Takva’ya İran’dan destek geldi! Van, Takva’yı Başkan seçmelidir!

Seçim süreci boyunca çok farklı kesimlerden, aşiretlerden, ailelerden ve kitlelerden destek alan Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva’ya bir destek de İran’dan geldi. Van TSO başkanlığı boyunca İran’da çok öne

VAN 29.03.2019 20:54:59 0
Takva’ya İran’dan destek geldi! Van, Takva’yı Başkan seçmelidir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Seçim süreci boyunca çok farklı kesimlerden, aşiretlerden, ailelerden ve kitlelerden destek alan Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva’ya bir destek de İran’dan geldi. Van TSO başkanlığı boyunca İran’da çok önemli ikili ilişkiler geliştiren Takva’yı tanıyan İran’ın ticaret ve sanayi kesimlerinin en önemli temsilcilerinden Vanlılar’a “Necdet Takva’yı seçin” mesajı geldi.

Son yıllarda Van’ın İran ile ilişkilerinin ileriye taşınması ve gelişmesi noktasında önemli duraklardan birisi de Urmiye oldu. Necdet Tavka başkanlığında yakın ilişkiler kurulan bir çok kuruluş ile Van-İran arasında önemli görüşmeler yapılırken, kent adına önemli ikili ilişikler geliştirildi. Bunlarda birisi de Urmiye Sanayi Ticaret Madencilik ve Tarım Odası oldu. Kuruluşun Van ile ikili ilişkileri oldukça iyi düzeyde olan Başkan Yardımcısı Samed Poursoltani, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile ilgili son dönemde yakın ilişkiler üzerine Şehrivan Gazetesi’ne konuştu.

ONLARIN GÖZÜNDEKİ TAKVA’YI ANLATTI

Türkiye-İran ilişkileri üzerine Şehrivan Gazetesi’ne önemli değerlendirmelerde bulunan Urmiye Sanayi Ticaret Madencilik ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı Samed Poursoltani, son dönemde ilişkilerin neden bu kadar iyi olduğu, ilişkilerin önemli aktörü olan dönemin Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ile ilgili önemli ifadelere yer verdi. Poursoltani, Van ile Urmiye odalarının ortak çalışmalar sonucu turizm ve ticaretin son dönemde geliştiğini ve bölgede nasıl bir etki sağladığının altını çizdi.

POURSOLTANİ: İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞMESİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ TAKVA DÖNEMİDİR

Urmiye Sanayi Ticaret Madencilik ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı Samed Poursoltani, İran’ın Umriye’de yakın zamanda oda seçimleri yapıldığını anımsatarak, 4’üncü dönem olarak oda da görev yaptığını ifade etti. Poursoltani, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile yakın ilişkiler içerisinde çalıştıklarının altını çizdi. 1992 yılından beri Van’a sık sık geldiğini belirten Poursoltani, “Esendere Sınır Kapısı’nda sınır ticareti yapan ilk insanlardanım, 1992 yılından 2013 yılına kadar gerçek potansiyelini ortaya çıkaramayan, kabuğunu kıramayan bir kent vardı. 2013 yılından itibaren Van’da bir değişim rüzgârı esmeye başladı. Bu değişimle Van kabuğunu kırmayı başardı. Özellikle 2013 yılından sonra Türkiye ile İran arasında ilişkilerimiz çerçevesinde aktif gidiş ve gelişlerimiz oldu. Turizm ve ticaret anlamında önemli adımlar atıldı, değişim yaşandı. Van, turizm ve alt yapı konusunda son yıllarda hızla kendini geliştirdi, bununla birlikte yapılan tanıtım ve misafirperverlikle ilgi odağı oldu. Turizm ve ticaretin gelişmesinin en büyük destekçisi, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’nın başkanlığı dönemidir.” dedi.

“ODALAR ARASINDA İLK MÜŞTEREK TOPLANTIYI DÜZENLEDİK”

2013 yılından sonra değişim yaşandığını ifade eden Poursoltani, değişimin Takva başkanlığı döneminde yaşandığını, Urmiye Sanayi Ticaret Madencilik ve Tarım Odası ile iyi ilişkiler yürütülerek yapıldığını ifade etti. Poursoltani, “Yaklaşık olarak 20 yıl içerisinde ilk kez Necdet Takva başkanlığında Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Urmiye Sanayi Ticaret Madencilik ve Tarım Odası, müşterek meclis toplantısı gerçekleştirdi. Odalar arasında ilk müşterek toplantı özelliğini taşımaktadır. Ortak çalışma sonucu bir komite açtık, farklı sektörlerden oluşan 10 kişilik komite, yaşanan problemlerin inceleme şansı buldu. Problemlerin çözümü noktasında müşterek odaya teslim edilerek, valilere aktarıldı.” dedi.

“VAN KAHVALTISI DÜNYA’YA TANITILDI”

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği ve tanıtımına büyük katkı sağladığı Van Kahvaltısı, 'Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası' ile Guinness Rekorlar kitabına girdiğine değinen Poursoltani, “Böyle bir organizasyon tanıtım açısında çok önemliydi. Biz İranlılar olarak her zaman söyleriz. ‘Van’ın çok güzel bir kahvaltısı var’ diye, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği 'Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası' ile Van Kahvaltısı Guinness Rekorlar kitabına girdi. Takva, tarafında buraya davet edildim. Böylesi önemli bir organizasyonda bulunmak çok önemliydi. Böylece Van kahvaltısı Dünya’ya tanıtıldı.” dedi.

POURSOLTANİ: TAKVA İLE BİRÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK

Poursoltani, Takva’nın Urmiye Odası ile ilişkiler noktasında önemli adımlar attığını belirterek, danışma ofisi açılmasıyla problemlerinin çözülmesine vesile olduğunu dile getirdi. Poursoltani, “Danışma ofisinin açılmasıyla üyelerimizin problemleri bu yolla çözülmüş oldu. Sık sık toplantılar yapma şansı yakaladık. Diğer bir nokta ise, üyelerine servis imkânı sağlandı. Ve ilişkilerin sağlamlaştırma adına önemli adımlar atıldı. Farsça dil kursu açıldı. Van’daki esnaf ve tüccarlar bu kurslarla farsça öğrenme şansı yakaladılar. İranlı turistler kendisiyle aynı dili konuşan esnafla muhatap olma şansı yakaladı. Turizmin ve ticaretin gelişmesine katkı sağladı. Odalar olarak karşılıklı olarak fuarlara katılım sağladı, derneklerimiz birbirlerini karşılayarak, biz onları ağırladık, onlar bizi en iyi şekilde ağırladılar. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile birkaç defa toplantı yaptık. Bu toplantılar çerçevesinde karşılıklı iş adamlarımız yatırım yapmaya başladılar. Ayrıca ‘Tarifeli Tercihli Ticaret’ 10 yıl önce startı verildi. Ama 2014 yılından sonra meclis buna cevap verdi. Burada ilişkilerin iyi olmasında Takva’nın çok emeği olduğunu söylemem lazım.” diye ifade etti.

“TAKVA’NIN KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDA BÜYÜK BİR EMEĞİ VAR”

Ticaret ve turizmin gelişmesiyle Kapıköy Sınır Kapısı’nın alt yapı çalışmasının hız kazandığına vurgu yapan Poursoltani, Takva’nın Kapıköy Sınır Kapısı’nda büyük bir emeği var. İşin takibini yaparak en modern sınır kapısını kentinize kazandırdı. Bugün ilk defa Kapıköy Sınır Kapısı’ndan giriş yaptım. Yapılan yenileme ile büyük bir potansiyele sahip oldu. Bizim sınır kapımızda iyileştirmesi çalışmaları sürüyor. Yıl içerisinde çalışmalar tamamlanacaktır. Esendere Sınır Kapısı’nda çalışmalar bitti.”

POURSOLTANİ: TAKVA, İRAN’DA İZ BIRAKTI

Yakın ilişkilerin gelişmesinde Takva’nın tanıtım noktasını en iyi şekilde yaptığını belirten Poursoltani, Takva’nın potansiyeli itibariyle İran’da iz bırakan biri olduğunun altını çizdi. Poursoltani, “Urmiye Odamızla yakın ilişkiler içerisinde oldu. İleriye yönelik düşüncesi, planlı olması, mücadeleci ve söylediklerini yerine getirmesiyle, işin takipçisi olması bize güven verdi. TOBB’da temsiliyet ve söz sahibi olmasıyla Kapıköy Sınır Kapısı’nın kente kazandırmasının en önemli göstergesidir. Özellikle 2014 yılında başlatılan Shopping Fest ile kentteki ticaret canlı tutmak istendi, caddeler ışıklandırıldı. Takva’nın İran’a 17 kez ziyarette bulunarak tanıtım noktasında ortak bir çalışma yürüttük. Bu organizasyonla birçok esnaf bundan yararlandı. Geçtiğimiz yıl rekor bir sayı yakaladınız. Bu yıl İran’da havaların soğuk olması ve sel felaketinden dolayı azalma yaşansa da hala ülkenize girişler devam ediyor.”

