Takva, Kapıköy Sınır Kapısı'nı değerlendirdi

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, bu yılın Nisan veya Mayıs ayında açılmasını bekledikleri Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van'ın gelecek 50 yıllık ekonomik alt yapısını etkileyeceğini söyledi. K

VAN 9.01.2018 20:30:45 0
Takva, Kapıköy Sınır Kapısı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

“NİSAN – MAYIS GİBİ AÇILACAK”
Kapıköy Sınır Kapısının 2017 yılının sonu gibi bitirilmesinin planlandığını ancak ek müştemilatlar gibi yeni yapılarla bu tarihin sarktığını kaydeden Takva, bu yılın Nisan veya Mayıs ayı gibi kapıdaki çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

24 saat hizmet verecek olan kapının Van'ın ekonomisine çok ciddi katkılar sunacağına inandıklarını kaydeden Takva, İranlı turistlerin de daha modern ve 24 saat hizmet veren bir kapı dolayısıyla Van'a da çok sayıda geleceklerini umduğunu vurguladı.

 

“40 YILLIK HAYALDİR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bu kapı Vanlıların 40 yıllık hayalidir. Bu kapı Van’a yeni bir umuttur” ifadelerini kullandı.

Kapıköy Sınır Kapısı’nın yenilenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, 2016 yılında temel atma çalışması gerçekleştirilmişti.

Kapının 2017 yılı içinde bitmesi planlanırken, bazı nedenlerden dolayı, 2018 yılı içinde kapının tamamlanacağı duyuruldu. Kapı için, “40 yıllık hayalimiz” diyen Takva, bu hayalin Nisan-Mayıs gibi gerçeğe dönüşeceğini belirterek, bunun heyecanını yaşadıklarını anlattı.

 

KAPININ ÖNEMİ

Sınır ticaretinin şimdiye kadar dolaylı yollarla yapıldığını, bunun da ilin ekonomisine katkı sağlamadığını belirten Takva, “Şimdiye kadar palyatif çözümlerle İran’la sınır ticareti yapılıyordu, ama şimdi Kapıköy’de Türkiye’nin en modern gümrük kapısı inşa ediliyor. Bu kapı hem ilimiz, hem bölgemiz hemde ülkemiz için son derece önemlidir. Ekonomik anlamda büyük katkıları olacağına inanıyoruz. Biran evvel kapıdaki çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

“İRAN DA ÇALIŞIYOR”

Sınır kapısının işleviyle ilgili İran tarafının çalışmalarının önemine de dikkat çeken Takva, şunları söyledi:

“Sadece bizim bu tarafta yaptığımız çalışmalar değil, İran tarafının yapacağı çalışmalar da kapının işlevi açısından önemlidir. Şimdiye kadar yoktu, ama şu anda İran tarafında da çalışmalar var. Zaten bizim en büyük beklentilerimizden biri de oydu. Şu anda o tarafta da yol ve kapıda çalışmalar mevcut. Açılmasıyla birlikte Van’ın kaderine büyük ölçüde etki edecektir.”

Takva son olarak, Kapıköy Sınır Kapısındaki çalışmalar nedeniyle emeği geçenler kim varsa, teşekkür ettiklerini de sözlerine ekledi. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi