'TANINMIYORUZ, TANITILMIYORUZ'

Turist sayısının depremle birlikte yerle bir olduğu, daha sonra yeniden toparlanmaya başladığı Van'da, otel sahipleri turizmin istikrarlı bir şekilde gelişememesinden yakınıyor. Turistlere umut bağlayan oteller, istedikleri oranda turis

VAN 2.05.2014 10:02:02 0
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van turizminin günden güne kan kaybına uğradığını belirten turizmciler, eski günlerin mumla arandığını kaydediyorlar. Otelciler, Van'a yeterince turistin gelmemesini de kentin onlarca tarihi ve kültürel güzelliklerinin pazarlanamamasına bağlıyorlar.

VAN ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR
Van turizmi istenen yerlerde değil. Son yıllarda yapılan 5 yıldızlı oteller Van turizmine bir ivme kazandırsa da yine de kente istenilen sayıda turist çekilemiyor. Bu durum da en çok otelcileri mağdur ediyor.
Van'ın çok daha etkili bir şekilde tanıtılması gerektiğini belirten Elit World Oteli Banket Satış Müdürü Gülgün Demirci şunları söylüyor: "Van bir türlü istediğimiz seviyede gelişmiyor. Her yıl turizm sezonunu büyük umutlarla beklerken, hayal kırıklığı ile karşılaşıyoruz. Urfa ve Gaziantep İlleri kadar olamıyoruz. Van'ın bu illerden hiçbir eksiği yok. Yaz turizmi bu kadar sönük geçmemeli. Van Gölü'nü çok iyi değerlendirebiliriz. Van Gölü üzerinde birçok aktivite yapılabilir. Kıyılarımız daha modern olabilir. Ancak bunu yapmak için hiçbir çaba göstermiyoruz. Gölümüzün etrafında hiçbir tesis yok. Van tarih kokuyor. Biz Van'ı yeterince tanıtamıyoruz. Tanıtımda herkes duyarlı olsa Van bugün turizm ile kalkınırdı. Burada basınımıza da büyük işler düşüyor. 5 yıldızlı oteller Van'ın turizmini canlandırdı ancak bu yetmiyor. Neden tarihimizi, kültürümüzü değerlendiremiyoruz? Biz Elit World ailesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Otel Müdürlerimiz Irak, İran, Ermenistan'a sık sık gidiyorlar.
Van'ın reklamını ve tanıtımını da en iyi şekilde yapıyorlar. Türkiye'nin 81 İlinde de tanıtım çalışmalarımız sürüyor. Van'da birlik ve beraberlik olursa herkes birbirine destek çıkarsa çok sorun olmayacak. Van daha iyiye gitmelidir. Van çok yavaş ilerliyor. Geniş bakmalıyız, birçok şeyin değişmesi gerekir. Mesela biz yurt dışında yayınlanan birçok dergide Van'ın reklamını yapıyoruz. Bunun faydasının çok olduğunu biliyoruz. Bu şekilde çalışmalarla Van'ı iyi yere taşıyacağımıza inanıyorum."

VAN HALKI MİSAFİRPERVERDİR
Van halkının çok dürüst ve misafirperver olduğunu belirten Demirci, bunun faydasını gördüklerini söyledi. Van halkının hiçbir şekilde turistleri kandırmadığını ifade eden Demirci şöyle dedi: "Vanlılar, turistlere çok iyi davranıyorlar ve hiçbir şeyi değerinden fazla ücretle satmaya çalışmıyorlar. Bu bizim misafirperverliğimizin çok iyi olduğunu gösteriyor. Ancak dil konusunda çok zayıfız. Nerdeyse yabancı dil bilen çok az insan var. Bu da aleyhimize olan bir durum. Otelimiz dil konusunda çok duyarlı. Hiçbir bölümümüzde ortaokul mezunu yok. En az lise mezunu personel alıyoruz. Personellerimize yabancı dil ve diksiyon gibi eğitimler de veriyoruz. Bu da hizmeti ne kadar önemsediğimizi gösteriyor."