“YAKIN İLİŞKİLERİMİZ 5-6 YIL İÇERİSİNDE YAŞANDI”

Urmiye’de tır karne ofislerinin olmadığını ve Takva’nın önerisi üzerine açtıklarını belirten Poursoltani, “Takva’nın önerisinden sonra kendi odalar birliğimizden bunun yetkisini aldık. İki odanın işbirliği sonucu ortaya çıktı. Bu karşılık ilişkiler ve görüşmelerin sonucudur. İranlı vatandaşlar Van TSO’ya üye olma sayısı 10 kat arttı. Şu an Van TSO’ya 300 İranlı üye bulunmaktadır. İki odanın arasında yapılan protokoller sonrası İranlı iş adamları buradaki odaya üye olmaya başladılar. 500 yılık komşu olmamıza rağmen yakın ilişkilerimiz 5-6 yıl içerisinde yaşandı. Yakın ilişkilerimizi kurumsal yapıya çevirmemizle, iki odanın çıkarları doğrultusunda üyelerimizin ve ülkelerimizin çıkarlarını koruduk.”

“İKİ ODA ARASINDA 20 YILLIK BİR YOL HARİTASI ÇİZDİK”

İki oda arasında 20 yıllık bir yol haritası çizdiklerini belirten Poursoltani, “20 yıllık bir yol haritası çizdik, çalışmalarımız halen devam ediyor. Üniversite hocalarının bilimsel desteği ile stratejik bir plan üzerine tüm sektörleri kapsayacak şekilde bir plan yapıyoruz. İki kentin potansiyelini ortaya çıkarmak her şeyi kapsayacak şekilde ilgili kurumların desteği ile 20 yıllık bir yol haritası çiziliyoruz. İki kent geleceğini birlikte belirleyecek. Bu çalışma sonucu büyük bir işbirlikleri olacaktır. Bu çalışmanın içerisinde yerel yönetimlerin, üniversiteleri, ticaret odaları ve sektörel işbirliklerin olmasıyla ilişkilerimiz daha da iyi olacaktır.”

POURSOLTANİ: TAKVA, KENT İÇİN GELECEK ADINA BÜYÜK BİR ŞANSTIR

Takva’nın Belediye Başkan adayı olmasına değinen Poursoltani, Takva’nın temiz, dürüst ve iyi bir insan olduğunu belirtti. Poursoltani, “Takva, vizyon sahibi olması itibariyle kent için gelecek adına büyük bir şanstır. Aday olmasından sonra iki defa görüşme şansımız oldu. Van’daki sıkıntıları kendisine ilettim, problemlerin çözülmesi konusunda ise projeler ürettiklerini bana söyledi. Takva, Dünya’yı gören ve gözü açık bir insan olması itibariyle kent adına büyük bir şans olarak görüyorum. Kendisi yıllardır ticaretle uğraşmış ve esnaf ile oturup dertlerini dinleyen bir insandır. Potansiyeli olan bir kenti Dünya’ya tanıtacaktır. Buradaki vatandaşlar bunu düşünmesi ve geçmişte yaptıklarını görmesi lazım. Vanlı Takva’ya rica edecek ‘Sen burada bize başkanlık’ yap diyecektir. Bugün şartlarıyla Vanlı Necdet Takva’yı isteyecektir. Takva’nın seçilmesi halinde Urmiye’deki iş adamlarının Van’a yatırım yapmalarına sebebiyet verecektir.” dedi.

“TAKVA, MEMLEKETİNE SADIK VE HİZMETKÂRDIR”

Takva’nın iyi bir abi olduğunu ve iş arkadaşı olduklarını dile getiren Poursoltani, “İki oda arasında iyi ilişkiler geliştirdik, iyi işlere imza attık, aramızda hiçbir zaman menfaat söz konusu olmadı. Yıllardır birbirimizi tanıyoruz, ailelerimiz birbirini tanıyor, gidiş gelişlerimiz var. Takva, memleketine sadık ve hizmetkardır. Bizim için çok önemli bir insan ve komşudur.” şeklinde konuştu.

ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-