Takva; 'İran ile süreçleri ve fırsatları zenginliğe dönüştürmeliyiz'

Davet üzerine beraberindeki heyet ile İran'a giden Van TSO Başkanı Takva "Van-İran ilişkilerini yeni bir anlayışla ele alıyoruz. Dünyanın başka ülkelerinde kara sınırları olan şehirler zenginken Türkiye’de ve İran’da bu ta

VAN 18.04.2019 16:03:31 0
Takva; 'İran ile süreçleri ve fırsatları zenginliğe dönüştürmeliyiz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Davet üzerine beraberindeki heyet ile İran'a giden Van TSO Başkanı Takva "Van-İran ilişkilerini yeni bir anlayışla ele alıyoruz. Dünyanın başka ülkelerinde kara sınırları olan şehirler zenginken Türkiye’de ve İran’da bu tam aksine. İran ile süreçleri ve fırsatları zenginliğe dönüştürmeliyiz" dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, beraberindeki bir heyetle birlikte İran’a çıkarma yaptı. Ekonomide yaşanan daralmayı göz önünde alındığında Van-TSO’nun yaptığı bu atak, hayli önem arz ediyor.  

İran ziyaretine Van-TSO Başkanı Necdet Takva, Van-TSO Meclis Başkanı Mehmet Yasin Ertürk ve yönetim üyeleri katıldı. Ziyaret hakkında Van Postası Gazetesi’ne açıklama yapan Takva, ziyaretin gelen bir davet üzerinde yapıldığını ifade etti.  

İran’ın önemli kentlerinden biri olan Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle, bir istişare toplantısı yapıldığın söyleyen Takva, “Toplantı, Urumiye Ticaret Sanayi ve Madencilik Odasının ev sahipliğinde gerçekleşti.  Toplantıya Urumiye Genel Vali Yardımcısı, Türkiye İran Büyükelçisi Prof.Dr. Derya Örs ve Urumiye Baş Konsolosluğu Osman Peşmen de katıldı. O toplantıya Van TSO’nun davet edilmesi hem bölgesel açısında hem de bizler açısında çok önemliydi. Bizlerde yerel seçimlerin ardından Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Sayın Büyükelçi’nin katılımıyla bir istişare toplantısı düzenledik” ifadelerine yer verdi.

DAVET ÜZERİNE GELEN YARARLI ZİYARET
Şifahi bir davet üzerinde gitmeye karar verdiklerini, bu ziyaret vesilesiyle yeni atanan Türkiye İran Büyükelçisi Prof.Dr. Derya Örs’ü yakında tanıma fırsatı bulduklarını belirten Takva, “Büyükelçi ile tanışmamıştık. Bu vesileyle büyükelçimizle buluşma, tanışma fırsatı bulduk. Kendisi son derece İran kültürüne hâkim birisi. Orada Sayın Büyükelçi, Türkiye İran ilişkileri üzerinde etkili bir sunum yaptı. İran ile ikili ilişkilerimizi geliştirmek için oluşturduğumuz algının karşılık bulması babadında sanayi, tarım, madencilik gibi birçok konuda değerlendirmelerde bulunduk” dedi.

VAN-İRAN İLİŞKİLERİNDE YENİ PERSPEKTİF
Orada bulunmak kendileri için fark yaratıcı bir zemin oluşturduğunu aktaran Takva, “Son beş yıldır Türkiye İran ilişkilerin ötesinde bir Van İran ilişki ivmesini yakalamıştık. Daha önce Trabzon gibi bazı Karadeniz kentlerinin İran ile geliştirdiği ilişkileri ötesine geçen bir Van-İran ilişkisinden söz edilebilir. İran ile ilgili yeni bir perspektif geliştirdik.  İran İslam Cumhuriyeti ile bizim 400 yıllık sorunsuz bir komşuluk ilişkimiz var.  Ne yazık ki bu ilişki istenilen bir düzeyde değil. Artık yeni perspektife duyulan ihtiyacı vurguladım. Dolayısıyla TSO olarak orada oluşturduğumuz kurumsal iş birliği olanakların bizler yeni dönemde yeni bir bakış açısını hem İran tarafına hem de Büyükelçimiz sayesinde Ankara’ya iletme fırsatı bulduk” diye konuştu.

SÜREÇLERİ VE FIRSATLARI ZENGİNLİĞE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ
Ülke komşulukların ev komşuluklarına benzemediğini vurgulayan Takva, “Sizler mahallenizdeki komşunuzdan rahatsız olursanız taşınırsınız ama burada ne İran’ı bir yere taşıyabilirsiniz nede Türkiye’yi bir yere taşıyabilirsiniz. İran, Türkiye’nin iki katı bir devasa bir coğrafyayı kapsıyor. Dünyanın en büyük doğalgaz rezervi olan, dünyanın üçüncü petrol üreticisi bir ülkeden bahsediyoruz. Bu zenginliği ile her zaman dünyanın enerji tüketen devlerin iştahını kabartan bir ülke konumundadır. Dolayısıyla 40 yıla yakındır uluslararası bir ambargo sürecini yaşıyor. Türkiye’nin de benzer rekabet üstünlüğü var; özelikle sanayi, teknoloji bakımında.  Bizim her şeye rağmen komşumuzu değiştirmeyeceğimize göre ortak menfaati, ikili çıkarları ön planda tutacak perspektife ihtiyaç olduğunu orada savunduk” diyerek, dünyanın başka ülkelerinde kara sınırları olan şehirler zenginken Türkiye’de ve İran’da bu durum olmadığına dikkat çekti.
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi