Atacan ise baba mesleğini devam ettireceğini belirterek, “Ben de bu mesleği babamdan öğrendim. Baba mesleğidir. İnşallah elimizden geldiğince bizlerde sürdüreceğiz. Sezonu açtık. Doğalgaz biraz işlerimize incir ağacı diktiyse de işler elhamdülillah fena değil. Soba fiyatları da oldukça uygundur.  35-80 lira arasında değişiyor. Boru fiyatları geçen sene 4 liraydı bu yıl da aynıdır. Genelde fiyatlarda ciddi bir artış olmamış.
Soba alacaklar dikkat!
Soba alırken dikkat edilecek hususlara da değinin Atacan, “Soba alırken sacının kalın olmasına dikkat edilmeli, görüntüye aldanmamalı ve güvenmediğimiz kişilerden almamaya dikkat etmeliyiz. Biliyorsunuz zehirlenmelerin büyük bir bölümü kalitesiz ve gaz sızıntısı yapan sobalardan kaynaklanıyor. Aldığınız sobaların ve yakacağınız kömürün kalitesine mutlaka dikkat edin” uyarısında bulundu.
Soba fiyatlarına baktığını belirten 87 yaşındaki M. Emin Koçgürbüz ise fiyatları uygun bulduğunu belirtirken, sobacılar çarşısının geçmişi ile ilgili ise şunları söyledi.
“Burası eskiye göre çok güzel olmuş. Eskiden burası böyle değildi. Bizler öküz arabalarıyla buraya gelirdik. Yayladan gelip soba falan alırdık. O zamanlar elle yapılan teneke sobalar vardı. Onları alıyorduk. Bu günkü gibi elektrik ya da elektrikli sobalar yoktu”
Geçen sene aldığı sobanın kapağını kaybettiğini ve soba kapağı almak için çarşıya geldiğini söyleyen Abdülmecit Çiftçi, Bu yıl soba almayacağını belirtti.
“Buranın 18 yıllık müşterisiyim”
Soba almaya geldiğini ve fiyatları oldukça uygun bulduğunu belirten Kemal Altunbay, Buranın 18 yıllık müşterisi olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl turbo soba almayı düşünüyoruz. Fiyatları 450-500 arasıdır. Oldukça uygundur teneke sobalar artık ihtiyacımızı karşılayamıyor. Buranın 18 yıllık müşteriyim. Alışverişimi burada yapıyorum. Fiyatları uygun görüyoruz
Ayrıca bazı alıcılar ise fiyatların yüksek olduğunu belirtti. 3 liradan satılması gereken boruların 4 liradan satıldığını belirttiler.
Öte yandan tarihi sobacılar çarşısında satışların oldukça yoğun olduğu gözlendi. Murat Dalgın