Tarihi sanatlar gün yüzüne çıkıyor

Anadolu topraklarında icra edilen, özellikle de Osmanlı dönemi sanatları ve İslami sanatları Van’da Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği ile yeniden canlandırılıyor.

VAN 10.11.2021 19:05:28 0
Tarihi sanatlar gün yüzüne çıkıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Anadolu topraklarında icra edilen, özellikle de Osmanlı dönemi sanatları ve İslami sanatları Van’da Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği ile yeniden canlandırılıyor. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüsrev Koyuncu, halkın her yaştaki kesimine hitap eden bu sanatları yaymak ve yaygınlaştırmak için gayret gösterdiklerini ifade ediyor.

Koyuncu; ‘Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bu derneği 2018 yılında kurduk. Gayemiz geleneksel İslam sanatlarını yaymak ve yaygınlaştırmak. Bu sanatla uğraşan kardeşlerimizle, arkadaşlarımızla beraber kurduk. 3 sene zarfında bazı arkadaşlarımız Kadim geleneksel sanatları kapsamında Arapça yazı yazma olan Hüsn-i Hat kursunda icazet alabilecek duruma geldiler. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi’nin faaliyetlerini daha önce izliyorduk, biz de SDİ çatısı altına girelim, onlarla beraber daha güzel şeyler yapalım, sanatsal faaliyetler yapalım dedik. Yaklaşık 2-3 ay oldu. Biliyorsunuz SDİ’nin birçok yerde birçok faaliyetleri bulunmakta ve başarılı bir şekilde sürdürmekte. Sağlıktan eğitime kadar birçok konuda faaliyetlerini sürdürüyor. Biz de sanatsal olarak SDİ’de faaliyetlerimizi sürdürelim dedik. Faaliyetlerimizden kastım SDİ içerisinde daha fazla gence ulaşabilelim.

SDİ çatısı altında kenar mahallelere, parklara gidiyoruz

Geçmişteki sanatlarımızı, Osmanlı dönemindeki sanatlarımızı, gençlerimiz nasıl o dönemde sanat öğreniyorlardı, o dönemde gençler ve çocuklar büyükleri ile beraber gidip sanat işiyle nasıl uğraşıyorlardı? Günümüzde biz de SDİ çatısı altında kenar mahallelere gidiyoruz, gerektiğinde parklara gidiyoruz, birçok yerde gördüğümüz manzara parklarda gezen gençlerimizin aslında içlerinde sanat ruhu olan gençlerimiz var. Fakat şu ana kadar neden ulaşamadık, dernek olarak ulaşabilecek miydik? Dernek ile SDİ içerisinde el ele birlik olarak bu gibi gençlerimize ulaşalım diye düşündük. Eminim ki o gençleri bulduğumuzda, ulaştığımızda çok büyük cevherlerin onlardan çıkacağını düşünüyorum ki zaman zaman da görüyorum. Bu şekilde biz burada, bu dernek bünyesinde sanatlarımızı çeşitli öğrencilere öğreterek, çeşitli kişilere tanıtarak, büyüklerimize anlatıyoruz. Buraya gençlerimiz de, çocuklar da, orta yaşlı insanlarımız da geliyor ve biz de arkadaşlarımızla beraber geçmişteki sanatımızı bu şekilde aktarma gayreti içerisindeyiz. Kadim Sanatlar çerçevesi içerisinde Hüsn-i Hat, kaligrafi, sulu boya resim kursu, Arapça 1, Arapça 2, Tashih-i Huruf, filografi derslerini veriyoruz. Geçen sene birçok arkadaşımız, kardeşimiz katıldı ve istifade etti, belgelerini aldı. Bu sene de ilk olarak Hüsn-i Hat’tan başlayıp daha sonra Osmanlıca ve gençlerimizin istedikleri sanatları Halk Eğitim Merkezi’yle işbirliği içerisinde bu kursları düzenleyerek gençlerimizi aydınlatmak gayreti içerisindeyiz.’ diye konuştu.

Kaynak : Vangölü TV