“TANITIM YAPAMADIK“

Van İpekyolu ilçesi Beşyol mevkiinde 15 yıl önce satın aldıkları küçük barakaları site haline getirerek satış yapan pazar esnafı yeterince tanınmamaktan yakınıyor. Kooperatif Başkanı Kemal Kaya, Alışveriş Merkezleri (AVM) ile büyü

VAN 26.03.2015 09:34:45 0
“TANITIM YAPAMADIK“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Beşyol'da bulunan ve halk arasında "Rus Pazarı" olarak bilinen Büyük Halk Pazarı, 1997 yılında 200 hissedar tarafından satın alındı.
Daha sonra kooperatifleşen pazarda birleşmeler sonucu 150 işyeri kuruldu. Pazarda, eşya satıcılarının yanı sıra terzi, berber ve çay ocağı da var.

SOĞUKLARDAN YAKINIYORLAR
Pazarın en önemli sorunlarından bir tanesi eskiyen çatısı ve yapısal eksiklikleri nedeniyle kışlarının çok soğuk, yazın da yakıcı bir durumda olması. 
Gazetemize konuşan Büyük Halk Pazarı Kooperatif Başkanı Kemal Kaya, tüm işyeri sahiplerinin köylerinden göç eden kişilerden oluştuğunu söyledi. Güçleri yetmediği için pazarın eksiklerini gideremediklerini belirten Kaya, "Pazarın çatısı çok eski ve yıpranmış. Kışları çok soğuk, resmen donuyoruz. Müşteri de o nedenle gelmiyor. Kendimiz yapamıyoruz. Ancak eğer belediye ya da başka bir kurum yaparsa biz yapılan masrafı daha sonra taksitler şeklinde ödeyebiliriz" dedi.

"İŞLER ŞİMDİ DURGUN"
Kaya, kentte AVM sayısı arttıkça müşterilerinin de azaldığını söyledi. Daha önce işlerin iyi olduğunu ancak son zamanlarda durgunlaştığını belirten Kaya, şunları ifade etti:
"İşlerimiz iyi gidiyordu, ama AVM'ler ve mağazalar yüzünden işimiz düşüyor. Mesela İranlılar gelmişler, hepsi gidip mağazalarda alışveriş yapıyor. Bugün bir iki tanesi geldi, dediler ki 'bunların mağazadakilerden farkı yok'. Gerçekten de bizdeki mallar mağazalarda, AVM'lerde bulunan mallardan farklı değil, onlar nereden almışlarsa biz de oralardan almışız. Kaliteleri aynı. Üstelik bizde fiyatlar daha müsait. Ama her ne hikmetse bizi tercih etmiyorlar"

"TANITIM YAPAMADIK"
Kaya, kendi tanıtımlarını yapamadıklarını da ifade ederek, "İşin doğrusu kendi tanıtımımızı yapmadık. Eskide 'Rus Pazarı' denildiğinde herkes burayı biliyordu. O zaman iyi bir reklam olmuştu 'Rus Pazarı' adı, ama şimdi Büyük Halk Pazarı o isim kadar revaçta değil. Kimse bilmiyor. İranlılar geliyor, her taraf gidiyorlar belki, buraya gelmiyorlar. Tabi bunda bizim de suçumuz var, tanıtımımızı yapamadık. Şimdi kayıp kent gibiyiz. Kimse burada olduğumuzu bilmiyor, buradan geçenler bizi görüyor ancak" diye konuştu.

PAZARDA NELER VAR?
Büyük Halk Pazarı'nda giyim eşyası, mutfak eşyası, çeyiz, oyuncak, ev aletleri, iğneden ipliğe her türlü eşya bulunuyor. 
Giyim eşyası İstanbul'dan, çeyizlikler Bursa, ayakkabı ve diğer malzemeler İzmir, Antep ve yine İstanbul'dan getirtiliyor.

BORSA ETKİLİYOR
Pazar esnafından Hacı Dayan, İstanbul'dan eşya getirdiğini belirterek, şunları söyledi:
"Kendimiz gidip getiriyoruz. Orda da belli bir kırım oluyor, ancak döviz fiyatları bizi olumsuz etkiliyor. Döviz yükselince malın fiyatı da artıyor. Buraya getirdiğimizde de fiyatta oynama olduğunda müşteri ile pazarlık süremiz de artıyor haliyle. Bizim de işimiz insanların ekonomik gücüne bağlı bir şey, onların durumu iyi olunca bizimki de iyi oluyor."