VAN'I KALKINDIRMAK BİZİM ELİMİZDE
Van; gölü, kedisi, kahvaltısı gibi bir çok kültürel zenginliğini paylaşmak için beklerken, bu değerler yeterince tanıtılmadığı için Van beklemeyi sürdürüyor!
Yaklaşık 10 yıldır Van'da otelcilik yaptığını belirten Grand Van Otel sahibi Çetin Demirhan, Van'ın tanıtımının çok iyi yapılmadığını söyledi. Turizme yeteri derecede önem verilmediğini söyleyen Demirhan şu ifadeleri kullandı: "Deprem öncesinde turizmde bir iyileşme olmuştu. Ancak deprem sonrasında ise turizm resmen yerle bir oldu. Van depremden sonra toparlanma aşamasındayken Van'ın tanıtımı iyi yapılmadı. Hala dünya burayı yerle bir biliyor. Ama Van toparlandı. Turizm Van için bir nimettir. Van'da turizmden başka hiçbir şey yok. Bu nedenle tek geçim kaynağımız turizmdir. Turistlerin Van'a gelmesi için alt yapıyı çok sağlam oluşturmalıyız. Gelen turisti burada tutmayı bilmeliyiz hatta bir daha buraya getirebilmeliyiz. Van Gölü başka bir ilde olsaydı çok iyi değerlendirirlerdi. Ama biz değerlendiremiyoruz. Modern sahiller, tesisler yapamıyoruz. Kapsamlı etkinlikler yapmıyoruz. Biz de otel olarak elimizden gelen tanıtımı yapıyoruz. Bu yeterli olmuyor. Yetkililer bu tanıtımı yapmalı. Van turizme çok uygun bir il olmasına rağmen her geçen yıl kan kaybına uğruyoruz. Sadece İranlı turistler de bir artış oldu. O da oradaki ekonomi ve politikalardan kaynaklı buraya bir akın oldu. Biz de onların bu gelişini değerlendirmeliyiz. Onları burada tutmayı bilmeliyiz. Otelciler arasında birlik beraberlik yok. Bu birlik beraberliği sağlamalıyız. Buraya gelen turistleri bölüşeceğimize yurt dışından daha çok turist getirmeliyiz. Van'ı kalkındırmak bizim elimizde."

VAN'DAKİ TURİZM SIKINTISI TEMBELLİKTEN KAYNAKLANIYOR
Diğer otel işletmecilerinin aksine Akdamar Oteli işletmecisi Mustafa Kantarcıoğlu turizm sezonundan memnun olduğunu söyledi. Van turizminin bu yıl çok iyi durumda olduğunu belirten Kantarcıoğlu, ancak turizmin daha iyi yerlerde olması gerektiğini ifade etti. Kantarcıoğlu şöyle konuştu : "Van'ın tek geçim kaynağı turizmdir. Bu nedenle turizmi önemsemeliyiz. Maalesef otelciler Van'a gelenleri ağırlamakla yetiniyor. Bu büyük bir tembelliktir. Nerden kimi getirebiliriz, Van'ı nasıl tanıtırız düşüncesi maalesef çok az insanda var. Ancak bu düşünce ile çalışırsak çabalarsak inanıyorum ki Van'a turist akın eder. Van'daki turizm sıkıntısı tembellikten kaynaklanıyor. Birçok yabancı ülkeye gidiyorum. Acenteleri Van'a davet ediyorum. Buraya geldiklerinde de en iyi şekilde ağırlıyorum. Van'ı gezdiriyorum, tanıtıyorum. Van çok ilgi görüyor. Van'ın farklı bir sıcaklığı var. Buraya gelen turistleri iyi ağırlarsak inanıyorum ki 12 ay burada tutabiliriz. Van medeniyetlere sahiplik etmiş bir il. Van'da tarih fışkırıyor."

HİZMETİ VE TANITIMI DOĞRU YAPMALIYIZ
Kantarcıoğlu konuşmasını şöyle tamamladı; "Her şey otelcilere bırakılmamalı. Acentelere de büyük işler düşüyor. Devlet bu konuda çok duyarsız. Yetkililer tarihi yapılara sahip çıkmalı. Buralarda restorasyon çalışması yapmalı. Van Gölünü değerlendiremiyoruz. Sadece yakın illerden Van Gölü'ne geliyorlar. Yurt dışından nerdeyse Van Gölü için gelen yok. Van'ımızı tanıtamıyoruz. Birliktelik yok.
Herkes otel açma çabasına giriyor. Ancak bu bir çözüm değildir. Hizmeti ve tanıtımı doğru yapmalıyız. Geçen yıl çok kötü bir sezon geçirdik. Eşit olmayan rekabetler yapıldı. Bu da turizmi çok kötü etkiledi. Ancak bu yıl turist sayısından memnunum ve ümitliyim. Fakat elbirliği ile bir şeyler yapmalıyız, çok daha iyisini yapmalıyız, çok daha fazla turisti kente çekmeliyiz."


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Fazıl Erüş