Tarihi bina turizme kazandırılıyor

Van'da Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan eski Tekel binasında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. Çalışmaların tamamlanmasıyla tarihi bina, turizme kazandırılacak.

VAN 20.09.2021 10:31:22 0
Tarihi bina turizme kazandırılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında "Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması" projesi kapsamında restore edilen ve Kültür Evi'ne dönüştürülecek olan Tekel Binası'nda sona gelindi.

Kırk yıla aşkın süredir atıl durumda olan tarihi Tekel binası, restorasyon çalışmalarının ardından içinde Van'a özgü yöresel ürünlerin bulundurulacağı kültür evine dönüştürülecek.

Kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan ve yıllardır sahipsiz bir halde kalan Tekel binasında yapılan restorasyon çalışmalarıyla birlikte yerli ve yabancı turistlere kapılarını açacağı günü bekliyor.

Alt katında yöresel ürünlerin üretildiği ve satıldığı alanların yer alacağı Kültür Evi'nin üst katlarında ise geleneksel Van sofrası, Van'ın yöresel lezzetlerinin tadıla bileceği bir mekân haline getirilecek.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında "Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması" projesi kapsamında restore edilen tarihi Tekel binasında sona gelindi.

Ferah bir mekân haline getirilerek, kültür evine dönüştürülecek olan Tekel binasında, çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık olarak 5 milyon TL'ye onarılarak, kültür evine dönüştürülecek olan Tekel binası, çalışmaların tamamlanmasıyla turizme kazandırılacak.

Tarihi bina, proje kapsamında yerli ve yabancı turistlerin, yerel halkın gelip keyifli alışveriş yapabileceği, Van'ın kaybolmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerini satın alabilecekleri, üretimini görebilecekleri, Van'ın gastronomi anlamında değerli olan lezzetlerini de aileleriyle birlikte tadabilecekleri bir mekân olacak şekilde tasarlanacak.

Önünde avlusu bulunan, alt katında yöresel ürünlerin üretildiği ve satıldığı alanların yer alacağı tarihi binanın üst katında ise geleneksel Van sofrası, Van'ın yöresel lezzetlerinin tadıla bileceği bir mekân olacak.

Tarihi binada proje kapsamda yaklaşık 10'a yakın iş yeri ve yöresel bir Van kahvehanesi (Çay ocağı), yine insanların dinlenebileceği sosyal alanlarla birlikte yer alacak.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Özelleştirme İdaresi tarafından geçtiğimiz yıl 49 yıllığına Van Valiliği'ne tahsis edilen Tarihi tekel binası yeniden restore edilerek, Vanlıların hizmetine sunulacak.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz